Hagyományra hagyatkozva

2010.03.31.

A Zsámbéki-medence bájos községében álló ház tökéletesen illeszkedik a tradicionális faluképhez. Az utcára merőleges, a kert felé mélyen benyúló épület egyszerűségével, hagyományos formájával és finom dekorációjával a régi idők átgondolt építészetét hivatott népszerűsíteni.Hagyományra hagyatkozva
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


A kis falusi utcán a csodálatos, kovácsoltvas kapu hívja fel először a figyelmet a házra. Maga az épület finoman olvad be a régi házak közé. Nem hivalkodik, nem visel magán díszes erkélyeket, ballusztrádokat. Sallangmentes tömege a hagyományos parasztházak modern leképezése, mely természetesen egy minden ízében 21. századi otthont rejt.


Hagyományra hagyatkozva


Ha nem lenne rajta az Alpokban megszokott, homlokzatra festett címer, akkor is sejtenénk, hogy ez egy építész háza. Egy azóta kivitelezővé vált építészé, akinek – mint annyi más kivitelező esetében is – saját otthona volt az első munkája. Angyal György ezt az épületet barátjával és alkotótársával, Borzák Richárddal közösen készítette. A munka oly jól sikerült, hogy a páros azóta is együtt dolgozik. A tervező Borzák Richárd és a kivitelező Angyal György neve sok házat fémjelez szerte a Zsámbéki-medencében.


Hagyományra hagyatkozva


A kert felé ményen benyúló épület elrendezése abszolút a hagyományokon alapszik. Az utca felőli traktusban kapott helyet a lakóház, a hátsó, kert felőli részen pedig – a régi gazdasági épületek helyén – a kerti tárolók és a garázs. Az épületbe természetesen egy boltíves verandán keresztül jutunk be, mely csak a bejárat előtt húzódik.
Bent felborul a hagyományos rend. Bár a szélfogóból belépve először a konyhát pillantjuk meg, mely megfelelhet a régi lakókonyháknak, de a „tisztaszoba”, vagyis a nappali ezzel a konyhával egy térben kapott helyet, míg az utcafronti oldalon a hálószobák, a dolgozószoba és a fürdőszoba helyezkedik el.


Hagyományra hagyatkozva


Mivel a tetőtérben csak az utcafronti oldalon alakítottak ki lakóhelyiségeket, a konyha-nappali-étkező felett szabadon szárnyalhat a tekintet a födémig. A szellős teret egy érdekes, boltívekkel összekötött pillérsor vágja ketté, optikailag szeparálva egymástól a nappalit és az étkezőt. A helyiség természetes bevilágításáról az étkező felőli oldal hatalmas ablaksora és a nappali feletti tetőtéri ablakok gondoskodnak.
Az épület végleges formáját három év alatt nyerte el. Talán éppen azért ilyen testreszabott és jól működő, mivel gazdája a tervezéstől kezdve az utolsó simításokig részt vett a munkában.

Szöveg: Barna Ildikó
Tervező: Angyal György és Borzák Richárd
Kivetelező: Angyal GyörgyTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Eredeti, ötletes és viszonylag egyszerűen kivitelezhető ez a nem mindennapi korlátmegoldás. Ügyes kezű barkácsolók akár saját maguk is megvalósíthatják. A bambusz naturalisztikus bájával, az igazi természetet testközelbe hozó megjelenésével szinte minden...

Az előre megtervezett kert létrehozóinak igényeit tükrözi. Vagyis az ott lakók családi összetétele, életmódja, hobbija, kedvelt sportja, szabadidős tevékenysége szerint kialakított tér szervesen épül bele szűkebb és távolabbi környezetébe, az alkalmazott stíluselemek...

Hovatovább kételkedni kezdtünk, hogy jó úton járunk, hiszen a faluközpontot már jócskán elhagytuk, a zegzugos utcácskákat kanyargós földút váltotta fel, amikor a sűrű növényzet közül előbukkant a terméskő kerítés.

A legtöbben a konyhába valamilyen visszafogott, semleges színű bútort választanak. Ha mégis valami izgalomra vágynak, akkor esetleg néhány élénk színű kiegészítővel próbálják feldobni az összképet. Természetesen ez remek megoldás...

Narancsliget lakópark – hangzatos név egy budapesti épületegyüttesnek, bár a terveket elnézve illeni fog rá. A modern vonalvezetésű, részleteiben szépen kidolgozott épületegyüttes egy gyönyörű parkot vesz körül, ahol ha narancs nem is, de sziesztára csábító...

8000 Székesfehérvár, Orsovai utca 47.

Garázs-, iparkapu, kapunyitó automatika, sorompó, PVC, ipari szalagfüggöny forgalmazás, telepítés.

2220 Vecsés, Fő út 79.

Teljeskörű wellness megoldások a tervezéstől a kivitelezésig: szauna, infra, gőz, medence, fitnesz, szolárium.

1103 Budapest, Gyömrői út 105.

Árnyékolók automatizálása: energiamegtakarítás motorok és vezérlők alkalmazásával - somfy.hu

1022 Budapest, Barsi u. 4.

Eredeti ausztrál Compass ceramic medencék. Életre szóló garancia! Betonozás nélkül! 30 év gyártói múlt!

1103 Budapest, Noszlopy u. 2.

Hideg- és melegburkolat ragasztási segédanyagok (aljzatkiegyenlítők, kenhető szigetelések, ragasztók, fugázók), építési vegyi anyagok, festékek, hőszigetelő rendszerek gyártása, forgalmazása.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018