Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas

2010.08.11.

A kő és a fa mellett a természetet képviseli házainkban. Akár építészeti, akár belsőépítészeti elemek, akár dísztárgyak vagy éppen mindennapi használati tárgyak készülnek belőle. Dísz, ékkő, mely magán viseli készítője névjegyét, és alakítja, finomítja az épület vagy a belső tér esztétikáját.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A vas már több mint 3000 éve szolgál minket. Számos felhasználási módja között az építészetben betöltött szerepe igen hangsúlyos, egyrészt a szerkezetek építésében, másrészt mint művészi elem.
Bátran mondhatjuk, hogy a kovácsoltvas díszítőtechnika a középkortól a szecesszióig kiteljesedett és virágkorát élő művészete ma reneszánszát éli. Készülnek belőle gyönyörű kerítések, kapuk, rácsok, korlátok, melyek feldobják, erősítik az épületek karakterét, stílusát. De a kovácsoltvas termékek megtalálhatók otthonaink falain belül is, főleg a mediterrán stílushoz kapcsolódnak, az apró dísztárgyaktól kezdve a tárolóbútorokon keresztül az ülőbútorokig számos variációban fordulnak elő.


De mi is az a kovácsoltvas?
Az úgynevezett kovácsoltvas munkákat három kategóriára oszthatjuk. Vannak a hagyományos, kézi kovácsolással, illetve a gépi kovácsolással készült termékek, és természetesen itt is megjelent a nagy tömegben való gyártás.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A legértékesebb darabok hagyományos kézi kovácsolással készülnek. Az alapanyagot vörösre hevítik, és üllőn, kalapáccsal, apró ütögetésekkel, hajlítással, nyújtással, csavarással érik el a kívánt formát. (A technika fejlődésével a kézi gyártásban is történtek változások. Ma az alapanyagként használt rúdanyagot már nem kézzel, hanem géppel formázzák, és a tűzben történő hegesztést is sokszor felváltja az ív- és a lánghegesztés.) Az ily módon készített munkáknál az elkészült darab felülete kicsit érdesebb, hiszen az ütések nyomai mindig megmaradnak. De ez nem hiba, sőt ez adja a szépségüket. Szinte sugárzik belőlük a természetesség, a tűz adta melegség. De ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, nemcsak komoly fizikai erő, hanem anyagismeret, hatalmas szakmai tudás és természetesen nem csekély szépérzék, művészi véna is kell hozzá.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A nagy tömegben gyártott termékek sajtolással, préseléssel készülnek. Mivel ez nem annyira munkaigényes, ezek a termékek olcsóbbak, de egyediségük odaveszett.
Ha egyedi darabokat szeretnénk alkotni, a folyamat első, legfontosabb lépése a tervezés. Legjobb, ha először mi magunk eldöntjük, hogy mit szeretnénk. Akár belső téri, akár külső munkáról van szó, legfontosabb a környezetnek való megfelelés – főleg az építészeti elemeknél.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A korlátok, kerítések, rácsok stb. mindig harmonikusan illeszkedjenek az épülethez, hogy a tökéletes összhang minden esetben létrejöjjön. Építészeti elemeknél már az építészt felkérhetjük a tervezésre, így biztos, hogy megmarad a koncepció. Ha nincsenek saját ötleteink, vagy nem vagyunk tisztában a kovácsoltvas adta lehetőségekkel, forduljunk eleve a kovácsmesterhez, aki általában nem csupán a gyártásban, de a tervezésben is segít nekünk. Mintaalbumok és már elkészült munkák adta ötletekből alakulhat ki az általunk megálmodott termék végső arculata. A vas egyik legjobb tulajdonsága, hogy anyagában semleges, így igényünk szerint akár tömör, akár szellős, áttört felületek kialakíthatók belőle.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


A pontos tervek elkészülte után következhet az árajánlat és a tényleges gyártás. A gyártás egyik számunkra mint megrendelők számára legfontosabb fázisa a felületkezelés, hiszen ez határozza majd meg a kész munkadarab időtállóságát, biztosítja a hosszú távú szépségét: a tartósságon kívül fontos, hogy a felületkezelés után is megmaradjon a természetesség. A felületkezelésre alapvetően három technológia létezik: a horganyzás, a lakkozás és az olajozás. A horganyzás mattezüst színt kölcsönöz a fémnek. A lakkozás a fém textúráját emeli ki. Az olajozás barnás árnyalatot ad az anyagnak. A három eljárás közül a horganyzástól lesz a legtartósabb a felület. Az ezzel az eljárással kezelt fém akár 30 évig is korrózióálló marad. A végső színt festéssel érhetjük el.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas


