Mediterrán ízek

2010.03.30.

Barátságos, hívogató, de elsősorban emberléptékű ez a viszonylag kicsi, mégis minden igényt kielégítő házikó, melyre Budapest egyik kertvárosában bukkantunk.


Mediterrán ízek
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


Alig több mint 60 négyzetméter a szintenkénti alapterület, igaz, ebből három is található a budai kis házban. A pince a garázst és a kiszolgálóhelyiségeket rejti, a földszint klasszikusan a társasági élet színtere, míg az emelet a hálószobáké. Itt nincsenek tátongó, üres terek, felesleges négyzetméterek, pusztán látványnak szánt építészeti elemek. Ennek az otthonnak minden zuga, minden négyzetcentimétere jól kihasznált, praktikus és működőképes. Ráadásul a felépítése is egyszerű és viszonylag gyors volt, köszönhetően a helyszíni szerelésű könnyűszerkezetes technológiának.


Mediterrán ízek


Az utcáról egy mívesen kialakított kerítésen keresztül pillantjuk meg a házat, ahonnan a garázslejáró mellett vezető, lépcsőre kapaszkodó kerti úton jutunk a bejárathoz. Amit a tervező leleményesen kicsit beljebb vitt a ház képzeletbeli főfalától, így az emelet egy kvázielőtetőt alkot felette. Ez a törés meghatározza az épület belső kialakítását is, hiszen a bejárati ajtóra merőleges előszoba 45 fokos szögben tör a belső terek felé.
Az előszobától és a belőle nyíló fürdőszobától, illetve a garázslejárótól eltekintve a földszint egyterű. A tér középpontja az előszobaajtóval szemközti étkező, optikailag elválasztva egymástól a nappalit és a konyhát. Mind az étkezőből, mind a nappaliból közvetlen kilátás és kijárás nyílik a kertre. Pontosabban a kertet és a házat összekötő teraszra, melynek az emelethez támaszkodó tetőzete igazi mediterrán bájt kölcsönöz az épületnek.


Mediterrán ízek


A belső hangulatvilág hű az épület külső megjelenéséhez. Narancsszín falak, finom bőr ülőbútorok és hangulatos fabútorok egészítik ki a nappali fénypontját, a sötét színű, meleg, barátságos cserépkályhát. A kiegészítők, képek, szobrok és kisplasztikák valamennyien a háziasszony ízlését dicsérik. És egy ötlet, mely bár nem látható a képeken, bátran ellopható: a földszint drapériáit, fényáteresztő függönyeit évente kétszer, az adott évszaknak megfelelően, lecserélik. Nyáron és tavasszal könnyed, légies függönyök, míg télen a meghittséget hangsúlyozó sötétebb, melegebb színek kerülnek a karnisokra. Olcsón és gyorsan kivitelezhető apróság, mégis pillanatok alatt megváltoztatható a lakás hangulata. Próbálják ki.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Tyukodi László


Építész: Molnár Ágnes
tel.: 06-30/361-4221


Kerttervező: Dabi Zoltán
tel.: 06-70/317-0666Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Gyerekkorában mindenkinek volt Keljfeljancsija. Nos, ez az ülőke talán e gyerekkori emlék újjáéledése.

Az étkező az érzéki örömök színhelye. A jó ételek, italok elfogyasztásához nélkülözhetetlen a nívós „körítés”, a stílusos berendezés, használati tárgyak, eszközök sora. A Fyra étkezőt hat különböző művészeti ágban tevékenykedő művész közös munkával hozta létre.

Az egytömbű épület egyszerű formavilága ellenére feltűnő jelenség. Köszönhető ez vörös dísztégla borításának, sárga színfoltjainak és érdekes „szárnyainak”.

Ha nem egy bájos mediterrán kisvárosban élünk, de szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint elővenni az ecseteket. Néhány ügyes mozdulat, néhány jól megválasztott szín, és máris a paradicsomban érezhetjük magunkat.

Egy ír tervező, aki visszatér a gyökerekhez és bátran újrafogalmazza a gyapjú felhasználását.

2051 Biatorbágy, Ország út 2.

Egyedi karakterű kerítések, kapuk gyártása, helyszíni telepítése. Belátás, behatolás elleni védelem.

1139 Budapest, Rozsnyai u. 11.

Professzionális és otthoni szoláriumok közvetlenül a gyártótól. Kérje ingyenes katalógusunkat!

6600 Szentes, Ipartelepi út 14.

A villanykapcsoló a lakás dísze! Óriási szín és anyagválaszték a piacvezető gyártótól! www.legrand.hu

2120 Dunakeszi, Kérem, keressen emailen !

Tervezéstől a kulcsátadásig! Megtervezzük lakásának berendezését, igény esetén kivitelezzük, szükség esetén beszerezzük az engedélyeket is. Az első megbeszélés ingyenes.

1039 Budapest, Rákóczi u. 22.

60 európai cég termékei, 54 berendezett fürdőszoba box és 300 lapozón. Átlag feletti családias és előzékeny kiszolgálás. Legfőbb erősségünk a kreativitás és a vevő elképzeléseinek fényképszerű, háromdimenziós megjelenítése, gyors beszerzéssel és szállítással.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018