Egy nem mindennapi otthon

2010.01.22.

A kétlakásos tetőtér-beépítés megtervezésére szóló megbízás eleinte csupán egy volt a sok közül Kajdócsi Jenő építész-tervező számára. Ám minél inkább belemerült az izgalmas feladat megvalósításába, annál inkább erősödött benne a meggyőződés: ennél alkalmasabb otthont el sem tudna képzelni önmaga és családja számára. Végül tervezőből építtetővé avanzsált, megvásárolta az egyik, a galériával együtt hozzávetőleg 270 nm-es lakást. Feleségével közösen tervezték és valósították meg a nem mindennapi enteriőrökkel büszkélkedő, kifinomult ízlésvilágú, izgalmas meglepetésekkel teli otthont.


Egy nem mindennapi otthon

A tágas nappali óriási üvegfelülettel nyílik meg a lombos-fás park felé

A harmadik emeleti lakásba lépve szinte teljesen átlátható a tágas, szellősen berendezett, összefüggő földszint. A nyitott fedélszékes nappali-étkező bal kéz felé tárulkozik fel, míg jobb oldalon óriási üvegfelület tágítja a teret a szomszédos lombos-fás park felé. A falon túl fapallóval borított terasz gondoskodik a „kertkapcsolatról”. A konyha diszkréten az étkező térbővületében húzódik meg. A lakás alsószintjén a nappali terek mellett a hálószobák, fürdőszobák és szauna kapott helyet. Az L alakú alaprajz lehetővé tette a gyerekszoba viszonylagos elkülönítettségét és egy kisebb teraszkapcsolatos nappali szoba kialakítását.

A belső térből indított fapadló látványa összeköti a belső és külső teret, látszólag megnövelve méretüket


A belső térből indított fapadló látványa összeköti a belső és külső teret,
látszólag megnövelve méretüket


A körbefutó galéria nagy része kényelmes munkahely, de jutott itt hely a kondicionálógépek és a vendégszoba számára is.
Az enteriőr kialakítása tagadhatatlanul építészi gondolkodásmódra vall. A rendelkezésre álló – megbonthatatlan egységként kezelt – térben szigorú logikával kapcsolódnak egymáshoz a különböző funkciók.


A nappali-étkező-konyha együttes metszéspontjában helyezkedik el a különleges tervezésű, modern vonalú kandalló. A nappali felől nyitott tűztérben a tűz természetes látványában gyönyörködhetünk, míg a nyerstéglából falazott hátsó rész, akárcsak egy cserépkályha, hosszú ideig megtartja a melegetA nappali-étkező-konyha együttes metszéspontjában helyezkedik el a különleges tervezésű, modern vonalú kandalló. A nappali felől nyitott tűztérben a tűz természetes látványában gyönyörködhetünk, míg a nyerstéglából falazott hátsó rész, akárcsak egy cserépkályha,
hosszú ideig megtartja a melegetA kendőzetlenül megjelenő építészeti, statikai elemek észrevétlenül simulnak bele a belsőépítészet fogalomkörébe tartozó bravúros megoldásokba, figyelemre méltó részletekbe. A könyvek és dísztárgyak bemutatására – a hagyományos tárolóbútorok helyett – gipszkarton falba süllyesztett látványos falfülkerendszert építettek. Ennek attraktív látványára rímel a galériára vezető lépcső pengefalának áttört mintázata. A nappali-étkező-konyha együttes metszéspontjában helyezkedik el a különleges tervezésű, modern vonalú kandalló. A nyitott tűztérben a tűz természetes látványában gyönyörködhetünk, míg a nyerstéglából falazott hátsó rész praktikusan, akárcsak egy cserépkályha, hosszú ideig megtartja a meleget. A konyha és az étkező optikai elválasztására szolgáló mészkő „kapuzat” a maga hideg geometriájával ugyancsak belsőépítészeti bravúr.


Az étkező látványa a konyha felől nézve. Megfigyelhető a természetes anyagok, a fa, a kő és a tégla harmonikus együttléte


Az étkező látványa a konyha felől nézve. Megfigyelhető a természetes anyagok,
a fa, a kő és a tégla harmonikus együttléte


A barátságos hangulat a következetesen használt természetes anyagoknak köszönhető. Az enteriőrök döntően meghatározó elemei a fa, a nyerstégla és a kő, fém csupán kiegészítő elemként, kisebb felületeken jelenik meg. A túlnyomórészt fehér falak mellett visszafogott pasztellszíneket használtak, leginkább a kék finom árnyalatait. A mobíliák egyszerű vonalvezetésű modern vonalú darabok. Valamennyi helyiségre jellemző a sallangoktól mentes funkcionalitásra törekvő bútorozás. A változatos, helyenként rafinált világítástervezés bátran merít a designcégek által kínált lehetőségekből.


