Mézeskalács házikó

2010.03.24.

Nem túl nagy, mégis kényelmesen használható parkosított kert közepén álló takaros kis lak halványsárga falakkal, piros tetőcseréppel, kovácsoltvas kerítéssel és erkélykorláttal – igazi mézeskalács házikó.


Mézeskalács házikóA galéria megnyitásához kattintson a képre!


Egy Pest megyei, Duna-parti település hangulatos utcájában bújik meg a minden túlzástól mentes, barátságos épület. A két szinten valamivel több mint 100 négyzetméteres életteret biztosító családi ház madárfüttytől hangos, parkosított kertben áll, sok-sok virágzó és örökzöld növény gyűrűjében. Szinte minden oldalról élősövény védelmezi az avatatlan pillantásoktól, s a tollasozásra, petanqozásra, vagy akár minifocizásra is alkalmas gyepfelület mellett gyümölcsfákat, kerti sütőt és lengőtekét is találunk – nem csoda, hogy e kis magánparkot szinte a ház kiterjesztéseként használják tulajdonosai, a középkorú, ámde fiatalos házaspár, valamint a gyakori, népes vendégsereg. Az épülethez két terasz is kapcsolódik, így bármely napszakban lelhetünk akár árnyékos pihenésre, akár napozásra alkalmas helyet.
A szélfogóval védett bejárati ajtón keresztül kényelmes és – az íves kialakítású üvegtégla falnak hála – világos előszobába jutunk, ahol a továbbhaladásra három lehetőség kínálkozik: balra egy kétszárnyú ajtón keresztül a nappali-étkező-konyha együttesébe, egyenesen a némiképp szeparált szegletben található fürdőszobába és egy tárolóhelyiségbe, a csigalépcsőt választva pedig a felső szintre jutunk.


Mézeskalács házikó


A nappali-étkező-konyha egy teret képez, őket egymástól optikailag a padlólap és a fal színének váltása, ténylegesen pedig a térbe állított kandalló választja el. A ház egészére a vidám pasztellszínek a jellemzők, a nappaliban a barack, az étkező-konyhában a halványbarack az uralkodó. A nappali tágasságát a visszafogott bútorozás hagyja érvényesülni: a mediterrán jellegű anyaggal bevont ülőgarnitúra kovácsoltvas asztalt ölel körül, a televízió mellett a video- és hifikészülékeket, kazettákat és lemezeket is elnyelő tévéállvány diszkréten húzódik a sarokba, rajtuk kívül pedig csupán méretes növények és kovácsoltvas kiegészítők alkotják a nappali berendezését. Itt is – akárcsak az épület étkező-konyha felőli oldalán – hatalmas, majd teljes egészében kitárható teraszajtó nyílik a kertre, mely szinte duplájára növeli a nappali terét. A térbe állított, nappali felé forduló kandalló előtti hintaszék ősztől tavaszig szinte mindig foglalt, hiszen benne élvezhető legjobban a lobogó tűz varázsa, melegének jótékony hatása.
A kandallón túl egy hatszemélyes étkezőgarnitúra és a konyhabútor uralja a teret. Ez utóbbi kék vázának, vajsárga frontjának és narancssárga pultjának köszönhetően igazán színes egyéniség, egyediségére a koronát az ajtófogantyúk teszik fel, mindmegannyi falra mászó liliputi emberke.


Mézeskalács házikó


A földszinti fürdőben a tenger kékje uralkodik, s viszonylag kis mérete ellenére mindent tud, amit elvárhatunk tőle: zuhanyozó, vécé és mosdó is elfért benne, még a mosógépnek is jutott hely. Igazi éke azonban a kertre nyíló méretes ablak, mely szikrázó napfénnyel tölti meg a helyiséget, s a délelőtti napsugarak úgy csillognak a kék csempéken, akárcsak a tenger hullámain.
A pasztellzöld előszobából gyönyörű kovácsoltvas korláttal ékesített csigalépcsőn juthatunk az emeletre, ahol lám, újabb színváltás, már vidám halványsárga környezet fogad: a kifejezetten kényelmes előtérből (tulajdonképpen minitársalgónak is nevezhetnénk) két hálószoba (természetesen más-más pasztellszínbe öltöztetve), egy gardrób és egy fürdőszoba nyílik, a tulajdonosok vágya, álmaik mediterrán mosdója. S bár méretes sarokkád, vécé, kézmosó és egy rengeteg mindent elnyelő beépített szekrény is került ide, még így is egy kisebb táncparkettnyi szabad terület teszi impozánssá és több mint kényelmesen használhatóvá e helyiséget. A gyönyörű burkolatokat a fehér szaniterek még inkább kiemelik, az érdekes burkolatváltások és a látványos, épített tükör megannyi apró színfoltját jelentik a tetőablakon beözönlő napsugarak által beragyogott fürdőszobának.
A cikk szerzője e néhány sort részint tisztelgésnek szánja szülei előtt alkotásuk iránt, részint pedig egy sok részletében követhető otthon bemutatásának az építkezés előtt álló olvasók számára, hiszen kis odafigyeléssel és némi ízléssel mindenkinek meglehet a minden túlzástól és cicomától mentes, kényelmesen élhető, saját kis mézeskalács házikója…


Szöveg: A.Z.Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A lakberendezés egyszerű, ám annál látványosabb eszköze egy adott szín különböző változatait használni. Itt a szürkék különböző árnyalatai jelennek meg a fehér csempével burkolt formatervezett kád körül. A csaptelep és a kiegészítők selyemfényű fémfelületei...

Sokféle lehetőség kínálkozik a víz megjelenítésére kertünkben. A telek méretéhez arányosan megtervezett vízarchitektúra akár látványként, akár gyakorlati hasznát tekintve a kert meghatározó, hangsúlyos része lehet. A családi házak, villák úszómedencéi szinte uralják...

A Yamagata Koubou-kollekció célja egyesíteni a gyönyörű távol-keleti kézművességet, vegyíteni a régi és modern világokat, az ötletekkel „megfogni” a nemzetközi közönséget. Az eredetiség, művészet és kreativitás eszméi és a tervező szenvedélyes munkaszeretete...

Egyre hűvösebb a levegő, ilyenkor szekrényeinkben a lenge nyári ruhákat a meleg holmik váltják fel. Miért ne öltöztethetnénk a bútorainkat is téli ruhába?

Bár Párizsról inkább a klasszikus szépségű belvárosi lakások jutnak eszünkbe, a külső kerületekben ott is vannak családi házak. Nem is akármilyenek.

1048 Budapest, Almakerék utca 3.

A BRILUM Kft. széles választékát kínálja lakóhelyiségek és kertek megvilágítására szolgáló lámpáknak, illetve különféle fényforrásoknak.

1108 Budapest, Gyömrői út 140.

Homlokzatfestékek és bevonatok, beltéri falfestékek, lakkok, lazúrok és hőszigetelő rendszerek.

1139 Budapest, Forgách utca 11-13.

Hüppe - A zuhanyspecialista Németországból. Standard és egyedi méretre gyártott zuhanymegoldások.

9400 Sopron, Kőszegi u.6.

Konyhabútorok, előszobák, gardróbok, nappali bútorok készítése. Látványterv 3D-ben.

1037 Budapest, Pomázi köz 13.

Cégünk vállalja tolókapuk, úszókapuk, kétszárnyú kapuk, ipari kapuk, szekcionált garázskapuk, külső-belső korlátok, kerítésbetétek, előtetők, kocsibeálló acélszerkezetek gyártását bármilyen kivitelben.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018