Kerttervezés lépésről lépésre

2010.09.13.

A kerttervezés művészet, a jól tervezett kert művészi építmény. Ahhoz, hogy kertünk mindig a lehető legtöbbet nyújtsa nekünk, gondos, szakszerű tervezés szükségeltetik.


Kerttervezés lépésről lépésreSzemben az építészekkel, a belsőépítészekkel a kertépítők élő anyaggal dolgoznak, mely állandóan változik, nemcsak nagyságában, de színében, formájában is. Az amatőr kerttervező nem biztos, hogy tudja, amit ma csemeteként vagy palántaként megvásárol, az hogyan fog a kertben mutatni pár év múlva. Ugyanilyen nehéz feladat a tereket, fókuszpontokat úgy kialakítani, hogy azok minden évszakban a tőlük várt pompában tündököljenek.
Éppen ezért azt tanácsoljuk, aki teheti, ne sajnáljon áldozni rá, forduljon szakemberhez, hiszen a kerttervezésnek is megvannak a maga szabályai, szakmai követelményei. Az elkészíttetett tervekből már mindenki saját maga is felépítheti álmai kertjét.
De ha mégis maga szeretné a kezdeti lépéseket is megtenni, néhány szempontot fontos figyelembe venni. Alaposan gondoljunk át mindent, mert nehéz és költséges lesz a hibák kijavítása.

A terület felmérése
A kerttervezés alapja. A telket hosszú mérőszalagok vagy zsinórok segítségével magunk is felmérhetjük, de használhatjuk a felnagyított helyszínrajzot is. A pontos, méretarányos rajzon fel kell tüntetni az épületeket, a már meglévő növényzetet, a kutat, és ha van ilyen, a meghagyni kívánt utakat, pihenőket.
Meg kell állapítanunk, milyen a talaj összetétele, a terület fekvése, mikor mely részek naposak, illetve árnyékosak, hol nem szeretnénk, ha belátnának. Jó, ha rajzunkon bejelöljük a szomszéd telken elhelyezkedő épületeket, nagyméretű fákat is, hogy tudjuk, azok mikor, mely területeket fogják árnyékolni.

A tér tervezése
A kerttervezés tulajdonképpen a telek meglévő adottságainak helyes kihasználása. Első lépésként csak nagy vonalakban jelöljük ki, hogy a kert mely részébe milyen funkciókat szánunk: hová kerüljön az étkezőhely, hová a grillező, a játszótér, a kerti tó, a kisház vagy a szaletli. A tervezésnél nemcsak saját magunkra, családunk minden tagjára gondolnunk kell. Feltétlenül vegyük figyelembe a többiek elvárásait, sőt számoljunk az évek múlásával, hiszen a gyerekek növekedésével mindig új és újabb funkciókra lesz szükségünk. Ha ma nincs is elég pénzünk, tervezzünk úgy, ahogy majdan teljes pompájában szeretnénk látni birodalmunkat, és a kivitelezést végezzük szakaszosan, akár évekre is elnyújtva. Tó vagy medence nélkül is szemet gyönyörködtető, egyszersmind használható lehet a kertünk, de ha a későbbiekben szeretnénk ilyet, akkor annak megfelelő helyet kell hagyni; a pár év alatt beállt növényzetet már nem lesz szívünk megbolygatni.


Még a nap járását is figyeljük meg: hol van árnyék, hol vakító verőfény; így tudjuk pontosan kijelölni a napozóterasz vagy a kellemesen hűs étkezőhely ideális helyét.
A különböző funkciójú területeket logikusan rendezzük egymás mellé. Lévén a kert a lakóterünk kiterjesztése, legjobb, ha a terasz a házhoz kapcsolódik, vagy legalább közel helyezkedik el hozzá, a komposztálót pedig telepítsük minél távolabbra. Lehetőleg ne csak egy központi teraszban gondolkodjunk, inkább alakítsunk ki különböző meghitt pihenősarkokat. A gyerekek játszóterét úgy helyezzük el, hogy a házból jól látszódjék, így bentről is figyelemmel tudjuk kísérni őket. Ugyanígy a kerti tavat is érdemes a teraszhoz közel, a házból jól látható helyre építeni, hogy rossz időben is gyönyörködhessünk benne.
Ha minden terület helyét meghatároztuk, kössük őket össze gyalogutakkal. A túl kacskaringós, túl bonyolult vonalvezetésű utakat feltehetően nem fogjuk használni, inkább – a gyepen át – lerövidítjük a grillezőhöz vagy kerti házhoz való jutást, ezért már eleve úgy jelöljük ki ezeket, ahogy azt az ésszerű használat megkívánja. Persze nem feltétlenül a „két pont között a legrövidebb út az egyenes” elvet kell alkalmazni, találjuk meg a végletek közt a megfelelő megoldást.


Ha a nagyvonalú tervvel elégedettek vagyunk, jöhet a részletek kidolgozása. Határozzuk meg az egyes építmények, a terasz, a tó, a veteményeskert pontos méretét, a használni kívánt anyagokat, burkolatokat. Csak ezek után láthatunk neki a legélvezetesebb, ámbár a legnagyobb körültekintést igénylő feladatnak: a növényzet kialakításának.

