Mediterrán ízek

2010.03.30.

Barátságos, hívogató, de elsősorban emberléptékű ez a viszonylag kicsi, mégis minden igényt kielégítő házikó, melyre Budapest egyik kertvárosában bukkantunk.


Mediterrán ízek
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


Alig több mint 60 négyzetméter a szintenkénti alapterület, igaz, ebből három is található a budai kis házban. A pince a garázst és a kiszolgálóhelyiségeket rejti, a földszint klasszikusan a társasági élet színtere, míg az emelet a hálószobáké. Itt nincsenek tátongó, üres terek, felesleges négyzetméterek, pusztán látványnak szánt építészeti elemek. Ennek az otthonnak minden zuga, minden négyzetcentimétere jól kihasznált, praktikus és működőképes. Ráadásul a felépítése is egyszerű és viszonylag gyors volt, köszönhetően a helyszíni szerelésű könnyűszerkezetes technológiának.


Mediterrán ízek


Az utcáról egy mívesen kialakított kerítésen keresztül pillantjuk meg a házat, ahonnan a garázslejáró mellett vezető, lépcsőre kapaszkodó kerti úton jutunk a bejárathoz. Amit a tervező leleményesen kicsit beljebb vitt a ház képzeletbeli főfalától, így az emelet egy kvázielőtetőt alkot felette. Ez a törés meghatározza az épület belső kialakítását is, hiszen a bejárati ajtóra merőleges előszoba 45 fokos szögben tör a belső terek felé.
Az előszobától és a belőle nyíló fürdőszobától, illetve a garázslejárótól eltekintve a földszint egyterű. A tér középpontja az előszobaajtóval szemközti étkező, optikailag elválasztva egymástól a nappalit és a konyhát. Mind az étkezőből, mind a nappaliból közvetlen kilátás és kijárás nyílik a kertre. Pontosabban a kertet és a házat összekötő teraszra, melynek az emelethez támaszkodó tetőzete igazi mediterrán bájt kölcsönöz az épületnek.


Mediterrán ízek


A belső hangulatvilág hű az épület külső megjelenéséhez. Narancsszín falak, finom bőr ülőbútorok és hangulatos fabútorok egészítik ki a nappali fénypontját, a sötét színű, meleg, barátságos cserépkályhát. A kiegészítők, képek, szobrok és kisplasztikák valamennyien a háziasszony ízlését dicsérik. És egy ötlet, mely bár nem látható a képeken, bátran ellopható: a földszint drapériáit, fényáteresztő függönyeit évente kétszer, az adott évszaknak megfelelően, lecserélik. Nyáron és tavasszal könnyed, légies függönyök, míg télen a meghittséget hangsúlyozó sötétebb, melegebb színek kerülnek a karnisokra. Olcsón és gyorsan kivitelezhető apróság, mégis pillanatok alatt megváltoztatható a lakás hangulata. Próbálják ki.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Tyukodi László


Építész: Molnár Ágnes
tel.: 06-30/361-4221


Kerttervező: Dabi Zoltán
tel.: 06-70/317-0666Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A nyílászárók készülhetnek fából, műanyagból és – bár magánépítkezéseknél ez nem gyakori – alumíniumból. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, választásunkban a ház hangulata és nem utolsósorban pénztárcánk dönt.

Sajnos, néha a nyári hőségben is dolgozni kell. Az amerikai művész, Justin Kemp úgy gondolja, ha már kell, akkor tegyük a nyárhoz illően, stílusosan.

Egy mutatós virágtartó, mely egyaránt használható a kertben és a lakásban.

Egyre hűvösebb a levegő, ilyenkor szekrényeinkben a lenge nyári ruhákat a meleg holmik váltják fel. Miért ne öltöztethetnénk a bútorainkat is téli ruhába?

Ha nem egy bájos mediterrán kisvárosban élünk, de szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint elővenni az ecseteket. Néhány ügyes mozdulat, néhány jól megválasztott szín, és máris a paradicsomban érezhetjük magunkat.

2040 Budaörs, Kamaraerdei út 11.

Elérhető elegancia - Márvány, Gránit, Travertin burkolóanyagok - Több mint 15 éve az Önök szolgálatában.

5400 Mezőtúr, Szolnoki út 81.

Az ALTEK Kft. tetőcserepeket, téglaburkolatot és modern téglarendszert gyárt.

1108 Budapest, Kozma u. 9-11.

Márvány, gránit, mészkő: burkolat, lépcső, párkány, konyhapult, asztal, ballusztrád, kandalló, sírkö

2700 Cegléd, Bürgeház dűlő 1.

Tolóajtós beépített szekrények, gardróbok, térelválasztó tolóajtók kiegészítő kisbútorok nagy választékban. Egyedi méret és stílus a Komandortól!

1185 Budapest, Bártfa u. 50.

Hörmann garázskapu, kertkapunyitó, Hörmann tűzgátló ajtó, acél beltéri ajtó, ipari kapu, sorompó, motorok.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018