Ha jó volt a tervezés, szakszerű a gyártás, és körültekintő a felületkezelés, a kovácsoltvasból készült elemek hosszú távon izgalmas karaktert adhatnak épületeinknek. De használatánál legyünk mérsékletesek. Sem az épület külső látványánál, sem a beltérben nem szabad túlzásba vinni a kovácsoltvas elemeket, hiszen azok szépségét éppen egyediségük emeli ki.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas
A kovácsoltvas ápolása
Ahhoz, hogy hosszú távon élvezni tudjuk kovácsoltvas kerítéseinket, dísz-, illetve használati tárgyainkat, gondot kell fordítani ápolásukra, felújításukra. Különösen igaz ez a szabad térben elhelyezett darabokra.
A felújítás mindig a régi, töredezett festékréteg és a rozsda eltávolításával kezdődik, amit drótkefével, csiszolópapírral, rozsdamaróba vagy petróleumba mártott ronggyal tehetünk meg. A tisztítás legyen alapos, mert csak a tökéletes felületen tapad meg jól az új festékréteg. A tiszta felületet lakbenzinnel vagy terpentinnel dörzsöljük át, ezután következhet az újrafestés, több rétegben, a rétegek között megfelelő száradási időt hagyva.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas
Miért fekete?
Hogy a kovácsoltvas klasszikusan miért fekete? Erre nagyon egyszerű a magyarázat: régen, amikor még nem álltak rendelkezésre különféle színes felületkezelő anyagok, a vasat egyszerűen szurokba mártották, ezenmód növelték tartósságát.


Tűzről pattant szépség – a kovácsoltvas

Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Egy hely, amiért igazán rajongani lehet, és amire igazán irigykedhetünk.

A környezetbarát, porszórt acéltermékek a lengyel tervező műhelyéből indultak világhódító útjukra. Ma már Európa-szerte számos stúdióban megvásárolhatók.

Az egytömbű épület egyszerű formavilága ellenére feltűnő jelenség. Köszönhető ez vörös dísztégla borításának, sárga színfoltjainak és érdekes „szárnyainak”.

Néha bizony nyáron is elkel egy kis melegség a kertben. De ha nincs hideg, akkor is jólesik nézni a lángok táncát a szabad levegőn, egy pohár borral a kezünkben. Nos, ha nem vetjük meg az ilyen élvezeteket, szerezzünk be egy kertben használatos tűzrakóhelyet, vagy egy hordozható minikandallót.

A kortárs szőnyegek gyártásának úttörője, a francia Toulemonde Bochart a gyerekek részére is tervez inspiráló, vidám talpalávalókat.

1203 Budapest, Téglagyártó utca 13/A

Kertfenntartás, kertépítés

1107 Budapest, Ceglédi utca 1-3.

A Bien-Zenker 1996 óta épít minőségi készházakat Magyarország egész területén. A családi házak mellett vállaljuk nyaralók, irodák, középületek (faluház, óvoda, idősek otthona) és családias panziók építését is. Amit kínálunk: - egy osztrák cég megbízhatóságát, - favázas, nagypaneles készház-technológiát, - egyedi és típustervek széles választékát, - tervezéstől a beköltözésig terjedő teljes körű szolgáltatást, - állandó, ellenőrzött minőséget, - szakszerű, pontos kivitelezést, - többféle kiépítési és felszereltségi fokozatot, - rövid kivitelezési időt, - fix, kalkulálható költségeket.

1039 Budapest, Rákóczi u. 22.

60 európai cég termékei, 54 berendezett fürdőszoba box és 300 lapozón. Átlag feletti családias és előzékeny kiszolgálás. Legfőbb erősségünk a kreativitás és a vevő elképzeléseinek fényképszerű, háromdimenziós megjelenítése, gyors beszerzéssel és szállítással.

2040 Budaörs, Gyár utca 2.

Mosdó, ami egy életre szól...

1061 Budapest, Andrássy út 41. - Előzetes időpontegyeztetés szükséges!

Cégünk textíliák gyártásával és forgalmazásával foglalkozik: bútorszövetek, fényáteresztők, sötétítők.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017