A növények megválasztása
Bármily ideális téralakítást végeztünk is, telkünk csak a különböző formájú, nagyságú és színű élő növényzet beültetése után válik kertté. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy szép kertet csakis jó termőtalajon lehet építeni. A növények kiválasztása és beültetése előtt vizsgáljuk meg, milyen talaj áll rendelkezésünkre. Ha a földbe egy kb. 45 cm mély lyukat ásunk, megállapíthatjuk a termőtalaj vastagságát, hogy homokon, kavicson vagy esetleg milyen más kőzeten fekszik, hogy savas, lúgos vagy semleges kémhatású-e. Megtehetjük mindezt a gazdaboltokban kapható talajvizsgáló készlettel, vagy kérhetjük szakember segítségét. Mindig több helyről vegyünk mintát, hiszen a kerten belül is változhat a talaj összetétele. Nagy segítség lehet, ha körülnézünk, hogy a szomszédok kertjeiben milyen növények fejlődnek szépen.
Sok fáradságtól kíméljük meg magunkat, amennyiben a ház építése alatt vigyázunk az értékes termőrétegre. Ha ez nem sikerült, úgy a kert beültetése előtt első feladatunk a törmelék eltávolítása és a talaj megfelelő előkészítése, tápanyaggal való feltöltése legyen.


A növények megválasztásánál első szempont az adott helytől elvárt igényünk. Meg kell határoznunk, hová szeretnénk virágoskertet, hová cserjés beültetést, nagy fákat vagy kapaszkodó növényeket. A funkció meghatározása után az adott hely mérete, napos vagy árnyékos volta szerint választhatjuk ki a konkrét növényt. De nem csupán a keret adta lehetőségek fontosak, hanem a növények társíthatósága is. Tudnunk kell, hogy melyik mikor milyen színben virágzik, mennyire nyomja el a szomszédját, milyen másik növénnyel alkot szép kontrasztot ahhoz, hogy igazán esztétikus kertet hozzunk létre. Feltétlenül kalkuláljuk be, hogy az adott növények mekkorára nőnek, mert pár év múlva kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.


A növények helyes megválasztása még a tapasztalt amatőr kertészeknek is nagy gondot okozó, bár hálás feladat. Megismerésük sok tanulást és munkát igényel, de a ragyogó színű és változatos textúrájú kiültetések végül minden fáradságot feledtetnek.

Szöveg: Barna IldikóTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A Yamagata Koubou-kollekció célja egyesíteni a gyönyörű távol-keleti kézművességet, vegyíteni a régi és modern világokat, az ötletekkel „megfogni” a nemzetközi közönséget. Az eredetiség, művészet és kreativitás eszméi és a tervező szenvedélyes munkaszeretete...

Akinek az egész otthona designbútoroktól hemzseg, természetesen a gyerekszobába is hasonlót szeretne.

Házat építeni mindenki tud – tartják sokan. De vajon ez tényleg így van? Persze mindannyian láttunk már építkezést, nagyjából ismerjük a munkafázisokat is, de a folyamat egészével és buktatóival kevesen vagyunk tisztában. Nos, okulásként végigkalauzoljuk önöket egy építkezésen az első kapavágástól a belső munkálatok megkezdéséig.

A mai lakberendezés trendjének egyik legerősebb irányzata a gyarmati stílus. A távol-keleti egzotikum vegyítése a modern térrendezési elképzelésekkel igazán szemet gyönyörködtető és nem mindennapi otthonokat hozhat létre. Bár ez a ház Délkelet-Ázsiában áll...

Nem csak ünnepi alkalmakkor, hétköznapok estéin is különleges hangulatot varázsolhatunk néhány gyertyával. A számtalan színben, formában és illatban kapható változatokból a berendezés stílusával, színével harmonizáló darabokat válasszunk ki. Drámai hatást érhetünk el, ha a szokásostól eltérő helyen, és eltérő módon helyezünk el gyertyákat, méghozzá sokat. Azonos formát többszörösen megismételve, például a lépcsőfokokra helyezve, erőteljesen fokozhatjuk a hangulatot.

1142 Budapest, Erzsébet Királyné útja 125.

Zuhanykabinok, zuhanytálcák, akril fürdőkádak, öntött műmárvány mosdók, fürdőszobai csaptelepek, fürdőszobabútorok, fürdőszobai elektronika

1036 Budapest, Lajos u. 80.

Az ALBATROS Wellnesstechnika wellnessek tervezésére és megépítésére kínál teljes körű szolgáltatást.

6800 Hódmezővásárhely, Erzsébeti út 7.

Alföldi szaniterek, wellnesstermékek és csaptelepek gyártása, forgalmazása.

1051 Budapest, Hercegprímás u. 12.

www.ligne-roset.hu

5661 Újkígyós, Széchenyi u. 60/1.

Vályogtéglagyártás, vályog-présgép bérbeadás. Egyedi gépek gyártása, javítása. Fűnyírás, sövény-nyírás.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018