Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában

2010.05.11.

A kert megálmodója és kivitelezője, Koós András bonsaimester több mint húsz éve csinosítgatja, alakítgatja birodalmát, mely mára egy látványos és bizony nem mindennapi kertté nőtte ki magát. Persze, a „nőtte” kifejezés talán nem passzol tökéletesen ide, hiszen ennek a birodalomnak legfőbb katonái nem a magasságukról híresek. Az egyedülálló kertben több mint 200-féle törpefa és különféle sziklakerti évelő növény található.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékábanA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kert abszolút fókuszpontja a gyep közepén álló kő szökőkút, a házigazda saját keze munkája húsz éve szinte elsőként került a kertbe. A körülötte pompázó pázsiton kis szigeteket alkotnak a gondos és aprólékos munkával formált törpefák.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A zöld tengert karéjban körülölelő harmadik zóna a kőkert, ahol a hatalmas, a természetből változatlan formában átemelt kőtömbökben megannyi alpesi, sziklakerti növényt csodálhatunk meg. A néha többtonnás kőtömbökön számos, Magyarországon kuriózumnak számító fajta él. A válogatás érdekessége, hogy tavasztól nyár végéig mindig virít valami, a kert színei szinte napról napra változnak. A növények zöme örökzöld, de azért felbukkannak lombhullató fajták is.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


E hely, mint általában minden hobbikert, rózsákkal, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal kezdte pályafutását, majd tulajdonosa – kinek hitvallása, hogy minden kertnek meg kell találnia a maga arcát – szenvedélyétől hajtva szép lassan alakult át mai formájára. Ez a terület a házzal, a garázzsal és a pihenőtérrel együtt mindössze 150 nöl. Egy ekkora kertet szinte megfojtanának a nagyra növő fajták, ezért esett a törpefákra a választás: kis helyen kis fákkal kell kertet csinálni. De a méretezésen túl a tervezésben a harmónia is hangsúlyos szerepet kapott.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsaimester vallja, hogy a kertnek arca van, olyan arca, melynek mindenhonnan szépnek kell lennie. Nemcsak az utca vagy a terasz felől, hanem onnan is, ahonnan kevesebbet szemléljük. Ugyanígy egy fának is minden oldaláról meg kell találni a szépségét. A növénynek, habár mindig mást és mást mutat, harmóniát és összhangot kell sugároznia. Talán nem is csupán a növények, inkább a belőlük áradó szemlélet teszi ezt a kertet olyanná, amilyen…


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsai egy japán összetett szó. Azt jelenti: kis fa lapos edényben. A kertbe kiültetett példányokat nem nevezhetjük bonsainak, ezek a törpefák.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor Ákos, Takács ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Egy csésze forró cappuccino inspirálta az olasz Vesoi tervezőit, amikor elkészítették ezt a sorozatot. A lámpatestek kerámiából készültek, 12 és 15 cm-es átmérővel, fehér, narancs és kék színben rendelhetők.

A szaniterek világában általában csak az új formák jelentenek változatosságot. Most egy igazán vicces, egyedülálló darabbal bővült a kínálat.

A C+B Lefebvre néven híressé vált tervezőpáros munkája a mindent tudó minikonyha, a „Mondial Kit” elsősorban garzonlaká-sokba és irodai felhasználásra.

Egy lakberendező saját lakása mindig tartogat meglepetéseket.

Sokan félnek megmutatni igazi egyéniségüket a lakásuk arculatának kialakításában. Elbújnak a sztereotípiák, a divatirányzatok mögött. Katalógusoldalakat böngészve választanak nemcsak bútorokat, de hangulatokat, és szinte életformát is.

1048 Budapest, Almakerék utca 3.

A BRILUM Kft. széles választékát kínálja lakóhelyiségek és kertek megvilágítására szolgáló lámpáknak, illetve különféle fényforrásoknak.

1039 Budapest, Kalászi köz 8/b.

A többféle építészeti stílust képviselő tervezőink 15 éves tapasztalattal várják az önök megbízásait.

8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 13.

Teraszbeépítések és télikertek terén piacvezető építőipari cég. Deceuninck és Hoco nyílászárók.

9200 Mosonmagyaróvár, Pozsonyi u. 4.

Tökéletes pázsit 24 óra alatt! - Augsberger Gyepszőnyeg

2220 Vecsés, Fő út 79.

Teljeskörű wellness megoldások a tervezéstől a kivitelezésig: szauna, infra, gőz, medence, fitnesz, szolárium.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017