Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában

2010.05.11.

A kert megálmodója és kivitelezője, Koós András bonsaimester több mint húsz éve csinosítgatja, alakítgatja birodalmát, mely mára egy látványos és bizony nem mindennapi kertté nőtte ki magát. Persze, a „nőtte” kifejezés talán nem passzol tökéletesen ide, hiszen ennek a birodalomnak legfőbb katonái nem a magasságukról híresek. Az egyedülálló kertben több mint 200-féle törpefa és különféle sziklakerti évelő növény található.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékábanA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kert abszolút fókuszpontja a gyep közepén álló kő szökőkút, a házigazda saját keze munkája húsz éve szinte elsőként került a kertbe. A körülötte pompázó pázsiton kis szigeteket alkotnak a gondos és aprólékos munkával formált törpefák.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A zöld tengert karéjban körülölelő harmadik zóna a kőkert, ahol a hatalmas, a természetből változatlan formában átemelt kőtömbökben megannyi alpesi, sziklakerti növényt csodálhatunk meg. A néha többtonnás kőtömbökön számos, Magyarországon kuriózumnak számító fajta él. A válogatás érdekessége, hogy tavasztól nyár végéig mindig virít valami, a kert színei szinte napról napra változnak. A növények zöme örökzöld, de azért felbukkannak lombhullató fajták is.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


E hely, mint általában minden hobbikert, rózsákkal, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal kezdte pályafutását, majd tulajdonosa – kinek hitvallása, hogy minden kertnek meg kell találnia a maga arcát – szenvedélyétől hajtva szép lassan alakult át mai formájára. Ez a terület a házzal, a garázzsal és a pihenőtérrel együtt mindössze 150 nöl. Egy ekkora kertet szinte megfojtanának a nagyra növő fajták, ezért esett a törpefákra a választás: kis helyen kis fákkal kell kertet csinálni. De a méretezésen túl a tervezésben a harmónia is hangsúlyos szerepet kapott.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsaimester vallja, hogy a kertnek arca van, olyan arca, melynek mindenhonnan szépnek kell lennie. Nemcsak az utca vagy a terasz felől, hanem onnan is, ahonnan kevesebbet szemléljük. Ugyanígy egy fának is minden oldaláról meg kell találni a szépségét. A növénynek, habár mindig mást és mást mutat, harmóniát és összhangot kell sugároznia. Talán nem is csupán a növények, inkább a belőlük áradó szemlélet teszi ezt a kertet olyanná, amilyen…


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsai egy japán összetett szó. Azt jelenti: kis fa lapos edényben. A kertbe kiültetett példányokat nem nevezhetjük bonsainak, ezek a törpefák.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor Ákos, Takács ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Parketta, hajópadló, laminált padló, padlószőnyeg, linóleum, PVC: ez mind-mind melegpadló. Más-más esztétikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a lakásban betöltött szerepük is különböző.

Hovatovább kételkedni kezdtünk, hogy jó úton járunk, hiszen a faluközpontot már jócskán elhagytuk, a zegzugos utcácskákat kanyargós földút váltotta fel, amikor a sűrű növényzet közül előbukkant a terméskő kerítés.

A fürdőszoba mára már nem pusztán kiszolgálóhelyiség, felfrissülni, feltöltődni szeretnénk itt, amihez a praktikusan kialakított környezet is hozzásegíthet.

AZ Elica új páraelszívóival próbál elszakadni a hagyományos designmegoldásoktól.

A lakberendezés egyszerű, ám annál látványosabb eszköze egy adott szín különböző változatait használni. Itt a szürkék különböző árnyalatai jelennek meg a fehér csempével burkolt formatervezett kád körül. A csaptelep és a kiegészítők selyemfényű fémfelületei...

6000 Kecskemét, Budaihegy 72.

Fürdőszoba- és konyhabútorok gyártása, fürdőszobai termékek kis- és nagykereskedelme.

1081 Budapest, Rákóczi út 73.

Minőség - Kompromisszumok nélkül

3200 Gyöngyös, Kőkút u. 11.

40 éve természetesen - MÁTRAPARKETT

1063 Budapest, Kérem, keressen telefonon!

Családi házak, lakások, irodák, üzletek tervezése, kivitelezése. Igények megbeszélése, méretarányos alaprajz, falnézetek készítése. Lakásfelújítás, átalakítás megtervezése. Fürdőszobatervezés. Gépészeti, elektromos berendezések telepítési terve.

2045 Törökbálint, FSD Park 2.

INTERNORM – A jövőm ablaka

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018