Egy építkezés története

2011.05.23.

Házat építeni mindenki tud – tartják sokan. De vajon ez tényleg így van? Persze mindannyian láttunk már építkezést, nagyjából ismerjük a munkafázisokat is, de a folyamat egészével és buktatóival kevesen vagyunk tisztában. Nos, okulásként végigkalauzoljuk önöket egy építkezésen az első kapavágástól a belső munkálatok megkezdéséig.

A ház, amelynek építését nyomon követjük, egy Budapest környéki, csodás panorámájú domboldalon épült. Három szintje összesen 350 m2, ebből a pince 106, a földszint az óriási, 54 m2-es terasszal együtt 152, míg a tetőtér 92 m2-es.
Az építési folyamat leírása erre a konkrét épületre vonatkozik, természetesen más építkezéseken az egyéni adottságokból adódóan más munkarend is kialakulhat.


Felső humuszréteg eltávolítása, a munkagödör elkészítése


Felső humuszréteg eltávolítása, a munkagödör elkészítése


Földmunkák
Az építkezés első lépése a földmunka volt. A föld felső, szerves anyagokkal telített humuszrétegét mindig el kell távolítani nemcsak az épület alól, hanem annak közvetlen környezetéből és a későbbi utak, bejárók helyéről is. Ez azért fontos, mert a humuszréteget nem lehet megfelelően tömöríteni. Az értékes humusz nem vész kárba, később a kert kialakításánál megfelelő trágyázással talajjavításra használható.
A földmunkák a munkagödör kiemelésével folytatódtak. Szuterénes vagy alápincézett épületnél, amennyiben a vízszigetelés a külső oldalról történik, a munkagödör jóval nagyobb, mint maga az épület, hiszen a szigetelések elkészítéséhez helyet kell hagyni.
A ház kitűzéséhez a munkagödör alján, a tervek által megkívánt mélységben, készült egy földtükör. Ez egy szintezőműszerrel bemért vízszintes, sík felület. A kitűzés készülhet geodéziai mérésekkel vagy hagyományos zsinórállásokkal.
A sávalap ezen kitűzések mentén lett kiemelve, majd betonozva.


Az épület kitűzése. A geodétaműszerrel kimért sávalap vonalát homokkal szórják ki, így jól látható és érzékelhető a leendő épület


Az épület kitűzése. A geodétaműszerrel kimért sávalap vonalát homokkal szórják ki, így jól látható és érzékelhető a leendő épület


Alapozás
A betonozáshoz helyszíni keverésű vagy transzportbeton használható. Esetünkben az egyenletesebb minőséget adó transzportbetonra esett a választás. A sávalap felületének tökéletes síkra húzása után az alapra egy sor zsalutégla került, hogy megfelelően kiemeljék az alapot. (A zsalutégla használata gyorsabb és precízebb megoldás, mint a hagyományos zsaluzás.)


Sávalap kiemelése


Sávalap kiemelése


Az alaptestek közötti földfeltöltést jól tömöríthető anyaggal, réteges döngöléssel végezték. Utána erre kőzúzalékból egy újabb, 15 cm-es feltöltés került. Ez két okból fontos: egyrészt a talajnedvesség így kevésbé tud felszívódni, másrészt megvédjük a betonacélt az agyagszennyeződéstől, ami esetleg meggátolja a beton és a betonacél közötti tapadást.
Következő lépés egy 10 cm vastag vasalt aljzat készítése volt. Itt arra kell ügyelni, hogy betonozáskor a beton a betonacél háló alá folyjon, így az a beton alsó harmadában helyezkedjen el.
A felmenő falak alatt egy vízszintes bitumenes lemez került elhelyezésre. Ennek kívül-belül megfelelő túllógást kell biztosítani, és az építés egész időtartama alatt óvni a mechanikai sérülésektől. A szigetelés folytatásánál alaposan meg kell tisztítani a rárakódott habarcsszennyeződésektől.


Alap betonozása transzportbetonnal


Alap betonozása transzportbetonnal


Pince
Az alap elkészülte után gyors léptekben haladt a munka. A pince külső falazata 38-as porotherm pincefalazó blokkból készült, míg a belső falak 30-as teherhordó falazatok, szükség szerint vasbeton pillérekkel megerősítve.


Az alap feltöltése agyaggal, majd kőzúzalékkal


Az alap feltöltése agyaggal, majd kőzúzalékkal


A felszíni vizek és a felszín alatti rétegvizek elvezetése céljából a talajjal érintkező falfelületeket vízszigetelték. Az alap vonalába egy betonfolyóka készült, ez fogja elvezetni a vizet. A kérdéses falakat levakolták, bitumenes kellősítő anyaggal lealapozták, bitumenes lemezzel (jelen esetben egy réteg 4 mm-es poliészterbetétes bitumenes lemezzel) szigetelték, majd mechanikai védelemként egy dombornyomású drénlemezzel takarták. Az esetleg bekerülő nedvesség ennek a lemeznek az oldalán fog lefolyni a folyókába, ami elvezeti az épülettől.


