Harmónia hatvankét négyzetméteren

2010.03.23.

 


Négy éve döntött a házaspár: hogy a nagyszülőktől örökölt szentendrei nyaraló helyére lakóházat építenek. Amióta felnőtté cseperedett a gyermekük, és saját lakásba költözött, egyre gyakrabban jártak ki a Pilis lábához, az erdő melletti domboldalon fekvő telekre.


Harmónia hatvankét négyzetméterenA galéria megnyitásához kattintson a képre!


Az eredeti kis ház ugyan téglából épült, de 22 négyzetmétere nem volt elegendő a házaspár számára. Miután pesti lakásukat eladták, és az új ház tervei elkészültek, megkezdődött az építkezés.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A precízen átgondolt alaprajz megszületésében egy helyi építész és lakberendező lányuk is segítségükre volt. A szerény 62 négyzetméterbe minden elfért: nappali, konyha, háló, fürdő, még gardróbszoba is, és az elmaradhatatlan óriási, félig fedett, félig nyitott déli fekvésű terasz. A házba belépve az átlátható konyha-nappali terébe érkezünk, innen nyílnak a további helyiségek, illetve a padlás, amit csak később szándékoznak beépíteni, az unokák és a vendégek számára.
A szobákban rend uralkodik, mindennek megvan a maga helye, maximálisan kihasználtak minden négyzetmétert, még sincs zsúfoltság, és túl sok bútor sem. Az északi oldalon a gardróbban a ruhákon kívül minden háztartási gép, porszívó, még a villanybojler is helyet kapott.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


Az érdekes hagyma formájú ajtó nyílását függöny választja el a nappalitól. Ez az íves motívum a fürdőben is megjelenik, itt a falicsempét alakították ki erre a formára. A burkolatok nemcsak a fürdőt, az egész házat meghatározó mediterrán jelleget hordoznak. A falakat és a konyhapultot organikus, okkerszínű, rusztikus szélű, kisméretű csempével burkolták. A fürdő padlóját bontott padlástéglából rakták ki, s bár a háziasszony eleinte idegenkedett az újrahasznosított anyagtól, de az mind funkciójában, mind esztétikumában felülmúlta az elvárásokat: rendkívül olcsó, megfelelően kezelve igen tartós, és a mázas kerámiákkal ellentétben jóval melegebb érzetet nyújt. A központi kályha forróságát a tégla olyannyira átveszi, mintha padlófűtést építettek volna ki a fürdőben. A kályhával határos falra bontott címeres tégla került, ez szinte minden helyiségben jelen van, mintegy keretet adva a háznak. A hálóban ebből építették a könyvespolcot, a konyhában a pultlábazatot és a parapetfalat is, ami a nappalit választja el a főzőblokktól.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A ház kis alapterülete ellenére a konyha igen tágas, akár hárman is kényelmesen elférhetnek benne. „U” alakú kialakítása tökéletesnek bizonyult, minden kéznél van, akármerre fordulunk. A rusztikus hatást ellenpontozzák a rozsdamentes sütő-, főzőlap és egyéb kiegészítők. A konyha két ablaka természetes szellőzést biztosít. A nappaliban a tévé, zenesarok és a vele szemközti tároló szintén téglából épített bútor, ezt azonban bevakolták, és a falakkal azonos színűre festették. Ezzel érdekes hatást értek el, tágasabb térérzetet.A melegburkolatokat, a hajópadlót, a nyílászárókat és minden természetes faanyagot cseresznyeszínűre pácoltak, a házon kívül és belül egyaránt. Erről a megoldásról nagyon sok esetben elfeledkeznek az építkezők, felújítók, pedig így harmonikus összkép érhető el. A falszíneket is gondosan választották ki, szem előtt tartva a mediterrán otthonosságot: az uralkodó drapp és cappuccino árnyalatokat a téglavörös teszi színesebbé, még melegebbé.


Harmónia  hatvankét négyzetméteren


A textilek, díszpárnák, függönyök egyszerű vonalú, természetes anyagú, visszafogott színű darabok – a háziasszony keze munkáját dicsérik. A kiegészítők, dísztárgyak fontos meghatározói az enteriőrnek, mindegyik arról árulkodik, világutazókhoz van szerencsénk: békésen él egymás mellett a Kínából származó elefánt, a kubai kókuszfej vagy a kanadai totemoszlop.
A kertrendezés még várat magára, minden bizonnyal ez is a maximális kényelem és harmónia jegyében történik.


J. SZ.
Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Helyi anyagokból, hagyományos formákkal, modern technológiával épült ez a meglehetősen szokatlan épület.

Demeter Mónika belsőépítész megbízója olyan különleges otthonra vágyott, mely minden részletében eltér a szokványostól. Az volt ugyanis az álma, hogy egy romantikus „kertben” éljen. Adott volt tehát a tervezési koncepció alapja…

Akkor sincs probléma, ha telkünkön nem túl egyenletes a talaj. Egyszerűen szerezzünk be egy függő napozóágyat.

Ez a mesés loft Stockholmban, egy 1885-ben épült épület legfelső szintjén található. A 300 négyzetméteres lakás kialakítása mind építészetileg, mind lakberendezési szempontból csodás.

Mitől jó egy előszoba? Leginkább attól, hogy mindennek van helye. Persze, ezt csak akkor tudjuk elérni, ha okosan megtervezzük, hogy mit hová teszünk. Ez sokszor nem könnyű feladat, ám íme 10 ötlet, amelyekkel jól kihasználhatjuk a rendelkezésre álló helyet.

1138 Budapest, Váci út 168/F.

Parketta bemutatótermünkben a padlóburkolatok széles választéka várja vásárlóinkat.

1095 Budapest, Soroksári út 60.

Karácsonyi fénydekoráció, LED technológia és világítástechnikai eszközök nagy választékban.

3600 Heves, Egri út 18.

A HEVESTHERM csoport értékrendjének középpontjában a természetközpontúság és a termékeit használó emberek tisztelete áll.

1139 Budapest, Rozsnyai u. 11.

Professzionális és otthoni szoláriumok közvetlenül a gyártótól. Kérje ingyenes katalógusunkat!

2085 Pilisvörösvár, Bécsi út 20/a

Konyhabútorok, fürdőszobabútorok, Corian berendezések válogatott nemes anyagokból.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018