A könyvek és dísztárgyak bemutatására a hagyományos tárolóbútorok helyett gipszkarton falba süllyesztett látványos falfülkerendszert építettekA könyvek és dísztárgyak bemutatására a hagyományos tárolóbútorok
helyett gipszkarton falba süllyesztett látványos falfülkerendszert építettek


A lakás minden pontjáról más és más nézőpont kínál lebilincselő látványt. A nem mindennapi enteriőr számos lehetőséget nyújt a mindennapok igényes eltöltésére.A belépőből indított, elmésen komponált faborítású lépcső látványos megvilágítást kapottA belépőből indított, elmésen komponált faborítású lépcső látványos megvilágítást kapott
A sima vonalvezetésű konyha diszkréten húzódik meg az étkező térbővületébenA sima vonalvezetésű konyha diszkréten húzódik meg az étkező térbővületébenA szülői hálóban praktikus falfülkéket építettek a pengefalba, mely egyébiránt az ágyat választja el a beépített szekrénytőlA szülői hálóban praktikus falfülkéket építettek a pengefalba,
mely egyébiránt az ágyat választja el a beépített szekrénytőlAz egyedi tervezésű, puritán vonalvezetésű fürdőszobabútor szépségét a gyönyörű faerezet adjaAz egyedi tervezésű, puritán vonalvezetésű fürdőszobabútor szépségét
a gyönyörű faerezet adjaA galéria hídjáról nézve jól érzékelhető a tágas nappali tér és az ötletes tervezésű terasz kapcsolataA galéria hídjáról nézve jól érzékelhető a tágas nappali tér és az
ötletes tervezésű terasz kapcsolataA körbefutó galéria nagy része világos, kényelmes munkahelynek ad otthontA körbefutó galéria nagy része világos, kényelmes munkahelynek ad otthontSzöveg: Imre Mária, Fotó: Kakuszi ZoltánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Liechtenstein Európa negyedik legkisebb állama, ugyanakkor innovációival és ötleteivel a kontinens egyik legsikeresebb gazdasági színterévé vált. Az országnak formatervezés tekintetében sem kell szégyenkeznie.

Manapság az egyik legfontosabb jelszó az újrahasznosítás. De mit tesznek le az asztalra a formatervezők az újrahasznosítás szellemében?

A főzőlapok alapvetően két kategóriába sorolhatók: a gáz- illetve az elektromos üzeműbe. A gázüzemű főzőlapok előnye a gyorsaság és a pontos szabályozhatóság. A választék bőséges, általában több különböző méretű gázégővel, szebbnél szebb formatervezésben, akár kerámia alaplappal is kaphatók.

Az egzotikus távol-keleti kultúra évszázadok óta vonzza az európai embert. Az egyszerű használati tárgyaktól a bútorokig művelik magas művészi színvonalon a tárgykészítést. A mai élvonalbeli ázsiai formatervezők a tradicionális formákra és anyagokra építve hozzák létre.

A tizenhat éves rózsavölgyi családi ház nehezen talált új gazdára, mert az egyébként kiváló fekvésű, építészetileg korrekt lakóház jellegtelen stílusa eltántorította a pénzükért extrákat remélő vevőket. Sokan ugyanis nem tudják elképzelni egy ügyetlenül, avagy számukra idegen stílusban berendezett lakás valódi arcát, nem ismerik fel a benne rejlő lehetőségeket.

1124 Budapest, Tornalja u. 2.

Antik bronz-, réz-, kristály-, üveg-, facsillár javítás, felújítás, restaurálás, készítés, tervezés. Egyedi elképzelések megvalósítása.

8000 Székesfehérvár, Borszéki u. 9.

Családi vállalkozásként 1978 óta foglalkozunk árnyékolástechnikával. Az elmúlt 30 év alatt folyamatosan fejlesztettük, tökéletesítettük termékeinket, ennek eredménye a több mint 70 saját alkatrészből álló Baltavári System redőny és szúnyogháló rendszerünk.

2112 Veresegyház, Szadai út 11.

Családi házak tervezése és kulcsrakész kivitelezése Pest megyében

1203 Budapest, Téglagyártó utca 13/A

Kertfenntartás, kertépítés

2040 Budaörs, Gyár utca 2.

Mosdó, ami egy életre szól...

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017