Hagyományra hagyatkozva

2010.03.31.

A Zsámbéki-medence bájos községében álló ház tökéletesen illeszkedik a tradicionális faluképhez. Az utcára merőleges, a kert felé mélyen benyúló épület egyszerűségével, hagyományos formájával és finom dekorációjával a régi idők átgondolt építészetét hivatott népszerűsíteni.Hagyományra hagyatkozva
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kis falusi utcán a csodálatos, kovácsoltvas kapu hívja fel először a figyelmet a házra. Maga az épület finoman olvad be a régi házak közé. Nem hivalkodik, nem visel magán díszes erkélyeket, ballusztrádokat. Sallangmentes tömege a hagyományos parasztházak modern leképezése, mely természetesen egy minden ízében 21. századi otthont rejt.


Hagyományra hagyatkozva


Ha nem lenne rajta az Alpokban megszokott, homlokzatra festett címer, akkor is sejtenénk, hogy ez egy építész háza. Egy azóta kivitelezővé vált építészé, akinek – mint annyi más kivitelező esetében is – saját otthona volt az első munkája. Angyal György ezt az épületet barátjával és alkotótársával, Borzák Richárddal közösen készítette. A munka oly jól sikerült, hogy a páros azóta is együtt dolgozik. A tervező Borzák Richárd és a kivitelező Angyal György neve sok házat fémjelez szerte a Zsámbéki-medencében.


Hagyományra hagyatkozva


A kert felé ményen benyúló épület elrendezése abszolút a hagyományokon alapszik. Az utca felőli traktusban kapott helyet a lakóház, a hátsó, kert felőli részen pedig – a régi gazdasági épületek helyén – a kerti tárolók és a garázs. Az épületbe természetesen egy boltíves verandán keresztül jutunk be, mely csak a bejárat előtt húzódik.
Bent felborul a hagyományos rend. Bár a szélfogóból belépve először a konyhát pillantjuk meg, mely megfelelhet a régi lakókonyháknak, de a „tisztaszoba”, vagyis a nappali ezzel a konyhával egy térben kapott helyet, míg az utcafronti oldalon a hálószobák, a dolgozószoba és a fürdőszoba helyezkedik el.


Hagyományra hagyatkozva


Mivel a tetőtérben csak az utcafronti oldalon alakítottak ki lakóhelyiségeket, a konyha-nappali-étkező felett szabadon szárnyalhat a tekintet a födémig. A szellős teret egy érdekes, boltívekkel összekötött pillérsor vágja ketté, optikailag szeparálva egymástól a nappalit és az étkezőt. A helyiség természetes bevilágításáról az étkező felőli oldal hatalmas ablaksora és a nappali feletti tetőtéri ablakok gondoskodnak.
Az épület végleges formáját három év alatt nyerte el. Talán éppen azért ilyen testreszabott és jól működő, mivel gazdája a tervezéstől kezdve az utolsó simításokig részt vett a munkában.

Szöveg: Barna Ildikó
Tervező: Angyal György és Borzák Richárd
Kivetelező: Angyal GyörgyTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Otthonunkban a tárolóbútoroknak alapvetően két feladatot kell teljesíteniük: bizonyos holmikat el kell rejteniük, másokat dekoratívan meg kell mutatniuk. Hogy ennek eleget tegyünk, többféle módszer áll rendelkezésünkre.

Valahányszor végigmegyünk egy osztrák falucska főutcáján, harmóniát és szépséget érzünk sugározni a házakból. Miért van ez? A válasz egyszerű. Ezek a falvak egységes arculatúak. Az épületek közel egyformák, nem hivalkodóak, nem tolják magukat a másik elé.

A pilisi táj természetes szépsége adja a hátterét ennek a kertnek, a domboldal természetes sziklaképződményeivel, növényeivel. Az épített környezet a terep adta lehetőséget kihasználva...

A Bahia-palotát a Marrákes óvárosában található épületek egyik legszebbikét két főméltóság emeltette a 19. században. Először Szi Músza, Szidi Mohamed ben Abder-Rahmán szultán nagyvezírje, majd fia, Ba Ahmed, I. Hasszán és Mulaj Abdel-Azíz szultán nagyvezírjének rezidenciája volt, tulajdonképpen a háremhölgyek lakhelyéül szolgált.

A formára nyírt kertek ősidők óta ismertek. Talán az ember természet feletti hatalmát hivatottak bizonyítani.

7624 Pécs, Szigeti út 84

Cégünk a Magyar ARTEGGO Bányai bútorok, konyhabútorgyár, Olaszországból ATRA, a CIESEE, Maiorcucine és az Essebi konyhabútorgyárak képviseletét látja el Magyarországon, mely gyárak bútorai a magas minőség mellett, rendkívül gazdag szín-, anyag-, elem- és formaválasztékkal rendelkeznek, így szem előtt tudjuk tartani az árminőség arányt, a szállítási határidőt a vásárlóink részére. Különböző stílusú, modellek között megtalálhatóak modern, minimál és a klasszikus konyhabútorok is. Minden bútor családunkra 3 és 5 éves gyári garanciát biztosítunk. A gyári konyhabútor--nak köszönhetően és a széles elemválasztéknak, a professzionális tervezési segédletnek, képes elkészíteni az Ön által elképzelt egyedi konyhabútort is. Itt mindennek előre megtervezett helye van, a legapróbb részletekig és mindenek illeszkednie kell az adottságokkal. A készítendő konyhabútor--ba a berendezési tárgyak mérete alkalmazkodjon a rendelkezésre álló helyhez, illeszkedjen a meglévő bútorokkal, és nem utolsósorban jól lássa el funkcióját. Szemelőt tartjuk a megrendelő minden igényét és igyekszünk kielégíteni!

5000 Szolnok, Tófenék út 11.

Nyílászáró, redőny, reluxa, szalagfüggöny, roletta, napellenző, rovarháló, biztonsági fólia gyártása, forgalmazása.

2051 Biatorbágy, Budai u. 6.

Gáz-, olaj- és alternatív égők, kondenzációs kazánok, síkkollektorok épületfelügyelet-rendszerek.

2400 Dunaújváros, Baracsi út 18.

Kiváló ár/érték arányú egyedi konyhabútorokat készítünk, akciós beépíthető készülékeket forgalmazunk.

6000 Kecskemét, Kurucz krt. 28.

A Plan Zrt. közel 25 éve kínál magas színvonalú, versenyképes épületgépészeti megoldásokat.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017