Hagyományra hagyatkozva

2010.03.31.

A Zsámbéki-medence bájos községében álló ház tökéletesen illeszkedik a tradicionális faluképhez. Az utcára merőleges, a kert felé mélyen benyúló épület egyszerűségével, hagyományos formájával és finom dekorációjával a régi idők átgondolt építészetét hivatott népszerűsíteni.Hagyományra hagyatkozva
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kis falusi utcán a csodálatos, kovácsoltvas kapu hívja fel először a figyelmet a házra. Maga az épület finoman olvad be a régi házak közé. Nem hivalkodik, nem visel magán díszes erkélyeket, ballusztrádokat. Sallangmentes tömege a hagyományos parasztházak modern leképezése, mely természetesen egy minden ízében 21. századi otthont rejt.


Hagyományra hagyatkozva


Ha nem lenne rajta az Alpokban megszokott, homlokzatra festett címer, akkor is sejtenénk, hogy ez egy építész háza. Egy azóta kivitelezővé vált építészé, akinek – mint annyi más kivitelező esetében is – saját otthona volt az első munkája. Angyal György ezt az épületet barátjával és alkotótársával, Borzák Richárddal közösen készítette. A munka oly jól sikerült, hogy a páros azóta is együtt dolgozik. A tervező Borzák Richárd és a kivitelező Angyal György neve sok házat fémjelez szerte a Zsámbéki-medencében.


Hagyományra hagyatkozva


A kert felé ményen benyúló épület elrendezése abszolút a hagyományokon alapszik. Az utca felőli traktusban kapott helyet a lakóház, a hátsó, kert felőli részen pedig – a régi gazdasági épületek helyén – a kerti tárolók és a garázs. Az épületbe természetesen egy boltíves verandán keresztül jutunk be, mely csak a bejárat előtt húzódik.
Bent felborul a hagyományos rend. Bár a szélfogóból belépve először a konyhát pillantjuk meg, mely megfelelhet a régi lakókonyháknak, de a „tisztaszoba”, vagyis a nappali ezzel a konyhával egy térben kapott helyet, míg az utcafronti oldalon a hálószobák, a dolgozószoba és a fürdőszoba helyezkedik el.


Hagyományra hagyatkozva


Mivel a tetőtérben csak az utcafronti oldalon alakítottak ki lakóhelyiségeket, a konyha-nappali-étkező felett szabadon szárnyalhat a tekintet a födémig. A szellős teret egy érdekes, boltívekkel összekötött pillérsor vágja ketté, optikailag szeparálva egymástól a nappalit és az étkezőt. A helyiség természetes bevilágításáról az étkező felőli oldal hatalmas ablaksora és a nappali feletti tetőtéri ablakok gondoskodnak.
Az épület végleges formáját három év alatt nyerte el. Talán éppen azért ilyen testreszabott és jól működő, mivel gazdája a tervezéstől kezdve az utolsó simításokig részt vett a munkában.

Szöveg: Barna Ildikó
Tervező: Angyal György és Borzák Richárd
Kivetelező: Angyal GyörgyTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Egyre kevesebben tudnak varrni, pedig nagyon kevés energiaráfordítással remek lakberendezési kiegészítőket készíthetünk magunknak.

Akinek az egész otthona designbútoroktól hemzseg, természetesen a gyerekszobába is hasonlót szeretne.

A szürke és nyomasztóan hosszú téli hónapok múltával végül beköszönt a várva várt téltemető február, a farsangolás időszaka.

A terasz és a kert ideális esetben a kikapcsolódás és a feltöltődés helye.

Agatha Ruiz de la Prada spanyol divattervező és designer természetesen a kertbe is tervez kollekciót.

1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.

Forma Vivendi - Lakberendezési áruház

1031 Budapest, Zsófia utca 1-3.

VELUX tetőtéri ablakok, beépítőtermékek, fénycsatornák, távműködtetők, külső és belső árnyékolók

2316 Tököl, Csépi út 52.

Minőségi Gealan nyílászárók, Normstahl garázskapuk forgalmazása, szerelése. Már 15 éve! Generálkivitelés.

9200 Mosonmagyaróvár, Terv u. 92.

A Mofém márkanév mindenütt a minőséget, megbízhatóságot és professzionalitást jelenti.

1037 Budapest, Bécsi út 232.

BEPA-CSEMPE-FÜRDŐSZOBA Üzleteinkben szeretettel várunk minden kedves építkezőt, felújítót hogy velünk valósíthassa meg fürdőszobáját, nappaliját, konyháját, kertjét, egyszóval otthonát, hogy olyanná válhasson melyet álmaiban elképzelt.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017