Vágja faházba fejszéjét

2015.01.07.

Mi magyarok is egyre többen vágyunk a természet közelébe, és veszünk építési telkeket erdős-ligetes területek mellett. És milyen ház illik ide leginkább: hát faház!Ausztriában a családi házak nagy része nem nagyvárosokban, hanem hegyvidéki kistelepüléseken épül, a természet, az erdők közvetlen szomszédságában. Az építőanyagokat is az erdők adják, nem csoda hát, ha az épületek zöme faház. Amikor az ember átutazik ezeken a községeken, a romantikus, muskátliktól roskadozó faerkélyek láttán önkéntelenül fölsóhajt: én is ilyet szeretnék… Minálunk még kevés helyre illenek ezek az épületek, de egyre többen költöznek ki a városokból, és a célterület lassan már nem az agglomerációban lévő, hanem a természetközeli területek lesznek, lassan ezek az épületek is megtalálhatják a helyüket Magyarországon. Egy erdőszéli otthonhoz vagy nyaralóhoz pedig remek választás a fa mint alapanyag. A fából készült épületek elterjedését segíti a mindinkább elfogadottá váló könnyűszerkezetes építési mód, mellyel megbízható, a téglaházakkal egyenértékű paraméterekkel rendelkező otthonokat hozhatunk létre.

Ez a ház, bár nem itthon, hanem Ausztriában fotóztuk, tipikus példája az osztrák falusi házaknak: könnyűszerkezetes, szendvicspaneles gerendaház. A homlokzatok egy részén ez meg is jelenik, de a modernebb külső érdekében néhol sima, vakolt felületek váltják fel a fát, amitől könnyedebb lesz az összhatás. A homlokzat másik érdekessége, hogy az emeleti rész függőleges osztású burkolatot kapott, ráadásul egy nagyon izgalmas, kékeszöld, úgynevezett petrolkék árnyalatban.

Az épület belső kialakítása a szokásos: a földszinten a társasági terek, míg az emeleten a hálószobák kaptak helyet. A földszinti tér központi eleme a kék csempés cserépkályha, köré szerveződnek a helyiségek. A cserépkályha összeköti, de egyben szét is választja az egyébként egy térben elhelyezkedő területeket. Ráadásul, mivel a centrumban helyezték el, az egész földszint fűtését megoldja.

A belső tér kialakítása hű az épület külső megjelenéséhez. A fa dominál, ebből készült a burkolatok és a bútorok nagy része. Kiegészítő színként szinte mindenhol az épület homlokzatán is feltűnő kék jelenik meg, persze kissé más árnyalatban.


Íme, ez is egy elérhető lehetőség. Aki erre a hangulatos megoldásra vágyik, bátran hozzákezdhet a megvalósításához.


Az épületet tervezte és kivitelezte: Rubner KlimahausTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A dekupázstechnika számos lehetőséget rejt, akár designtárgyakat is készíthetünk segítségével.

Sokan szeretik a vöröset a hálószobában, mert úgy gondolják, tüzessé, temperamentumossá teszi azt. Ez így is van, de ezzel a színnel csínján kell bánni, mert könnyen túl sokká válhat.

Az ember állandóan keresi a békét és nyugalmat, a szabadságság iránti vágyunkat teljes mértékben csak a természet képes kielégíteni. Eme étkezőrészlet minden egyes bútor darabja természetes fából készült. A távol-keleti motívumokat felhasználó design...

A pihenősarok elengedhetetlen tartozéka a dohányzó-, egyes kultúrákban teázóasztalnak nevezett bútordarab.

Nem nagy, nem is fér bele sok minden, de nagyon édes.

1061 Budapest, Székely Mihály utca

Belsőépítészet, lakberendezés, kivitelezés.

1132 Budapest, Csanádi u. 24/b.

Épülettervezés családi háztól a hotelig, a megbízó elképzelése szerinti stílusban, alkalmazkodva az egyedi elvárásokhoz.

1117 Budapest, Hengermalom út 20.

Wicanders parafa padló- és falburkolatok kereskedelme. Parafaszigetelő rendszerek, expandált parafa.

6000 Kecskemét, Budaihegy 72.

Fürdőszoba- és konyhabútorok gyártása, fürdőszobai termékek kis- és nagykereskedelme.

8000 Székesfehérvár, Sárkeresztúri u.14./B.

Toilette Nett WC-Bidé berendezés, az övön aluli tisztaságért. Már 16 éve Magyarországon.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018