Gabion – a kertépítés új eszköze

2013.04.23.

Egyre több kiállításon és persze kertben, közparkokban, utak mellett találkozunk egy új, izgalmas kertépítő anyaggal/eszközzel, a gabionnal. Mindenkinek megakad rajta a szeme, és a legtöbben rögtön azon gondolkoznak, hogy hol és hogyan tudnák használni a saját kertjükben.Az elődök
A sásból, vesszőből font, és iszappal, kővel, földdel kitöltött kasokat már több ezer éve használják folyók partvédelmére, várak erődítésére. A kasokat az olasz gabbione (nagy kas) szóból eredően nevezik ma gabion szerkezetnek.


 A gabion ma
A mai modern gabion dróthálóból összeállított olyan konténer (drótkosár vagy kőkosár), amely különféle töltőanyaggal tölthető és rendszerré építhető, így szinte végtelen felhasználási lehetőséget kínál. Létezik fonott és masszívabb, hegesztett hálóból készülő.
A gabion oldalait alkotó drótháló táblákat drótspirállal vagy klipsszel rögzítik egymáshoz. A gabion bármilyen formában elkészíthető, a legjellemzőbb az oldalanként fél méter hosszú, szabályos kocka alakú, illetve a kétszer ekkora, egy méter magas gabion. Ezek anyaga kiemelkedően tartós, cink vagy cinkalumínium horganyozású acélhuzal, akár UV-stabil PVC-bevonattal.A gabionrendszert használhatjuk kerítéshez, támfalakhoz, ágyások kiemeléséhez, padok, asztalok, egyéb kerti bútorok építéséhez, tűzrakó helyhez vagy egyszerűen dekorációs elemnek, de akár egy komplett melléképületet is felhúzhatunk belőle.
A gabionrendszer látványát messziről meghatározzák a töltésére használt anyagok. Legelterjedtebb töltőanyag a természetes kő, de színes kövek, kavicsok, üvegek, különféle méretű és átmérőjű faágak, faháncs, vagy bármi, az adott kert stílusához illő töltőanyag elképzelhető. A lehetőségek száma végtelen, mindenki a saját fantáziája szerint alkothatja meg a maga gabionját.További információ: www.gabionok.huTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Barkácsoló kedvű apukák máris élesíthetik fűrészeiket.

A csodás építészeti részletekkel rendelkező helyiségben a berendezést igyekeztek úgy alakítani, hogy ezek a ritkaságszámba menő értékek kerüljenek a középpontba.

Színek, anyagok és formák izgalmas keveréke jellemzi ezt a csodás lakást, a Picot Residence-t. A legszebb egyértelműen a kilátás, de azért bent is bőven akad néznivaló.

Mitől jó egy előszoba? Leginkább attól, hogy mindennek van helye. Persze, ezt csak akkor tudjuk elérni, ha okosan megtervezzük, hogy mit hová teszünk. Ez sokszor nem könnyű feladat, ám íme 10 ötlet, amelyekkel jól kihasználhatjuk a rendelkezésre álló helyet.

A klasszikus vonalvezetés mindig divat marad, ezt példázza ez a gyönyörű fürdőszoba, melyben az egyszerűség és a harmónia találkozik a nemes anyagokkal, a női és férfiideálok egyaránt megtalálhatók itt. A hatalmas alapterület...

1147 Budapest, Czobor u. 33/b.

A tervezéstől a kivitelezésig belsőépítészeti kialakítások, felújítások, lakberendezés, bútorgyártás, egyedi dekoráció, festmények.

1026 Budapest, Gábor Áron köz 3. sz.

Mauer típusú biztonsági zárak, fő- és vezérkulcsos zárrendszerek kis és nagykereskedelme. Zárszerviz.

1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.

Forma Vivendi - Lakberendezési áruház

1051 Budapest, Hercegprímás u. 12.

www.ligne-roset.hu

1107 Budapest, Száva u. 12.

2500 nm-es áruházak, egyedülálló raktárkészlet, több ezer féle burkolóanyag, szaniter, kád, csaptelep.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018