Egy városi gerendaház

2010.04.10.

A legtöbb, hagyományosan rusztikus gerendaház a várostól távol, természetes környezetben, egy tóparton vagy egy erdő közepén mutat igazán jól. Ez az épület egyszerű, szabályos, színekkel tarkított homlokzatának köszönhetően jó példája annak, hogyan lehet a gerendaházat városi vagy mondjuk inkább azt, hogy falusi környezetbe integrálni.


Egy városi gerendaház
A galéria megnyitásához kattintson a képre!


A skandináv országokban vagy hogy ne menjünk távolabb, a szomszédos Ausztriában a fa mint építőanyag évszázadok óta az első helyen áll. Számos kedvező tulajdonsága van: tárolja a helyiség hőjét, és azt sugárzó hőként adja vissza, szabályozza a levegő páratartalmát, megköti a levegőben lévő baktériumokat, mérgező anyagokat, jól lakható kellemes környezetet és közérzetet biztosít. Mégis, a legtöbben, akik boronaházban kívánnak élni, nem feltétlenül ezek miatt a kedvező épületfizikai tulajdonságok miatt választják a fát. Legalább ilyen fontos nekik a természetes anyagok iránti vonzalom, a meleg és barátságos külső-belső megjelenés, a fa harmóniája, illata, színe, tapintása.


Egy városi gerendaház


A boronaházak, bár első ránézésre egyformának tűnnek, többfajta falszerkezettel épülhetnek. Ez a ház szendvicsszerkezetű, a külső gerendaréteg és a belső hajópadló burkolat között egy hőszigetelő réteggel. Hőszigetelése sokkal jobb, mint a hagyományos, egyrétegű gerendaházaknak, ráadásul kevesebb faanyag kellett hozzá. A tartósság, a stabilitás és a vetemedés elkerülése érdekében a külső gerenda is többrétegű.


Egy városi gerendaház


Az épület alaprajzi elrendezése ugyanolyan egyszerű és szabályos, mint a külső megjelenése. Egy folyosóra lépünk be, melyből jobbra a háztartási helyiség, egy vendég- vagy dolgozószoba és egy kis fürdőszoba nyílik. Balra a konyha, valamint a nappalival egy légterű étkező kapott helyet. Jó megoldás, hogy a nappaliba külön bejáratról és a konyhából egyaránt be lehet jutni. Úgyszintén a házat körülölelő terasz a nappaliból két helyről is megközelíthető.


Egy városi  gerendaház


A főbejárattal szemben, a folyosó túloldalán található a tetőtérbe vezető lépcső. Jelen esetben a tetőtérben két hálószoba és egy fürdőszoba található, de természetesen a tér méretei lehetővé teszik három hálószoba kialakítását is. A fő hálószobához egy, a ház szinte teljes homlokzatán végigfutó erkély kapcsolódik, mely meglehetősen keskeny, ezért inkább dekorációs, mint funkcionális célokat szolgál. Mindenesetre a muskátlis erkélyládák igen attraktívak kintről szemlélve, letagadhatatlanul osztrák alpesi hangulatot kölcsönözve a gerendaháznak.


Szöveg: Barna Ildikó
Fotók: Tyukodi LászlóTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Nem árt egy asztal alatti pihenőhely azoknak, akik állandóan az irodában töltik az idejüket.

A fürdőszoba mára már nem pusztán kiszolgálóhelyiség, felfrissülni, feltöltődni szeretnénk itt, amihez a praktikusan kialakított környezet is hozzásegíthet.

A padlóburkolat otthonunk stílusának fontos alkotóelemei, színük-anyaguk alapvetően határozzák meg tereink hangulatát, befolyásolják az adott térről alkotott érzeteinket. Manapság az öltözködéshez hasonlóan a lakberendezés területén is egyre többen...

Egy enteriőr hangulatát nemcsak a bútorok és dekorációk, hanem a köréjük kialakított környezet is meghatározza.

Izgalmas építészeti megoldások, hagyomány és design ötvözete.

2045 Törökbálint, FSD Park 2.

INTERNORM – A jövőm ablaka

1046 Budapest, Klauzál u. 9.

Cégünk az építőiparban hiánycikk-ként mutatkozó igényes generálkivitelezésre szakosodott, elérhető áron.

1061 Budapest, Paulay Ede u. 56.

1992 óta lakástextil-tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozom belsőépítészek, lakberendezők és magánszemélyek felkérésére. A textiltervezés célja számomra nem az emberek életstílusának a megváltoztatása, hanem annak kiegészítése.

2040 Budaörs, Keleti u. 7.

Vízkezelő berendezés gyártása, forgalmazása, szervizelése. Háztartási, ipari, egyedi igény kielégítése.

1048 Budapest, Almakerék utca 3.

A BRILUM Kft. széles választékát kínálja lakóhelyiségek és kertek megvilágítására szolgáló lámpáknak, illetve különféle fényforrásoknak.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018