Időtálló formák és anyagok

2016.01.08.

A klasszikus elegancia kedvelőinek biztosan tetszeni fog ez az épület, melynek építésénél és tervezésénél az időtálló formákat és anyagokat részesítették előnyben.


Szerencsés párosítás, hogy az épület tulajdonosa és kivitelezője egy és ugyanaz. A házaspár, régóta működő építési vállalkozásuk élén, már számos ház, pontosabban otthon létrejötténél segédkezett. A saját házuk, bár csak egy volt a sok közül, mégis – érthetően – különös odafigyeléssel készült. Már a tervezési folyamat kezdetén pontosan tudták, hogy mit szeretnének, mire van szükségük, és mindezt milyen formában szeretnék viszontlátni.

Régi kollégájuk és barátjuk, Morvay Ágnes ezen igények szem előtt tartásával tervezte számukra az épületet, mely egy igazán testre szabott otthon lett. A földszinten, mint a legtöbb családi házban, a társasági zóna kapott helyet. A nappali, az étkező és a konyha egy közös nagy térbe került, csak az előszoba és a mellék-, illetve kiszolgálóhelyiségek lettek lerekesztve. A tetőtérben van a háló-, a dolgozó- és a vendégszoba, valamint a hozzájuk tartozó fürdőszoba.

Extrahelyiségként ide tervezték a szaunát is. A tetőtéri térkiosztás érdekessége, hogy a lépcső nem egy folyosóra, hanem egy hangulatos kis társalgóba vezet. A tetőablakok alatt, az egzotikus, kézzel faragott mahagóni ülőbútorokon remekül lehet heverészni, pihenni, olvasni. A kivitelezésre a maximális igényesség és odafigyelés a jellemző. Tulajdonosaik igyekeztek a házat minden olyan aprósággal felszerelni, ami a kényelmüket szolgálja, a falba épített hangfalaktól kezdve a fürdőszobai tükörfűtésen keresztül az ablakok elé beépített légfüggönyökig.

A munkálatok első percétől az utolsóig az időtállóság filozófiája lebegett a szemük előtt. Nem egy drága „divatházat” szerettek volna építeni, hanem egy igazi otthont, mely 15-20 év múlva is megállja a helyét. Egy olyan klasszikus épületet, mely nem megy ki a divatból, melyben hosszú évekig jó élni.

Ennek rendelték alá az anyag- és színválasztást is. Sok helyen használtak fát, terméskövet, semleges színeket és burkolatokat, így az időközben elkerülhetetlen bútor- vagy textilcserék gond nélkül megoldhatók, nem kell a burkolatok, a beépített bútorok szétverésében gondolkodni.


A kert legalább olyan fontos volt számukra, mint maga a ház, ezért már az építkezés kezdete előtt elkezdődött a növények beültetése. Mire a ház felépült, a kert is tökéletes szépségében tündökölt. A ház állandó, a kert évről évre szebb. A figyelmes tervezésnek és persze a növények szakértő gondozásának köszönhetően az épületet körülölelő környezet mintaszerű.


B. I.


Építésztervező: Morvay Ágnes tel.: 06-20/944-7769
Kivitelező: Szil-ép-ker Kft. www.szilepker.hu
Kerttervező: Tóth Judit tel.: 06-30/931-8448Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Az építkezés előtt állók ritkán szokták kikérni szakemberek véleményét a megvásárlandó telekről, pedig néha nem ártana. Sok esetben már csak a vásárlás után derül ki, hogy az adott telekre nem lehet felépíteni álmaink házát, mert túl keskeny, túl meredek, vagy épp a beépítési szabályok nem engedélyezik. Vegyük sorba, hogy mire kell figyelni telekvásárláskor.

Ökodesign a fürdőszobában annak, akinek a természetből sohasem elég.

Valahányszor végigmegyünk egy osztrák falucska főutcáján, harmóniát és szépséget érzünk sugározni a házakból. Miért van ez? A válasz egyszerű. Ezek a falvak egységes arculatúak. Az épületek közel egyformák, nem hivalkodóak, nem tolják magukat a másik elé.

Tiszta formák, architektonikus felépítés, nemes anyagok és feszültséggel teli formatársítások jellemzik a 20. század elei art decót. A 20-as, 30-as évek új stílusa elsősorban a nagyvilági gondolkodású luxusfogyasztókat célozta meg.

Aludjunk keleti módra!

1103 Budapest, Gyömrői út 65.

ÉPÍTŐANYAGOK NAGY VÁLASZTÉKBAN KEDVEZŐ ÁRON KAPHATÓK TELEPÜNKÖN

3200 Gyöngyös, Kőkút u. 11.

40 éve természetesen - MÁTRAPARKETT

8200 Veszprém, Kádártai u. 33.

Spanyol, olasz, német, magyar, lengyel, cseh, szlovák, burkolóanyagok, csaptelepek, zuhanyrendszerek, szaniterek, zuhanykabinok. Folyamatos akciók!

2040 Budaörs, Gyár utca 2.

Mosdó, ami egy életre szól...

1105 Budapest, Ihász utca 10.

Bútorminőségű külső és belső nyillászárók gyártása, típus és egyedi elképzelések alapján.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018