Építkezés, kicsit másképp: Bory-vár

2011.09.02.

Székesfehérvár központjától alig 5 km-re, a máriavölgyi lankákon áll a Bory-vár, Bory Jenő szobrászművész nem mindennapi alkotása.A Bory-vár, e 20. században épült középkori erőd története 1912-ben kezdődött. A építész-szobrászmester ekkor vásárolta meg a szőlőhegyen a mintegy másfél holdnyi területet, melyen egy kis ház is állt. Ezt kezdte alakítgatni, bővíteni, és az épületegyüttes hosszú évek munkája során lett azzá, ami ma is: egy tornyokkal, bástyákkal és árkádokkal tűzdelt romantikus lovagvárrá.Első lépésként a présházat varázsolta kényelmes, a családja számára megfelelő otthonná, melyhez szobrász- és festőműterem kapcsolódott.
A vár építéséhez 1923-ban kezdett hozzá, és kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1959-ben bekövetkezett haláláig – majd negyven évig folytatta a munkát. Mindent saját maga végzett: ő volt a tervező, a kivitelező mester, de az első időkben a segédmunkás is. A tervek nem a rajzasztalon, hanem menet közben készültek a művész fantáziájára, játékosságára és építészmérnöki gondosságára alapozva.Mint művészt és mint mérnököt érdekelte a beton és annak széles körű alkalmazása. A vár tulajdonképpen egy kísérleti állomásnak is tekinthető: szinte minden, a kupolák, az ablak- és ajtótokok, a lépcsők, a párkányok, a szobrok, még az ereszcsatornák is betonból készültek. Az alkotó szavaival élve: „Ha a cement nem volna, a Bory-vár sem volna.”Az épületegyütteshez gyönyörű, virágokkal, fákkal, szobrokkal és egy kis medencével díszített kerten keresztül jutunk. Széles betonlépcső vezet a főépülethez, melyben a régi műteremből kialakított kiállítóterem és a leszármazottak által ma is lakott apartmanok találhatók.
Szobrokkal és festményekkel gazdagon díszített átjárókon és teraszokon át vezet utunk a vár legfestőibb részébe, a Százoszlopos udvarra, aminek mentén körbefutó árkádsoron és az árkádok feletti kilátófolyosón körös-körül a magyar történelem legfontosabb alakjai láthatóak – természetesen szobrokként.De nemcsak a Százoszlopos udvaron, hanem a teraszokon, az épületekben és a kertben is bárhová nézünk, mindenünnen Bory Jenő neves művészekről és történelmi alakokról készített szobrai és festményei tekintenek ránk. Emellett számos művészi értékű mozaik, címer és dombormű is figyelmet érdemel.
A Bory-vár igazi kuriózum, egy ember, egy művész életen át tartó munkája, méltó emléket állítva a múltnak és a művészetnek.
A sűrű növényzet fölé meseszerűen magasodó toronyból éppen
csak a kiszabadítására váró királykisasszony hiányzikSzőlőhegyen elterülve, mintegy másfél holdnyi területen áll a Bory-vár,
e 20. században épült középkori erődRomantikus udvart is rejt a tornyokkal, bástyákkal és árkádokkal tűzdelt lovagvárA vár egész területén szobrok sokasága található: köztük a
magyar történelem legfontosabb alakjaiéCsodálattól lenyűgözve ámulunk a szobrokkal és festményekkel gazdagon díszített
termek és átjárók láttánEláruljuk e képrejtvény megoldását: a míves kidolgozású lépcső - melynek korlátja
a koronája - így fölülről nézve is gyönyörű látványE csodálatos, remek kidolgozású, lovagi címerrel díszített ablakon át érkező
napsugarak játékát a színes részletek bolondítják megBory-vár, szobrászművész, szobrászmester, építész

Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Díva fantázianévvel illette kedvenc lámpáját a Peter Natedal és Thomas Kalvatn Egset tervezőpáros.

A mexikói Cancunban található ez a futurisztikus épület, mely érdekes sziluettjével, beton- és üvegfelületeivel, ferde falaival hívja fel magára a figyelmet.

A legújabb design kültéri bútorok közül is kiemelkedi Paola Lenti Float fantázianevű bútorcsaládja, mely dinamikus, egyedi formavilágával azonnal belopja magát a modern hangulatvilágot kedvelő emberek szívébe.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy több fürdőszoba van a házban, akkor legyünk elég nagyvonalúak ahhoz is, hogy az egyiket a gyerekeknek rendezzük be.

Szemet gyönyörködtető és egyben megnyugtató látványt nyújt ez a szürkére és fehérre komponált nappali szobabelső.

7522 Kaposújlak, Gyártótelep

Passzívházak, A+ kategóriás készházak gyártása és építése. Honlapunkon kérjen ingyenes prospektust!

2400 Dunaújváros, Baracsi út 18.

Kiváló ár/érték arányú egyedi konyhabútorokat készítünk, akciós beépíthető készülékeket forgalmazunk.

1211 Budapest, Szállító u. 6.

Minőségi, exkluzív fürdőszobák, wellness-megoldások, burkolatok, konyhabútorok elérhető árakon.

1117 Budapest, Hengermalom út 20.

Wicanders parafa padló- és falburkolatok kereskedelme. Parafaszigetelő rendszerek, expandált parafa.

1203 Budapest, Kossuth L. utca 33. - Erzsébet Áruház 2.emelet

Kárpitos bútor, bőr bútor, VOX bútor, szekrénysor, elemes bútor kedvező áron! És mindez egyedi méretre is!

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018