Gabion – a kertépítés új eszköze

2013.04.23.

Egyre több kiállításon és persze kertben, közparkokban, utak mellett találkozunk egy új, izgalmas kertépítő anyaggal/eszközzel, a gabionnal. Mindenkinek megakad rajta a szeme, és a legtöbben rögtön azon gondolkoznak, hogy hol és hogyan tudnák használni a saját kertjükben.Az elődök
A sásból, vesszőből font, és iszappal, kővel, földdel kitöltött kasokat már több ezer éve használják folyók partvédelmére, várak erődítésére. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek.


 A gabion ma
A mai modern gabion dróthálóból összeállított olyan konténer (drótkosár vagy kőkosár), amely különféle töltőanyaggal tölthető és rendszerré építhető, így szinte végtelen felhasználási lehetőséget kínál. Létezik fonott és masszívabb, hegesztett hálóból készülő.
A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítik egymáshoz. A gabion bármilyen formában elkészíthető, a legjellemzőbb az oldalanként fél méter hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter magas gabion. Ezek anyaga kiemelkedően tartós, cink vagy cinkalumínium horganyozású acélhuzal, akár UV-stabil PVC-bevonattal.A gabionrendszert használhatjuk kerítéshez, támfalakhoz, ágyások kiemeléséhez, padok, asztalok, egyéb kerti bútorok építéséhez, tűzrakó helyhez vagy egyszerűen dekorációs elemnek, de akár egy komplett melléképületet is felhúzhatunk belőle.
A gabionrendszer látványát messziről meghatározzák a töltésére használt anyagok. Legelterjedtebb töltőanyag a természetes kő, de színes kövek, kavicsok, üvegek, különféle méretű és átmérőjű faágak, faháncs, vagy bármi, az adott kert stílusához illő töltőanyag elképzelhető. A lehetőségek száma végtelen, mindenki a saját fantáziája szerint alkothatja meg a maga gabionját.További információ: www.gabionok.huTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A természet bizony hatalmas inspiráló erővel rendelkezik.

A türkiz klasszikus fürdőszobai szín, bár mostanában kissé feledésbe merült. Ezt az árnyalatot vette most alapul az olasz Ceramica Lord, hogy egy kis arannyal és izgalmas, buja motívumokkal fűszerezve felpezsdítse a minimál fürdőszobák világát.

Fehér, fekete, piros. Klasszikus színösszeállítás. Majdnem mindenhol megállja a helyét.

Mostanában egyre többet hallani a dombházakról, a műfajnak számos követője van hazánkban is. Ez a svájci ház viszont a dombházak között is abszolút unikum.

A kisméretű kerti tavak építésének egyik alternatívája a tőzegbeton tavak kialakítása, melyek alapja, egy műanyag medence határozza meg a leendő tó méretét és formáját.

1103 Budapest, Kőér u. 16.

A tűz varázsa otthonában: Technical

1119 Budapest, Csurgói út 15.

Hörmann garázskapuk, Hörmann, Marantec, Nice, Sommer kapumozgatók. Forgalmazás, szerelés, javítás.

2890 Tata, Kocsi utca 40.

Infrapanel, infrafűtés, infrasugárzó, energiamegtakarítás, villanyfűtés, fűtőpanel, hőpanel, infrasugárzó, lapsugárzó 10év garanciával a gyártótól!

2700 Cegléd, Bürgeház dűlő 1.

Tolóajtós beépített szekrények, gardróbok, térelválasztó tolóajtók kiegészítő kisbútorok nagy választékban. Egyedi méret és stílus a Komandortól!

2000 Szentendre, Barackos köz 4.

A Modernito Design Stúdió lakásfelújítások belsőépítészeti megfogalmazását, kialakítását, berendezését és kivitelezését végzi 15 éve.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018