Harmónia hatvankét négyzetméteren

2010.03.23.

 


Négy éve döntött a házaspár: hogy a nagyszülőktől örökölt szentendrei nyaraló helyére lakóházat építenek. Amióta felnőtté cseperedett a gyermekük, és saját lakásba költözött, egyre gyakrabban jártak ki a Pilis lábához, az erdő melletti domboldalon fekvő telekre.


Harmónia hatvankét négyzetméterenA galéria megnyitásához kattintson a képre!


Az eredeti kis ház ugyan téglából épült, de 22 négyzetmétere nem volt elegendő a házaspár számára. Miután pesti lakásukat eladták, és az új ház tervei elkészültek, megkezdődött az építkezés.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A precízen átgondolt alaprajz megszületésében egy helyi építész és lakberendező lányuk is segítségükre volt. A szerény 62 négyzetméterbe minden elfért: nappali, konyha, háló, fürdő, még gardróbszoba is, és az elmaradhatatlan óriási, félig fedett, félig nyitott déli fekvésű terasz. A házba belépve az átlátható konyha-nappali terébe érkezünk, innen nyílnak a további helyiségek, illetve a padlás, amit csak később szándékoznak beépíteni, az unokák és a vendégek számára.
A szobákban rend uralkodik, mindennek megvan a maga helye, maximálisan kihasználtak minden négyzetmétert, még sincs zsúfoltság, és túl sok bútor sem. Az északi oldalon a gardróbban a ruhákon kívül minden háztartási gép, porszívó, még a villanybojler is helyet kapott.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


Az érdekes hagyma formájú ajtó nyílását függöny választja el a nappalitól. Ez az íves motívum a fürdőben is megjelenik, itt a falicsempét alakították ki erre a formára. A burkolatok nemcsak a fürdőt, az egész házat meghatározó mediterrán jelleget hordoznak. A falakat és a konyhapultot organikus, okkerszínű, rusztikus szélű, kisméretű csempével burkolták. A fürdő padlóját bontott padlástéglából rakták ki, s bár a háziasszony eleinte idegenkedett az újrahasznosított anyagtól, de az mind funkciójában, mind esztétikumában felülmúlta az elvárásokat: rendkívül olcsó, megfelelően kezelve igen tartós, és a mázas kerámiákkal ellentétben jóval melegebb érzetet nyújt. A központi kályha forróságát a tégla olyannyira átveszi, mintha padlófűtést építettek volna ki a fürdőben. A kályhával határos falra bontott címeres tégla került, ez szinte minden helyiségben jelen van, mintegy keretet adva a háznak. A hálóban ebből építették a könyvespolcot, a konyhában a pultlábazatot és a parapetfalat is, ami a nappalit választja el a főzőblokktól.


Harmónia hatvankét négyzetméteren


A ház kis alapterülete ellenére a konyha igen tágas, akár hárman is kényelmesen elférhetnek benne. „U” alakú kialakítása tökéletesnek bizonyult, minden kéznél van, akármerre fordulunk. A rusztikus hatást ellenpontozzák a rozsdamentes sütő-, főzőlap és egyéb kiegészítők. A konyha két ablaka természetes szellőzést biztosít. A nappaliban a tévé, zenesarok és a vele szemközti tároló szintén téglából épített bútor, ezt azonban bevakolták, és a falakkal azonos színűre festették. Ezzel érdekes hatást értek el, tágasabb térérzetet.A melegburkolatokat, a hajópadlót, a nyílászárókat és minden természetes faanyagot cseresznyeszínűre pácoltak, a házon kívül és belül egyaránt. Erről a megoldásról nagyon sok esetben elfeledkeznek az építkezők, felújítók, pedig így harmonikus összkép érhető el. A falszíneket is gondosan választották ki, szem előtt tartva a mediterrán otthonosságot: az uralkodó drapp és cappuccino árnyalatokat a téglavörös teszi színesebbé, még melegebbé.


Harmónia  hatvankét négyzetméteren


A textilek, díszpárnák, függönyök egyszerű vonalú, természetes anyagú, visszafogott színű darabok – a háziasszony keze munkáját dicsérik. A kiegészítők, dísztárgyak fontos meghatározói az enteriőrnek, mindegyik arról árulkodik, világutazókhoz van szerencsénk: békésen él egymás mellett a Kínából származó elefánt, a kubai kókuszfej vagy a kanadai totemoszlop.
A kertrendezés még várat magára, minden bizonnyal ez is a maximális kényelem és harmónia jegyében történik.


J. SZ.
Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Nem ám a megszokott, hanem meglehetősen izgalmas módon.

Vannak pasik, akiknek az autójuk a mindenük. Nos, ha akarják, akár az irodájukba is bevihetik.

Az újrahasznosítás egy egyszerű formája: készítsünk designbútort a régi tárgyakból.

Vannak fürdőszobák, ahonnan legszívesebben ki sem jönnénk, annyira otthonosak és kellemes komfortérzetet biztosítanak, a megszokott fürdőszobákra nemigen hasonlítanak.

A konyha berendezésében természetesen az első és legfontosabb szempont a praktikusság. Főleg, ha gyakorta megfordulunk ott, nem csupán görög salátát, hanem kiadós családi vacsorákat készíteni. Viszont saját komfortérzetünk érdekében nem elég csak erre gondolni.

1106 Budapest, Keresztúri út 208.

Belsőépítészet, egyedi bútorgyártás, generálkivitelezés, arculattervezés.

1174 Budapest, Lőrinci út 24.

LG, Samsung, Midea, Hitachi klímák 10 év garanciával. Családi házakba komplett rendszerek. Már több, mint 10éve.

2800 Tatabánya, Tölgyfa u. 7.

Lakberendezés, belsőépítészet, energiatanúsítás, megújuló energiák, épületgépészet , építész tervezés Üdvözlöm a Széplakterv tervező iroda bemutatkozó oldalán! Elérhetőségünk: www.szeplakterv.hu, 20 9320 98. www.s

1117 Budapest, Budafoki út 97.

A Geberit Kft minőségi szaniter szereléstechnikai termékek nagykereskedőkön keresztül történő forgalmazásával, műszaki tanácsadással és oktatásal foglalkozik. Minőségi szaniter, tökéletesség nyújtotta biztonság, gazdaságosság, hosszú élettartam - ekek jellemzik a Geberit márkát.

1117 Budapest, Hengermalom út 20.

Wicanders parafa padló- és falburkolatok kereskedelme. Parafaszigetelő rendszerek, expandált parafa.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017