Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában

2010.05.11.

A kert megálmodója és kivitelezője, Koós András bonsaimester több mint húsz éve csinosítgatja, alakítgatja birodalmát, mely mára egy látványos és bizony nem mindennapi kertté nőtte ki magát. Persze, a „nőtte” kifejezés talán nem passzol tökéletesen ide, hiszen ennek a birodalomnak legfőbb katonái nem a magasságukról híresek. Az egyedülálló kertben több mint 200-féle törpefa és különféle sziklakerti évelő növény található.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékábanA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kert abszolút fókuszpontja a gyep közepén álló kő szökőkút, a házigazda saját keze munkája húsz éve szinte elsőként került a kertbe. A körülötte pompázó pázsiton kis szigeteket alkotnak a gondos és aprólékos munkával formált törpefák.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A zöld tengert karéjban körülölelő harmadik zóna a kőkert, ahol a hatalmas, a természetből változatlan formában átemelt kőtömbökben megannyi alpesi, sziklakerti növényt csodálhatunk meg. A néha többtonnás kőtömbökön számos, Magyarországon kuriózumnak számító fajta él. A válogatás érdekessége, hogy tavasztól nyár végéig mindig virít valami, a kert színei szinte napról napra változnak. A növények zöme örökzöld, de azért felbukkannak lombhullató fajták is.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


E hely, mint általában minden hobbikert, rózsákkal, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal kezdte pályafutását, majd tulajdonosa – kinek hitvallása, hogy minden kertnek meg kell találnia a maga arcát – szenvedélyétől hajtva szép lassan alakult át mai formájára. Ez a terület a házzal, a garázzsal és a pihenőtérrel együtt mindössze 150 nöl. Egy ekkora kertet szinte megfojtanának a nagyra növő fajták, ezért esett a törpefákra a választás: kis helyen kis fákkal kell kertet csinálni. De a méretezésen túl a tervezésben a harmónia is hangsúlyos szerepet kapott.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsaimester vallja, hogy a kertnek arca van, olyan arca, melynek mindenhonnan szépnek kell lennie. Nemcsak az utca vagy a terasz felől, hanem onnan is, ahonnan kevesebbet szemléljük. Ugyanígy egy fának is minden oldaláról meg kell találni a szépségét. A növénynek, habár mindig mást és mást mutat, harmóniát és összhangot kell sugároznia. Talán nem is csupán a növények, inkább a belőlük áradó szemlélet teszi ezt a kertet olyanná, amilyen…


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsai egy japán összetett szó. Azt jelenti: kis fa lapos edényben. A kertbe kiültetett példányokat nem nevezhetjük bonsainak, ezek a törpefák.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor Ákos, Takács ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Az újító szellemiségű felsőkategóriás trendi bútorok kreatív tervezői szellemiségről, magasan iskolázott gyártói szaktudásról tanúskodnak. Az elegáns vonalak, higgadt és egyszerű formák mellett a gyönyörű részletekkel büszkélkedő kiegészítők jellemzik a JP Biobject Mesmin kollekcióit.

A színek harmóniája, az eredeti formák és stílusok jellemzik a dekorálás világában újító erővel ható ToBe cég multifunkcionális kiegészítő tárgyait. Mértéktartók ezek a tárgyak, mégis rendkívül elegánsak és korszerűek, kortárs koncepciót adva a terítékek világában.

Egy elegáns nappalihoz nem kell sok, néha a legegyszerűbb eszközökkel is csodákat művelhetünk.

A lakástextil hosszú ideig szinte mellékes terület volt a lakberendezésben. Ma már hál’Istennek nem így van. Köszönhetően többek között az olyan művészeknek, mint Hegedűs Andrea, akik tárgyaikkal nem csak l’art pour l’art szeretnének hatni, hanem megpróbálják becsempészni a művészetet a mindennapokba, környezetünk szebbé, harmonikusabbá tételével fejezvén ki önmagukat.

Amint azt a mellékelt képek is mutatják, az ülőbútor jelentősége óriási. Ebben a nappaliban csak kicseréltük az ülőbútort, mégis alapjaiban változott meg a helyiség stílusa.

5600 Békéscsaba, Szarvasi út 49.

Minden, amire szükség lehet egy fürdőszobában! Látványtervezéssel segítjük álmai megvalósítását!

9436 Fertőszéplak, Gyártelep

Műemlék- és hagyományos téglák gyártása. Padló- és falburkoló téglák, alakos téglák/párkány, ék.

8200 Veszprém, Almádi út 38.

Kreatív Fürdőtechnika - Aqualine

2660 Balassagyarmat, Szügyi út 62.

Xhénia aluradiátorok és nyílászárók gyártása, forgalmazása. Megbízható terméket, megbízható helyről.

9700 Szombathely, Csaba u. 12.

Ön még viszi sétálni porszívóját? SISTEM AIR: Európa piacvezető központi porszívói már Magyarországon! Tegye kényelmesebbé,egészségesebbé, biztonságosabbá otthonát!

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017