Harmónia hatvankét négyzetméteren

2010.03.23.

 


Négy éve döntött a házaspár: hogy a nagyszülőktől örökölt szentendrei nyaraló helyére lakóházat építenek. Amióta felnőtté cseperedett a gyermekük, és saját lakásba költözött, egyre gyakrabban jártak ki a Pilis lábához, az erdő melletti domboldalon fekvő telekre.


Harmónia hatvankét négyzetméterenA galéria megnyitásához kattintson a képre!


Az eredeti kis ház ugyan téglából épült, de 22 négyzetmétere nem volt elegendő a házaspár számára. Miután pesti lakásukat eladták, és az új ház tervei elkészültek, megkezdődött az építkezés.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A precízen átgondolt alaprajz megszületésében egy helyi építész és lakberendező lányuk is segítségükre volt. A szerény 62 négyzetméterbe minden elfért: nappali, konyha, háló, fürdő, még gardróbszoba is, és az elmaradhatatlan óriási, félig fedett, félig nyitott déli fekvésű terasz. A házba belépve az átlátható konyha-nappali terébe érkezünk, innen nyílnak a további helyiségek, illetve a padlás, amit csak később szándékoznak beépíteni, az unokák és a vendégek számára.
A szobákban rend uralkodik, mindennek megvan a maga helye, maximálisan kihasználtak minden négyzetmétert, még sincs zsúfoltság, és túl sok bútor sem. Az északi oldalon a gardróbban a ruhákon kívül minden háztartási gép, porszívó, még a villanybojler is helyet kapott.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


Az érdekes hagyma formájú ajtó nyílását függöny választja el a nappalitól. Ez az íves motívum a fürdőben is megjelenik, itt a falicsempét alakították ki erre a formára. A burkolatok nemcsak a fürdőt, az egész házat meghatározó mediterrán jelleget hordoznak. A falakat és a konyhapultot organikus, okkerszínű, rusztikus szélű, kisméretű csempével burkolták. A fürdő padlóját bontott padlástéglából rakták ki, s bár a háziasszony eleinte idegenkedett az újrahasznosított anyagtól, de az mind funkciójában, mind esztétikumában felülmúlta az elvárásokat: rendkívül olcsó, megfelelően kezelve igen tartós, és a mázas kerámiákkal ellentétben jóval melegebb érzetet nyújt. A központi kályha forróságát a tégla olyannyira átveszi, mintha padlófűtést építettek volna ki a fürdőben. A kályhával határos falra bontott címeres tégla került, ez szinte minden helyiségben jelen van, mintegy keretet adva a háznak. A hálóban ebből építették a könyvespolcot, a konyhában a pultlábazatot és a parapetfalat is, ami a nappalit választja el a főzőblokktól.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A ház kis alapterülete ellenére a konyha igen tágas, akár hárman is kényelmesen elférhetnek benne. „U” alakú kialakítása tökéletesnek bizonyult, minden kéznél van, akármerre fordulunk. A rusztikus hatást ellenpontozzák a rozsdamentes sütő-, főzőlap és egyéb kiegészítők. A konyha két ablaka természetes szellőzést biztosít. A nappaliban a tévé, zenesarok és a vele szemközti tároló szintén téglából épített bútor, ezt azonban bevakolták, és a falakkal azonos színűre festették. Ezzel érdekes hatást értek el, tágasabb térérzetet.A melegburkolatokat, a hajópadlót, a nyílászárókat és minden természetes faanyagot cseresznyeszínűre pácoltak, a házon kívül és belül egyaránt. Erről a megoldásról nagyon sok esetben elfeledkeznek az építkezők, felújítók, pedig így harmonikus összkép érhető el. A falszíneket is gondosan választották ki, szem előtt tartva a mediterrán otthonosságot: az uralkodó drapp és cappuccino árnyalatokat a téglavörös teszi színesebbé, még melegebbé.


Harmónia  hatvankét négyzetméteren


A textilek, díszpárnák, függönyök egyszerű vonalú, természetes anyagú, visszafogott színű darabok – a háziasszony keze munkáját dicsérik. A kiegészítők, dísztárgyak fontos meghatározói az enteriőrnek, mindegyik arról árulkodik, világutazókhoz van szerencsénk: békésen él egymás mellett a Kínából származó elefánt, a kubai kókuszfej vagy a kanadai totemoszlop.
A kertrendezés még várat magára, minden bizonnyal ez is a maximális kényelem és harmónia jegyében történik.


J. SZ.
Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Rosita Missoni mottója: Mindenhol otthon érezni magunkat, mert az otthon velünk költözik, üdvözli barátainkat, megvalósítja álmainkat, a kreatív bútorozás pedig ajtókat nyit egy képzeletbeli utazásra „otthon”.

A legáltalánosabb funkciópárosítás a nappali és az étkező egy térbe helyezése. Ez történt ebben az esetben is.

A minimál mindenhol megállja a helyét, de vitathatatlan, hogy a számára kontrasztos hátteret biztosító régi belvárosi bérházakban a leghatásosabb. Ez a másfél szobás leánylakás gyönyörű példája az ellentétekre épülő harmóniának.

A Budapest környéki kisváros e Duna-parti telkébe szeretett bele a középkorú házaspár. A fővárosi panelrengetegben eltöltött évek után – bevallásuk szerint – ez maga a paradicsom…

Többfunkciós helyiségekben gyakran merül fel a térelválasztás kérdése. Ebben a nappali-étkezőben egy izgalmas, mutatós megoldást választottak.

1107 Budapest, Száva u. 12.

2500 nm-es áruházak, egyedülálló raktárkészlet, több ezer féle burkolóanyag, szaniter, kád, csaptelep.

9461 Lövő, Kossuth Lajos u. 25.

Roto Alapelv - Több szabad tér. Több komfort.

1239 Budapest, Ócsai út 1-3.

Cégünk a beltéri és kültéri dekoráció, beltéri szigetelőanyagok, parkettaalátétek, burkolólapok, ragasztóik széles választékát kínálja.

2051 Biatorbágy, Erdőalja utca 1.

Könnyűszerkezetes acél megoldások a tetőktől kezdve a komplett csarnokokig.

6600 Szentes, Ipartelepi út 14.

A villanykapcsoló a lakás dísze! Óriási szín és anyagválaszték a piacvezető gyártótól! www.legrand.hu

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017