Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas

2010.08.11.

A kő és a fa mellett a természetet képviseli házainkban. Akár építészeti, akár belsőépítészeti elemek, akár dísztárgyak vagy éppen mindennapi használati tárgyak készülnek belőle. Dísz, ékkő, mely magán viseli készítője névjegyét, és alakítja, finomítja az épület vagy a belső tér esztétikáját.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A vas már több mint 3000 éve szolgál minket. Számos felhasználási módja között az építészetben betöltött szerepe igen hangsúlyos, egyrészt a szerkezetek építésében, másrészt mint művészi elem.
Bátran mondhatjuk, hogy a kovácsoltvas díszítőtechnika a középkortól a szecesszióig kiteljesedett és virágkorát élő művészete ma reneszánszát éli. Készülnek belőle gyönyörű kerítések, kapuk, rácsok, korlátok, melyek feldobják, erősítik az épületek karakterét, stílusát. De a kovácsoltvas termékek megtalálhatók otthonaink falain belül is, főleg a mediterrán stílushoz kapcsolódnak, az apró dísztárgyaktól kezdve a tárolóbútorokon keresztül az ülőbútorokig számos variációban fordulnak elő.


De mi is az a kovácsoltvas?
Az úgynevezett kovácsoltvas munkákat három kategóriára oszthatjuk. Vannak a hagyományos, kézi kovácsolással, illetve a gépi kovácsolással készült termékek, és természetesen itt is megjelent a nagy tömegben való gyártás.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A legértékesebb darabok hagyományos kézi kovácsolással készülnek. Az alapanyagot vörösre hevítik, és üllőn, kalapáccsal, apró ütögetésekkel, hajlítással, nyújtással, csavarással érik el a kívánt formát. (A technika fejlődésével a kézi gyártásban is történtek változások. Ma az alapanyagként használt rúdanyagot már nem kézzel, hanem géppel formázzák, és a tűzben történő hegesztést is sokszor felváltja az ív- és a lánghegesztés.) Az ily módon készített munkáknál az elkészült darab felülete kicsit érdesebb, hiszen az ütések nyomai mindig megmaradnak. De ez nem hiba, sőt ez adja a szépségüket. Szinte sugárzik belőlük a természetesség, a tűz adta melegség. De ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, nemcsak komoly fizikai erő, hanem anyagismeret, hatalmas szakmai tudás és természetesen nem csekély szépérzék, művészi véna is kell hozzá.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A nagy tömegben gyártott termékek sajtolással, préseléssel készülnek. Mivel ez nem annyira munkaigényes, ezek a termékek olcsóbbak, de egyediségük odaveszett.
Ha egyedi darabokat szeretnénk alkotni, a folyamat első, legfontosabb lépése a tervezés. Legjobb, ha először mi magunk eldöntjük, hogy mit szeretnénk. Akár belső téri, akár külső munkáról van szó, legfontosabb a környezetnek való megfelelés – főleg az építészeti elemeknél.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A korlátok, kerítések, rácsok stb. mindig harmonikusan illeszkedjenek az épülethez, hogy a tökéletes összhang minden esetben létrejöjjön. Építészeti elemeknél már az építészt felkérhetjük a tervezésre, így biztos, hogy megmarad a koncepció. Ha nincsenek saját ötleteink, vagy nem vagyunk tisztában a kovácsoltvas adta lehetőségekkel, forduljunk eleve a kovácsmesterhez, aki általában nem csupán a gyártásban, de a tervezésben is segít nekünk. Mintaalbumok és már elkészült munkák adta ötletekből alakulhat ki az általunk megálmodott termék végső arculata. A vas egyik legjobb tulajdonsága, hogy anyagában semleges, így igényünk szerint akár tömör, akár szellős, áttört felületek kialakíthatók belőle.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A pontos tervek elkészülte után következhet az árajánlat és a tényleges gyártás. A gyártás egyik számunkra mint megrendelők számára legfontosabb fázisa a felületkezelés, hiszen ez határozza majd meg a kész munkadarab időtállóságát, biztosítja a hosszú távú szépségét: a tartósságon kívül fontos, hogy a felületkezelés után is megmaradjon a természetesség. A felületkezelésre alapvetően három technológia létezik: a horganyzás, a lakkozás és az olajozás. A horganyzás mattezüst színt kölcsönöz a fémnek. A lakkozás a fém textúráját emeli ki. Az olajozás barnás árnyalatot ad az anyagnak. A három eljárás közül a horganyzástól lesz a legtartósabb a felület. Az ezzel az eljárással kezelt fém akár 30 évig is korrózióálló marad. A végső színt festéssel érhetjük el.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


