Építkezés, kicsit másképp: Bory-vár

2011.09.02.

Székesfehérvár központjától alig 5 km-re, a máriavölgyi lankákon áll a Bory-vár, Bory Jenő szobrászművész nem mindennapi alkotása.A Bory-vár, e 20. században épült középkori erőd története 1912-ben kezdődött. A építész-szobrászmester ekkor vásárolta meg a szőlőhegyen a mintegy másfél holdnyi területet, melyen egy kis ház is állt. Ezt kezdte alakítgatni, bővíteni, és az épületegyüttes hosszú évek munkája során lett azzá, ami ma is: egy tornyokkal, bástyákkal és árkádokkal tűzdelt romantikus lovagvárrá.Első lépésként a présházat varázsolta kényelmes, a családja számára megfelelő otthonná, melyhez szobrász- és festőműterem kapcsolódott.
A vár építéséhez 1923-ban kezdett hozzá, és kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1959-ben bekövetkezett haláláig – majd negyven évig folytatta a munkát. Mindent saját maga végzett: ő volt a tervező, a kivitelező mester, de az első időkben a segédmunkás is. A tervek nem a rajzasztalon, hanem menet közben készültek a művész fantáziájára, játékosságára és építészmérnöki gondosságára alapozva.Mint művészt és mint mérnököt érdekelte a beton és annak széles körű alkalmazása. A vár tulajdonképpen egy kísérleti állomásnak is tekinthető: szinte minden, a kupolák, az ablak- és ajtótokok, a lépcsők, a párkányok, a szobrok, még az ereszcsatornák is betonból készültek. Az alkotó szavaival élve: „Ha a cement nem volna, a Bory-vár sem volna.”Az épületegyütteshez gyönyörű, virágokkal, fákkal, szobrokkal és egy kis medencével díszített kerten keresztül jutunk. Széles betonlépcső vezet a főépülethez, melyben a régi műteremből kialakított kiállítóterem és a leszármazottak által ma is lakott apartmanok találhatók.
Szobrokkal és festményekkel gazdagon díszített átjárókon és teraszokon át vezet utunk a vár legfestőibb részébe, a Százoszlopos udvarra, aminek mentén körbefutó árkádsoron és az árkádok feletti kilátófolyosón körös-körül a magyar történelem legfontosabb alakjai láthatóak – természetesen szobrokként.De nemcsak a Százoszlopos udvaron, hanem a teraszokon, az épületekben és a kertben is bárhová nézünk, mindenünnen Bory Jenő neves művészekről és történelmi alakokról készített szobrai és festményei tekintenek ránk. Emellett számos művészi értékű mozaik, címer és dombormű is figyelmet érdemel.
A Bory-vár igazi kuriózum, egy ember, egy művész életen át tartó munkája, méltó emléket állítva a múltnak és a művészetnek.
A sűrű növényzet fölé meseszerűen magasodó toronyból éppen
csak a kiszabadítására váró királykisasszony hiányzikSzőlőhegyen elterülve, mintegy másfél holdnyi területen áll a Bory-vár,
e 20. században épült középkori erődRomantikus udvart is rejt a tornyokkal, bástyákkal és árkádokkal tűzdelt lovagvárA vár egész területén szobrok sokasága található: köztük a
magyar történelem legfontosabb alakjaiéCsodálattól lenyűgözve ámulunk a szobrokkal és festményekkel gazdagon díszített
termek és átjárók láttánEláruljuk e képrejtvény megoldását: a míves kidolgozású lépcső - melynek korlátja
a koronája - így fölülről nézve is gyönyörű látványE csodálatos, remek kidolgozású, lovagi címerrel díszített ablakon át érkező
napsugarak játékát a színes részletek bolondítják megBory-vár, szobrászművész, szobrászmester, építész

Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Nem csak ünnepi alkalmakkor, hétköznapok estéin is különleges hangulatot varázsolhatunk néhány gyertyával. A számtalan színben, formában és illatban kapható változatokból a berendezés stílusával, színével harmonizáló darabokat válasszunk ki. Drámai hatást érhetünk el, ha a szokásostól eltérő helyen, és eltérő módon helyezünk el gyertyákat, méghozzá sokat. Azonos formát többszörösen megismételve, például a lépcsőfokokra helyezve, erőteljesen fokozhatjuk a hangulatot.

A formára nyírás ősi művészete által befolyásoljuk a növényeket, és uralkodunk rajtuk. Ezt a módszert minden hagyományos kertben művelték, Pompeji kertjeinek nyírott puszpángjaitól, mirtuszaitól, babérjaitól kezdve az Alhambra szoborszerűen kialakított...

Ma már szinte minden konyhában találunk mosogatógépet. De hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes darabot?

Alapvetően kétféle fűtési rendszer található meg ma otthonainkban. Az egyik az egyedi fűtés, melynek lényege, hogy az energiát magában a fűtőberendezésben alakítjuk át hőenergiává: idetartoznak a kályhák, a cserépkályhák, a kandallók, a gázkonvektorok, a falifűtők és minden, villamos energiával működő készülék, legyen az hőtárolós kályha, hősugárzó vagy termoventilátor.

A többfunkciós bútorok korát éljük. Főleg kicsi lakásokba remek választás valami olyasmi, amit a helyzettől függően akár több szerepben is használhatunk.

1043 Budapest, Aradi utca 16.

Szaniterek, burkolatok és wellnesstermékek a minimál stílustól a klasszikuson át az extravagánsig.

1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28. - Óbuda Gate üzletház

BoConcept Dánia legnagyobb, 240 márkaüzlettel rendelkező nemzetközi bútor-kiskereskedelmi hálózatának márkaneve.

2083 Solymár, Külsővasút út

Grand Ács Kft. Tetőcentrum - A mesteri szakértelem!

1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 87.

Electrolux - Thinking of you

6600 Szentes, Ipartelepi út 14.

A villanykapcsoló a lakás dísze! Óriási szín és anyagválaszték a piacvezető gyártótól! www.legrand.hu

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018