Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában

2010.05.11.

A kert megálmodója és kivitelezője, Koós András bonsaimester több mint húsz éve csinosítgatja, alakítgatja birodalmát, mely mára egy látványos és bizony nem mindennapi kertté nőtte ki magát. Persze, a „nőtte” kifejezés talán nem passzol tökéletesen ide, hiszen ennek a birodalomnak legfőbb katonái nem a magasságukról híresek. Az egyedülálló kertben több mint 200-féle törpefa és különféle sziklakerti évelő növény található.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékábanA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kert abszolút fókuszpontja a gyep közepén álló kő szökőkút, a házigazda saját keze munkája húsz éve szinte elsőként került a kertbe. A körülötte pompázó pázsiton kis szigeteket alkotnak a gondos és aprólékos munkával formált törpefák.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A zöld tengert karéjban körülölelő harmadik zóna a kőkert, ahol a hatalmas, a természetből változatlan formában átemelt kőtömbökben megannyi alpesi, sziklakerti növényt csodálhatunk meg. A néha többtonnás kőtömbökön számos, Magyarországon kuriózumnak számító fajta él. A válogatás érdekessége, hogy tavasztól nyár végéig mindig virít valami, a kert színei szinte napról napra változnak. A növények zöme örökzöld, de azért felbukkannak lombhullató fajták is.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


E hely, mint általában minden hobbikert, rózsákkal, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal kezdte pályafutását, majd tulajdonosa – kinek hitvallása, hogy minden kertnek meg kell találnia a maga arcát – szenvedélyétől hajtva szép lassan alakult át mai formájára. Ez a terület a házzal, a garázzsal és a pihenőtérrel együtt mindössze 150 nöl. Egy ekkora kertet szinte megfojtanának a nagyra növő fajták, ezért esett a törpefákra a választás: kis helyen kis fákkal kell kertet csinálni. De a méretezésen túl a tervezésben a harmónia is hangsúlyos szerepet kapott.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsaimester vallja, hogy a kertnek arca van, olyan arca, melynek mindenhonnan szépnek kell lennie. Nemcsak az utca vagy a terasz felől, hanem onnan is, ahonnan kevesebbet szemléljük. Ugyanígy egy fának is minden oldaláról meg kell találni a szépségét. A növénynek, habár mindig mást és mást mutat, harmóniát és összhangot kell sugároznia. Talán nem is csupán a növények, inkább a belőlük áradó szemlélet teszi ezt a kertet olyanná, amilyen…


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsai egy japán összetett szó. Azt jelenti: kis fa lapos edényben. A kertbe kiültetett példányokat nem nevezhetjük bonsainak, ezek a törpefák.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor Ákos, Takács ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A legújabb design kültéri bútorok közül is kiemelkedi Paola Lenti Float fantázianevű bútorcsaládja, mely dinamikus, egyedi formavilágával azonnal belopja magát a modern hangulatvilágot kedvelő emberek szívébe.

Csupazöld kertünkben bizony néha jólesik színeket is látni. És a vidám színfoltokról nem feltétlenül csak a pompázó rózsák és angyaltrombiták gondoskodhatnak.

Vannak vendéglátóhelyek, melyek számos olyan ötletet rejtenek, amit a lelkes amatőr lakberendezők saját otthonuk kialakításában is bátran felhasználhatnak. A győri kávéház berendezése valódi keleti mesevilágba repít minket.

Szögletes, trendi formák, a természettől kölcsönzött egyedi felület, állati szőrökre emlékeztető textilek és szőnyegek, fényes króm-, tükör-, üvegfelületek és egzotikus minták jellemzik a Casamilano évről évre megújulni képes bútor-, textil- és kiegészítőkből álló kollekcióját.

Miért is ne?! Új ház kialakításakor vagy a lakás átalakításakor érdemes átgondolni a különböző funkciójú helyiségek elhelyezkedését. Válaszfalak kibontásával, esetleg a konyha és a fürdőszoba felcserélésével világos, fényben úszó fürdőszobára tehetünk szert.

9700 Szombathely, Apáczai Csere János sétány 14.

Az Alpok magasfényű akril ajtólap, egy tökéletes tükörfényes felület, bármely RAL színben! A minimál design nélkülözhetetlen eleme.

1211 Budapest, Szállító u. 6.

Minőségi, exkluzív fürdőszobák, wellness-megoldások, burkolatok, konyhabútorok elérhető árakon.

9700 Szombathely, Viktória u. 3.

Exkluzív konyhabútorok tervezése és kivitelezése. Teljes lakásbútor kínálatunk 3000 nm-en.

1203 Budapest, Kossuth L. utca 33. - Erzsébet Áruház 2.emelet

Kárpitos bútor, bőr bútor, VOX bútor, szekrénysor, elemes bútor kedvező áron! És mindez egyedi méretre is!

6000 Kecskemét, Irinyi u. 17.

Magyarország legnagyobb poszter webáruháza. 15 000 poszter, 3000 vászonkép, régi városfotók, plakátok, képkeretek, óriásposzterek, térképek, fotók.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017