Már az elsőt magunknak...

2012.06.06.

Az építkezés szó hallatán sokaknak a hideg futkos a hátán a rossz emlékektől, másoknak egy izgalmas kihívást, az álmok megvalósulását jelenti. De vajon mitől is vannak a negatív érzések? Mindenki hallott már rémtörténeteket építkezésekkel kapcsolatban, melyeknek sokszor van alapjuk.

Sokan már az építkezés alatt rádöbbennek, hogy bizonyos dolgokat másképp alakítanának, mert például nem elég nagy a konyha, nem megfelelő az elrendezés, az egyik szoba túl nagy, a másik túl kicsi. De már nincs mit tenni, állnak a falak, csatorna a beton alatt. Kénytelenek elfogadni a helyzetet, és esetleg kedvetlenül, csalódottan költöznek be az új fészekbe.
Egy közmondás szerint az első házat az ellenségünknek, a másodikat a barátunknak, a harmadikat magunknak építjük. Ez a bölcselet bár tapasztalatokon alapul, napjainkban kevés embernek van kedve vagy ideje, nem utolsósorban lehetősége, hogy csupán a harmadikként felépített otthonban találja meg a keresett harmóniát. Próbáljuk meg már az elsőt magunknak…
A kellemetlenségeknek elejét vehetjük, ha az építkezés megkezdése előtt kikérjük lakberendező véleményét, ha a tervrajzokat nézegetve a legkisebb dolog is elbizonytalanít döntésünk helyességében.Eredeti alaprajz


Egy fiatal házaspár keresett fel egy frissen elkészült építészeti tervvel. Leendő házuk külseje pontosan olyan, ahogy megálmodták, de a belsővel valami nem stimmelt, nem tetszett nekik. Nem tudták pontosan megfogalmazni, mi is a gondjuk, csupán az érzékeik súgták, hogy változtatásra volna szükség.


Az eredeti alaprajzot tekintve láthatjuk, hogy az egész házra jellemző a terek aránytalansága, a logikátlan térszervezés és a nehézkes közlekedés a lakáson belül. A házba belépve egy szűk előtér fogad, melyet még jobban hangsúlyoz, hogy onnan a hatalmas nappaliba érkezünk. Túl nagy a kontraszt az előtér és a nappali mérete között. Az „előszobában” szűk a hely a kabátok számára, ugyanakkor a szomszédos háztartási helyiségben kihasználatlan helyek maradtak. A nagyvonalúra tervezett nappali-étkező sem éri el a kívánt hatást, mert a tulajdonosok a hatalmas méretek ellenére sem tudják elhelyezni „nagyképernyős” tévéjüket, nem tudnak a kandalló mellett heverészni, pedig ez volt leghőbb vágyuk…Áalakított alaprajz


Képzeljük el, hogy bevásárlás után két nagy szatyorral lépünk be a szűk előtérbe, hol az egyik, hol a másik falat súrolva. Ezután megteszünk húsz métert a nappalin keresztül, körbekerülve a kandallót, az étkező székeiben botladozva, míg nehézkesen eljutunk a konyháig. Még ennél is elkeserítőbb, amit a hálószoba és a fürdő kialakításánál tapasztalunk. A háló az étkezőből nyílik, közvetlen falszomszédja a fürdőszoba és a WC, de hosszú utat kell megtenni, az étkezőasztalt megkerülve, amíg odaérünk. Ez kényelmetlen és kellemetlen megoldás, alkalomadtán.
Mindezek orvoslására új lakberendezési terv született, melynek nyomán megvalósulhatott mindaz, ami teljessé teszi a ház lakóinak életét. A tömör, nehézkes belső tartófalak nagy részét pillérekre és gerendákra cseréltük, így az egész ház légiesen könnyű lett. Az előtér méreteit megnöveltük a háztartási helyiség rovására, most tehát egy kényelmes előtér fogadja a belépőket, ahol van elegendő hely a cipősszekrénynek és a kabátoknak is. Az előtér és a konyha közötti falat megnyitottuk, ezáltal mindkét helyiség tágasabb lett. Az étkező és a konyha a külön tér ellenére egységet képez, a nappaliból is könnyen megközelíthető. A nappali és az étkező közé 120 cm magas fal került, mely kijelöli a nappali és az étkező határát, ugyanakkor hátteret ad a tévének. A kandallót közvetlenül a fal mellé terveztük, hogy elférjen mellette a hatalmas kanapé, ahonnan heverészve a tűz ropogása mellett tévézhet a fiatal pár.
A háló és a fürdő intimitását és összekapcsolását egy nappaliba benyúló íves fallal teremtettük meg, ami bevezet a fürdőszobába, lehatárolja a szaunát, a pihenőt, és egy zuhanyfülkét magában rejtve ér véget.


Érdemes tehát lakberendezővel konzultálni, mégpedig mielőtt megkezdődik az építkezés, hiszen nagyon sok probléma eleve kiküszöbölhető, amire egy kezdő házépítő esetleg nem gondolna. Ráadásul pontosan annyiba került volna megépíteni az eredeti terv szerint a házat, mint a lakberendezési terv szerint. Az azonban nem kétséges, hogy melyikre érdemes költeni…


Demeter Mónika
20 9320 988
www.szeplakterv.huTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A kellemes konyha berendezése olyan meleg komfortérzetről gondoskodik, melyet csak a nap és a homok látványa tud életre kelteni. A tengerpart színeivel visszaköszönő helyiség a család kedvenc tartózkodóhelyévé válik. A főzőlap különleges falborítása...

Gyorsan növő, a városi klímát kitűnően tűrő, egyenként és sövénynek is ültethető cserje. A napos, félárnyékos helyeket kedveli, márciustól áprilisig virágzik. A lilás-bordó színben pompázó tamariska (Tamarix tetrandra) magassága a 3-4 métert is elérheti.

Vadregényes hangulatán kívül az az egyik legnagyobb előnye egy úszó háznak, hogy amennyiben a tulajdonos megunja az otthonát körülölelő környezetet, egyszerűen felszedi a horgonyokat és továbbhajózik.

Alison Fagan-Bird új, exluzív textilkollekciója és a kollekció részét képező lakberendezési tárgyai magukért beszélnek. A természet ihlette sorozat friss hangvételű, problémamentes világot hoz be a falak közé. Az angol textiltervező-lakberendező nőt az „Once in a Timelife”...

A faldekoráció egy új perspektívája a falmatrica, mely számos változatban beszerezhető.

2049 Diósd, Homokbánya út 75.

Fürdőszobai és konyhai csaptelepek, zuhanyszettek, le- és túlfolyó rendszerek, fürdőszobai kiegészítők, Esprit home fürdőszobák, konyhai szerelvények.

1046 Budapest, Klauzál u. 9.

Cégünk az építőiparban hiánycikk-ként mutatkozó igényes generálkivitelezésre szakosodott, elérhető áron.

1047 Budapest, Baross u. 91-95.

ALUKÖNIGSTAHL - Tőlünk csak a legjobb várható

1106 Budapest, Jászberényi út 38-72.

Keresse az Aco zuhanyfolyókákat, melyek exkluzív megoldást kínálnak az épített zuhanykabinokhoz.

8200 Veszprém, Kádártai u. 33.

Spanyol, olasz, német, magyar, lengyel, cseh, szlovák, burkolóanyagok, csaptelepek, zuhanyrendszerek, szaniterek, zuhanykabinok. Folyamatos akciók!

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018