Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában

2010.05.11.

A kert megálmodója és kivitelezője, Koós András bonsaimester több mint húsz éve csinosítgatja, alakítgatja birodalmát, mely mára egy látványos és bizony nem mindennapi kertté nőtte ki magát. Persze, a „nőtte” kifejezés talán nem passzol tökéletesen ide, hiszen ennek a birodalomnak legfőbb katonái nem a magasságukról híresek. Az egyedülálló kertben több mint 200-féle törpefa és különféle sziklakerti évelő növény található.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékábanA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kert abszolút fókuszpontja a gyep közepén álló kő szökőkút, a házigazda saját keze munkája húsz éve szinte elsőként került a kertbe. A körülötte pompázó pázsiton kis szigeteket alkotnak a gondos és aprólékos munkával formált törpefák.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A zöld tengert karéjban körülölelő harmadik zóna a kőkert, ahol a hatalmas, a természetből változatlan formában átemelt kőtömbökben megannyi alpesi, sziklakerti növényt csodálhatunk meg. A néha többtonnás kőtömbökön számos, Magyarországon kuriózumnak számító fajta él. A válogatás érdekessége, hogy tavasztól nyár végéig mindig virít valami, a kert színei szinte napról napra változnak. A növények zöme örökzöld, de azért felbukkannak lombhullató fajták is.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


E hely, mint általában minden hobbikert, rózsákkal, gyümölcsfákkal, szőlőlugassal kezdte pályafutását, majd tulajdonosa – kinek hitvallása, hogy minden kertnek meg kell találnia a maga arcát – szenvedélyétől hajtva szép lassan alakult át mai formájára. Ez a terület a házzal, a garázzsal és a pihenőtérrel együtt mindössze 150 nöl. Egy ekkora kertet szinte megfojtanának a nagyra növő fajták, ezért esett a törpefákra a választás: kis helyen kis fákkal kell kertet csinálni. De a méretezésen túl a tervezésben a harmónia is hangsúlyos szerepet kapott.


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsaimester vallja, hogy a kertnek arca van, olyan arca, melynek mindenhonnan szépnek kell lennie. Nemcsak az utca vagy a terasz felől, hanem onnan is, ahonnan kevesebbet szemléljük. Ugyanígy egy fának is minden oldaláról meg kell találni a szépségét. A növénynek, habár mindig mást és mást mutat, harmóniát és összhangot kell sugároznia. Talán nem is csupán a növények, inkább a belőlük áradó szemlélet teszi ezt a kertet olyanná, amilyen…


Virágzó kőtömbök a törpefák árnyékában


A bonsai egy japán összetett szó. Azt jelenti: kis fa lapos edényben. A kertbe kiültetett példányokat nem nevezhetjük bonsainak, ezek a törpefák.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor Ákos, Takács ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Van, hogy a lépcső fő építészeti elem a kertben, ám az is előfordul, hogy nem szeretnénk előtérbe helyezni. Utóbbira van egy remek ötletünk.

A mexikói építészet és tárgykultúra egyedülálló. Kerekített élű vályogfalak, gazdagon díszített bútorok, harsány színek és minták minden mennyiségben. Mexikó klasszikus építőanyaga a vályog, melyet a navajo és a hopi indiánok használtak először, később a rancsoktól...

Egy szék, mely megszabadít a gravitációtól.

A természettel tökéletes összhangot teremtő szélezetlen deszkakerítés mögött bújik meg ez a minden részletében igényesen, példaadó minőséggel felépített ház.

A fehér enteriőrökre sokan csak legyintenek, hogy „olyan kórházszagú”. Pedig a fehér számtalan izgalmat és érdekességet rejt. A végtelen távolságot, a rendet, a tisztaságot jelképezi, és egyáltalán nem mondható unalmasnak.

1106 Budapest, Akna u. 2-4.

Korszerű építőanyagok szakkereskedése

5561 Békésszentandrás, Kisfaludy u. 30.

Az Argomex Kft. 20 éves betonipari tapasztalatnak köszönhetően kiváló minőségben gyártja termékeit. Az érdeklődők 96 féle falburkoló kőből választhatnak. Az előre gyártott látszóbeton tökéletes burkolata nagy felületeknek, homlokzatoknak. Az egyedi zsaluzásnak köszönhetően sokféle forma megvalósítható.

1174 Budapest, Lőrinci út 24.

Egészséges klímaberendezés, légtisztító, párásító, páramentesítő. 14 éve állunk rendelkezésére.

1173 Budapest, Pesti út 237. Home Center D/25

Házimozi, és egész házra kiterjedő (multiroom) audio/video rendszerek tervezése, kivitelezése.

1063 Budapest, Kérem, keressen telefonon!

Családi házak, lakások, irodák, üzletek tervezése, kivitelezése. Igények megbeszélése, méretarányos alaprajz, falnézetek készítése. Lakásfelújítás, átalakítás megtervezése. Fürdőszobatervezés. Gépészeti, elektromos berendezések telepítési terve.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017