Ha jó volt a tervezés, szakszerű a gyártás, és körültekintő a felületkezelés, a kovácsoltvasból készült elemek hosszú távon izgalmas karaktert adhatnak épületeinknek. De használatánál legyünk mérsékletesek. Sem az épület külső látványánál, sem a beltérben nem szabad túlzásba vinni a kovácsoltvas elemeket, hiszen azok szépségét éppen egyediségük emeli ki.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas
A kovácsoltvas ápolása
Ahhoz, hogy hosszú távon élvezni tudjuk kovácsoltvas kerítéseinket, dísz-, illetve használati tárgyainkat, gondot kell fordítani ápolásukra, felújításukra. Különösen igaz ez a szabad térben elhelyezett darabokra.
A felújítás mindig a régi, töredezett festékréteg és a rozsda eltávolításával kezdődik, amit drótkefével, csiszolópapírral, rozsdamaróba vagy petróleumba mártott ronggyal tehetünk meg. A tisztítás legyen alapos, mert csak a tökéletes felületen tapad meg jól az új festékréteg. A tiszta felületet lakbenzinnel vagy terpentinnel dörzsöljük át, ezután következhet az újrafestés, több rétegben, a rétegek között megfelelő száradási időt hagyva.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas
Miért fekete?
Hogy a kovácsoltvas klasszikusan miért fekete? Erre nagyon egyszerű a magyarázat: régen, amikor még nem álltak rendelkezésre különféle színes felületkezelő anyagok, a vasat egyszerűen szurokba mártották, ezenmód növelték tartósságát.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas

Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A kislányok imádják a pöttyöket. Miért ne adhatnánk meg nekik azt az örömöt, hogy pöttyös szobában élhessenek.

A klasszikus vonalvezetés mindig divat marad, ezt példázza ez a gyönyörű fürdőszoba, melyben az egyszerűség és a harmónia találkozik a nemes anyagokkal, a női és férfiideálok egyaránt megtalálhatók itt. A hatalmas alapterület...

A homlokzatok és lábazatok burkolása, színe, a választott anyagok struktúrája erősen meghatározza az épület karakterét, de jelentősége mégis inkább védelmi funkciójában rejlik, hiszen elsősorban a szerkezeteket kell megóvnia az időjárás viszontagságaitól.

A sorházi lakások tulajdonosai gyakran azon törik a fejüket, mivel tudna az ő homlokzatuk kicsit kitűnni a monoton utcaképből. Ennek az épületnek sikerül felhívni magára a figyelmet.

Mint a régi kockaházak kicsit újrafogalmazott változata. Itt egy kis toldalék, ott egy tetőkiugró, és máris egy új hangulatú otthon jött létre. A hatvanas, hetvenes években a magyar falvakban az eredeti, a környékre jellemző építészeti jellemvonásokat elhagyva...

2040 Budaörs, Gyár utca 2.

Mosdó, ami egy életre szól...

9021 Győr, Benczúr u. 3.

Garázskapuk, kapunyitók, ipari kapuk, sorompók, hirdaulikus ajtóbehúzók érkékesítése, telepítése.

2083 Solymár, Külsővasút út

Grand Ács Kft. Tetőcentrum - A mesteri szakértelem!

1174 Budapest, Lőrinci út 24.

LG, Samsung, Midea, Hitachi klímák 10 év garanciával. Családi házakba komplett rendszerek. Már több, mint 10éve.

1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.

Zuhanykabinok, zuhanytálcák, akril fürdőkádak, öntött műmárvány mosdók, fürdőszobai csaptelepek, fürdőszobabútorok, fürdőszobai elektronika

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018