A pince falazatának felhúzása 38-as pincefalazó blokkokból


A pince falazatának felhúzása 38-as pincefalazó blokkokból


De ezzel még nincs kész a vízszigetelés. A földbe befektettek egy geotextíliával körbetekert dréncsövet, amit nagyméretű kaviccsal vettek körül, és az egészet újra letakarták geotextíliával. Ez egy tökéletes vízgyűjtő, amit a geotextília véd a lemosódó agyagszemcséktől, hogy a szűrőtest ne tömődjön el.
A földvisszatöltéseket csak akkor érdemes elvégezni, ha a födém már megszilárdult, így a falakat a földnyomás nem károsíthatja. Természetesen a visszatöltésre is csak jól tömöríthető talaj alkalmas. A visszatöltést mindig rétegesen kell elvégezni, 20 cm-enként lelkiismeretesen tömörítve.


Vízszigetelés


Vízszigetelés


Födém
A födém porotherm födémrendszer alkalmazásával, statikai ellenőrző számítás szerint készült. Minden épületnél található olyan tartószerkezet (alaptest, pillér, gerenda, födém), amely statikai tervezést igényel. Ahol ez szükséges, ott nem szabad spórolni vele. Ha nem megfelelő a vasalás és a betonkeresztmetszet, a födémek könnyen megrepedezhetnek, ha viszont túlvasalják a födémet, akkor sok pénzt dobunk ki feleslegesen az ablakon. A vasbeton szerkezeteket mindig, mindenhol hőszigetelni kell.


Vasalt aljzat készítése


Vasalt aljzat készítése


Pince-födémszerkezet


Pince-födémszerkezet


A födém betonozásánál, ugyanúgy, mint az alapnál, fontos a betonacél körüli megfelelő betontakarás. A beton tömörítésére legjobb a tűvibrátor használata. Az aljzatbetont pontosan, precízen kell lehúzni, hiszen a most még alig észrevehető egyenetlenségek később visszaüthetnek. (Ez a házon belüli összes betonozásra igaz. A „hupliktól” esetleg nem fog elférni a kívánt vastagságú hőszigetelés vagy a padlófűtés. Ha nem vízszintes az aljzat, nehezebb lesz beállítani az ajtókat, drágább lesz a burkolás munka- és anyagköltsége. Ahol megfelelő az aljzat, ott gyakorlatilag nincs szükség később padlókiegyenlítésre.)


Porotherm födémszerkezet kerámia béléstestekkel és kerámiazsalus vasbeton gerendákkal


Porotherm födémszerkezet kerámia béléstestekkel és
kerámiazsalus vasbeton gerendákkal


Falazat
A falazat 38-as nútféderes teherhordó téglából készült. Ennél a típusnál nincsenek függőleges, csak vízszintes fugák, a téglák a nútolással kapcsolódnak egymáshoz. Ahol a teherhordás megkívánja, ott természetesen kisméretű téglát kell használni. Például egy tartópillér csak tömören falazott kisméretű téglából készülhet.


A földszint falazása 38-as nútféderes teherhordó téglából


A földszint falazása 38-as nútféderes teherhordó téglából


A 38-as téglafalnak önmagában is megfelelő a hőtartása, de a ház gazdaságosabb működtetése céljából ilyenkor is készülhet hőszigetelés. Itt a dryvitrendszert választották. A falra először egy kiegyenlítő vakolatot hordtak fel. Ha a fal jól megépített, akkor ennek tulajdonképpen nem is a kiegyenlítés, hanem inkább ragasztóspórolás a célja. Erre ragasztották a polisztiroltáblákat, amelyre a színvakolat került.
A lábazatoknál zárt cellás extrudált polisztirolhabot (világoskék színű) használtak. Bár ez egy kicsit drágább anyag, nincs vízfelvétele, így tökéletes vízszigetelést biztosít. Felülete sokkal keményebb, mint fehér társáé, a lábazati kövek közvetlenül ráragaszthatók.


Tető
A tető szerkezete hagyományos ácsszerkezet. Itt a legfontosabb, hogy mindig az előírt, megfelelő keresztmetszetű anyagokat kell használni. Ha a tető nincs kellően alátámasztva, a cserép súlya alatt idővel meghajolhat. A faszerkezetek egymáshoz kapcsolása mindig legyen precíz, különben enged, ereszkedik, hajlik, és könnyen elveszítheti az alakját.
A faanyagot felhasználás előtt gomba- és tűzvédő szerrel (Tetol) kell kezelni. Ha a fa nedves, akkor ezt természetesen nem lehet hatékonyan elvégezni.


