Hagyományra hagyatkozva

2010.03.31.

A Zsámbéki-medence bájos községében álló ház tökéletesen illeszkedik a tradicionális faluképhez. Az utcára merőleges, a kert felé mélyen benyúló épület egyszerűségével, hagyományos formájával és finom dekorációjával a régi idők átgondolt építészetét hivatott népszerűsíteni.Hagyományra hagyatkozva
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kis falusi utcán a csodálatos, kovácsoltvas kapu hívja fel először a figyelmet a házra. Maga az épület finoman olvad be a régi házak közé. Nem hivalkodik, nem visel magán díszes erkélyeket, ballusztrádokat. Sallangmentes tömege a hagyományos parasztházak modern leképezése, mely természetesen egy minden ízében 21. századi otthont rejt.


Hagyományra hagyatkozva


Ha nem lenne rajta az Alpokban megszokott, homlokzatra festett címer, akkor is sejtenénk, hogy ez egy építész háza. Egy azóta kivitelezővé vált építészé, akinek – mint annyi más kivitelező esetében is – saját otthona volt az első munkája. Angyal György ezt az épületet barátjával és alkotótársával, Borzák Richárddal közösen készítette. A munka oly jól sikerült, hogy a páros azóta is együtt dolgozik. A tervező Borzák Richárd és a kivitelező Angyal György neve sok házat fémjelez szerte a Zsámbéki-medencében.


Hagyományra hagyatkozva


A kert felé ményen benyúló épület elrendezése abszolút a hagyományokon alapszik. Az utca felőli traktusban kapott helyet a lakóház, a hátsó, kert felőli részen pedig – a régi gazdasági épületek helyén – a kerti tárolók és a garázs. Az épületbe természetesen egy boltíves verandán keresztül jutunk be, mely csak a bejárat előtt húzódik.
Bent felborul a hagyományos rend. Bár a szélfogóból belépve először a konyhát pillantjuk meg, mely megfelelhet a régi lakókonyháknak, de a „tisztaszoba”, vagyis a nappali ezzel a konyhával egy térben kapott helyet, míg az utcafronti oldalon a hálószobák, a dolgozószoba és a fürdőszoba helyezkedik el.


Hagyományra hagyatkozva


Mivel a tetőtérben csak az utcafronti oldalon alakítottak ki lakóhelyiségeket, a konyha-nappali-étkező felett szabadon szárnyalhat a tekintet a födémig. A szellős teret egy érdekes, boltívekkel összekötött pillérsor vágja ketté, optikailag szeparálva egymástól a nappalit és az étkezőt. A helyiség természetes bevilágításáról az étkező felőli oldal hatalmas ablaksora és a nappali feletti tetőtéri ablakok gondoskodnak.
Az épület végleges formáját három év alatt nyerte el. Talán éppen azért ilyen testreszabott és jól működő, mivel gazdája a tervezéstől kezdve az utolsó simításokig részt vett a munkában.

Szöveg: Barna Ildikó
Tervező: Angyal György és Borzák Richárd
Kivetelező: Angyal GyörgyTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Eljön az az idő, amikor a legnagyszerűbb apa is le szeretne egy kicsit pihenni focizás közben. Nekik tervezte ezt a bútort Emanuele Magini.

A könnyűszerkezetes épületek, bár ma már egyre több helyen fordulnak elő hazánkban is, még mindig számos kérdést vetnek fel. Az egyik ilyen kérdés, hogy többszintes épület is készülhet-e ezzel a technológiával. A válasz: igen, miért ne?

Enyhén lejtős, erdővel határolt domboldal fölső részén ékeskedő kis birodalmukba invitáltak vendéglátóink, s már a kertkapunál fogadó, fülünknek oly édes madárfütty rögvest kiragadott minket a hétköznapok monotonitásából. Különleges élmény lehet ide nap mint nap hazaérkezni…

Gyerekek álma? Talán nem csak az övék…

Ha azt gondoljuk, hogy két szín kevés egy csodás hálószobához, vegyük szemügyre alaposan ezt a helyiséget.

7522 Kaposújlak, Gyártótelep

Passzívházak, A+ kategóriás készházak gyártása és építése. Honlapunkon kérjen ingyenes prospektust!

2000 Szentendre, Barackos köz 4.

A Modernito Design Stúdió lakásfelújítások belsőépítészeti megfogalmazását, kialakítását, berendezését és kivitelezését végzi 15 éve.

6000 Kecskemét, Irinyi u. 17.

Magyarország legnagyobb poszter webáruháza. 15 000 poszter, 3000 vászonkép, régi városfotók, plakátok, képkeretek, óriásposzterek, térképek, fotók.

2364 Ócsa, Némedi úti major

Ütéscsillapító gumi térburkolatok gyártása játszóterekre, sportpályákra, családi házakhoz, medencék.

1087 Budapest, Könyves Kálmán körút 76.

Ganz Hydro öntözőberendezések és szökőkutak. Automata öntözőberendezések, szökő- és díszkutak tervezése, kivitelezése, felújítása. Nagy- és kiskereskedelmi értékesítés.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017