Kék napelemekkel

2010.03.31.

A nap az élet forrása ősidők óta, és modern korunk megújuló energiája. No de napelemek, mint otthonunk dekorációs elemei? Miért is ne! Ennél a háznál a napelemek bizony igazán mutatós, egyedi homlokzatdekorációként is működnek. Funkció és forma remekül egymásra talált.


Kék napelemekkelA galéria megnyitásához kattintson a képre!


A nap egy állandóan jelen lévő éltető erő. Mégis, e megújuló energiaforrás hasznosítása nálunk még gyerekcipőben jár.
Ennek az épületnek a tervezői igyekeztek tudatosan megfelelni a mai kor igényeinek: az energia nagy részét a tetőn és a homlokzaton elhelyezett napelemek biztosítják. A nyáron nyert energiát a pincében elhelyezett akkumulátorokban tárolják a téli, napfényben szegényebb napokra, télen az esetleg szükséges többletenergia a hálózatból nyerhető.


Kék napelemekkel
A napelemek hasznosíthatóságát bizonyítván ez az épület télen-nyáron tökéletesen működik, pedig nem nevezhető éppen kulipintyónak. A földszint alapterülete 95,79 nm, amihez egy 74,72 nm-es emelet tartozik: együtt kicsit több mint 170 nm a hasznos alapterület.


Kék napelemekkel


A földszinten a szokásos, egybenyitott terek helyett a konyha, az étkező és a nappali három külön helyiségben kapott helyet. Elegáns, nagyvonalú és praktikus megoldás, hiszen sem a nappaliból, sem a konyhából nem látható a főzés közbeni rendetlenség, de a vacsora után is rögtön átvonulhatunk a nappaliba sziesztázni, nem kell a rendrakással bajlódni, vagy a mosatlan tányérok látványában gyönyörködni. A lépcső nem a nappali részeként, hanem mindjárt az előtérből indul az emeltre, így az itteni jövés-menés nem zavarja a nappaliban tartózkodókat.
A földszinten a társasági élettereken kívül egy gardróbszobát és egy dolgozószobát alakítottak ki, az emeleten három hálószoba és egy nagyméretű fürdőszoba található.


Kék napelemekkel


A ház külső megjelenését, a berendezés alapvető letisztultságát és visszafogottságát számos extravagáns részlet dobja fel, kezdve a homlokzat királykék borításától a félköríves nappalin keresztül a lépcsőház vagy a fürdőszoba berendezéséig. Sikerének éppen ez a külső-belső harmónia és persze a funkciókhoz idomuló forma a titka.

Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Varga Gábor ÁkosTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Sárga vakolat, fehér stukkók, rozetták, kovácsoltvas. A nemrégiben épült házon minden egy klasszikus villa benyomását kelti. Ahogy az a villákhoz illik, úgy ezt a házat is minden részletében megtervezett kert veszi körül. A klasszikus kialakítású épület színei...

Sokan szeretik a ház szerkezeti egységével szorosan együtt élő épített konyhákat. Főleg a ma oly divatos rusztikus vagy mediterrán enteriőrökbe illenek igazán ezek a különleges építészeti elemek. Elkészítésük viszonylag egyszerű, bár a kőműves és az asztalos...

Tiszta formák, architektonikus felépítés, nemes anyagok és feszültséggel teli formatársítások jellemzik a 20. század elei art decót. A 20-as, 30-as évek új stílusa elsősorban a nagyvilági gondolkodású luxusfogyasztókat célozta meg.

A kerten keresztülvezető ösvénynek nem pusztán az a feladata, hogy egyik helyről eljussunk a másikba, bár természetesen ez is fontos funkció.

Már 3000 évvel ezelőtt az egyiptomiak és a kínaiak használták a vízórákat. Ezeknek a napóránál jóval pontosabb és precízebb szerkezeteknek nagy előnyük volt, hogy – a napórákkal ellentétben – borús időben és éjjel is működtek. Az óra edényét napfelkeltekor megtöltötték vízzel, és kikiáltók jelezték, hogy újra kell tölteni, ha megüresedett. A görögök és a rómaiak átvették a „folyékony” időmérőt, és továbbfejlesztették: az edényeket víz helyett könnyen pergő homokkal töltötték fel. A homokórák a mai napig kedvelt nosztalgikus időjelzői életünknek.

2051 Biatorbágy, Ország út 2.

Egyedi karakterű kerítések, kapuk gyártása, helyszíni telepítése. Belátás, behatolás elleni védelem.

1185 Budapest, Bártfa u. 50.

Hörmann garázskapu, kertkapunyitó, Hörmann tűzgátló ajtó, acél beltéri ajtó, ipari kapu, sorompó, motorok.

1203 Budapest, Téglagyártó utca 13/A

Kertfenntartás, kertépítés

9400 Sopron, Kőszegi u.6.

Konyhabútorok, előszobák, gardróbok, nappali bútorok készítése. Látványterv 3D-ben.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.

A Teka név egyet jelent a megbízható minőségű konyhatechnikával az egész világon. Közel 6000 ember dolgozik világszerte azon, hogy ez a fogalom egyet jelentsen a Teka márkanévvel. A Teka termékskálája átöleli a háztartási és professzionális termékeket mind a konyhatechnika, fürdőszoba, rozsdamentes ipari tartályok és az elektronikai iparág területén. A konyhatechnikát tekintve a Teka egyike a világ vezető mosogató és beépíthető készülék márkáinak, teljes választékot kínálva a vevői igényeknek megfelelően.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018