Tetőszerkezet ácsolása


Tetőszerkezet ácsolása


Tetőszerkezet ácsolásaTetőteres házaknál különösen nagy gondot kell fordítani a tető szellőztetésére.
Az eresz dobozolásánál, mint itt is, jó megoldás, ha a deszkák között légréseket hagynak, amit felülről szúnyoghálóval védenek. Így megoldott a szellőzés is, és a rovarok sem tudnak feljutni. A levegőt természetesen a gerincen vagy szellőző cserepeken keresztül ki is kell juttatni.


Betoncserép-héjalás készítése


Betoncserép-héjalás készítése


Utolsó simításként a teraszokat kenhető anyaggal vízszigetelték. A talajon fekvő teraszok folyamatosan kapják alulról a nedvességet, és bármilyen jó minőségű anyagok kerültek beépítésre, valószínű, hogy előbb-utóbb felfagynak. A kenhető szigetelés ezt akadályozza meg. A sarkoknál és a dilettációnál rugalmas dilettációs csíkokat kell felragasztani, majd az egész felületet 2 rétegben, vékonyan lekenni. A burkolólapok közvetlenül ráragaszthatóak. Nem olcsó, de hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen így pár év múlva nem kell a teraszt újraburkoltatni. Ha tehetjük, használjuk ezt az anyagot az erkélyeken is.


Dobozolt ereszmegoldás. A deszkák közötti légrések a tető megfelelő szellőzését biztosítják


Dobozolt ereszmegoldás. A deszkák közötti légrések a
tető megfelelő szellőzését biztosítják


Homokkő homlokzatburkolat felrakása


Homokkő homlokzatburkolat felrakása


Lábazat szigetelése zárt cellás, extrudált polisztirollapokkal


Lábazat szigetelése zárt cellás, extrudált polisztirollapokkalKülső hőszigetelés dryvitrendszerrel


A terasz szigetelése kenhető szigetelőanyaggal


A terasz szigetelése kenhető szigetelőanyaggal


A szinte teljesen elkészült épület, csak a feljárathoz vezető lépcsősor hiányzik


A szinte teljesen elkészült épület, csak a feljárathoz vezető lépcsősor hiányzik


Építész: Borzák Richárd, okleveles építészmérnök
Tel.: 20/343-3613
Kivitelező: Angyal György építészmérnök, Perbál, Kossuth L. u. 3.
Tel.: 26/370-229, 30/370-1601Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Nem árt egy asztal alatti pihenőhely azoknak, akik állandóan az irodában töltik az idejüket.

Ebben a meghitt hálószobai pihenősarokban úgy tündökölnek a türkiz részletek, mint megannyi apró drágakő. Az egyébként viszonylag monokróm környezet alapszínei a barna különböző árnyalatai, a füstbarnától kezdve az aranybarnán át egészen a csokoládébarnáig.

Fotel természetesen minden nappaliban van. Nézzünk most meg néhány olyan darabot, amiktől néhányan talán ódzkodnak, de amilyet a szíve mélyén mindenki szeretne.

Apró, hosszúkás leveleinek tömkelege teszi látványossá e csupán 20-30 cm magasra növő bambuszfajtát (Pleioblastus). Sűrűn növő filigrán levelei jó talajtakarók, szépen díszítenek. Árnyékos helyen is megél, ahol a fű nem marad meg.

A fonott bútor hosszú élettartamú, környezetbarát anyagból készül. Minimális összeillesztést igényel, mégis könnyű és erős. A rattan a világ legmagasabbra növő pálmafajtája. A törzse vékony, és úgy néz ki, mint a bambusz.

2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út 14.

Magánkerti játékok, közterületi játszóterek, kerti bútorok, virágládák, kiegészítők.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.

A Teka név egyet jelent a megbízható minőségű konyhatechnikával az egész világon. Közel 6000 ember dolgozik világszerte azon, hogy ez a fogalom egyet jelentsen a Teka márkanévvel. A Teka termékskálája átöleli a háztartási és professzionális termékeket mind a konyhatechnika, fürdőszoba, rozsdamentes ipari tartályok és az elektronikai iparág területén. A konyhatechnikát tekintve a Teka egyike a világ vezető mosogató és beépíthető készülék márkáinak, teljes választékot kínálva a vevői igényeknek megfelelően.

1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.

Forma Vivendi - Lakberendezési áruház

1122 Budapest, Csaba u. 8.

Üzletünkben 40 gyártó lámpáiból válogathat! Több ezer lámpa számtalan stílus. Látogasson el hozzánk!

1048 Budapest, Almakerék utca 3.

A BRILUM Kft. széles választékát kínálja lakóhelyiségek és kertek megvilágítására szolgáló lámpáknak, illetve különféle fényforrásoknak.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018