Családi ház építése – térkapcsolatok és belső lépcsők

2011.05.09.

Belső térkapcsolatok
A ház belső tereinek alapvető feladata, hogy a benne élőket szolgálja. Úgy alakítsuk ki, hogy megfeleljenek az életritmusunknak, és a család összes tagjának optimális otthont nyújtsanak.
A tervkészítésnél induljunk ki abból, hogy mire is szeretnénk lakásunkat használni.


Családi ház építése – térkapcsolatok és belső lépcsők


Koncentráljunk inkább a belső kialakításra, a helyiségek praktikus elrendezésére, a terek méretére és a funkcionalitásra. Ritka az, amikor valaki csak aludni jár haza. A lakás általában egy „nagyüzem”: főzünk, eszünk, gyerekeket nevelünk, tisztálkodunk, vendégeket fogadunk, szórakozunk és dolgozunk is benne. A különböző funkciók helyének kijelölésénél legjobb, ha az összefüggő tevékenységeket csoportosítjuk, és egymás közelében helyezzük el. Alakítsunk ki egy intim és egy társasági részt.


Családi ház építése – térkapcsolatok és belső lépcsők


A társasági zónába tartozik a nappali, a konyha, az étkező és a dolgozószoba. A ház tervezésekor mindig az északi oldal a legproblémásabb, hiszen senki sem szeretné, ha nappalijába szinte sosem jutna be napfény. Viszont bátran tájolhatjuk északra a konyhát, sőt mivel itt általában melegebb van, mint az épület többi részében, ez praktikus is lehet. Olyan tevékenységek esetében, melyeknél egyenletes szórt fényre van szükségünk (pl. rajzolás, festés), a dolgozószoba vagy a műterem is az északi oldalra kerülhet. Ha a dolgozószobában nagy forgalomra számítunk, akkor az legyen az előtérből a nappali érintése nélkül megközelíthető, hogy ügyfeleink ne zavarják a családot.Az intim zónában kapnak helyet a hálószobák és a fürdőszobák. Ha szeretünk napsütésre ébredni, a hálószoba keleti fekvésű legyen, ha azonban hajnalban szoktunk lefeküdni, és reggel sokáig szundikálunk, akkor lehet nyugatra néző is. Nyugati fekvésű szobáknál gondoljunk arra, hogy ha nem megfelelő a hőszigetelés vagy túl nagyok az ablakfelületek, akkor a meleg nyári időszakokban estig nagyon bemelegedhetnek.


Kerti medencénkhez praktikus, ha a hálószobának van kertkapcsolata, hogy ébredés után rögtön mehessünk úszni. Célszerű közvetlen hálószoba-fürdőszoba kapcsolatot is kialakítani. A gyerekszobák – ha lehet – szintén rendelkezzenek kertkapcsolattal és külön fürdőszobával.
Amennyiben emeletes vagy tetőtér-beépítéses épületben gondolkodunk, az intim szféra a fölső szintre kerüljön. A vendégszoba vagy vendégszobák kerülhetnek az intim zónába, de kaphatnak külön bejáratot is a nappali zónáktól, vagy lehetnek kívülről, a kert felől teljesen szeparáltan megközelíthetők. Ha tehetjük, a vendégszobákhoz tartozzék külön fürdőszoba.


Ma már egyre több építkezőnél alapkövetelmény egy külön háztartási szoba kialakítása, ahol a mosás, vasalás, szárítás zajlik. Tulajdonképpen ez is dolgozószobának minősül, használhatjuk varrószobának, hobbiszobának is. Ha nem tudunk számára külön teret biztosítani, kerülhet a kazánhelyiségbe vagy a pincébe, alagsorba egyaránt. Fontos, hogy a háztartási helyiségnek legyen ablaka; pincében ezt angolaknával oldhatjuk meg.


Minél kevesebb közlekedőt és folyosót alakítsunk ki, hiszen az építési költségük ezeknek az úgyszólván kihasználatlan területeknek is ugyanannyi, mint a hasznosaknak.
Ha nem jut mindenre helyünk, akkor a jól használhatóság érdekében a számunkra fontos tevékenységeket kell előtérbe helyezni. Ha mindig otthon dolgozunk, és szinte soha nem fogadunk vendégeket, akkor a dolgozószoba kialakítása fontosabb, mint a külön étkezőé vagy az óriási társalgóé, még ha a szokások és elvárások nem ezt indokolják is. Jó, ha meghagyjuk a variálhatóság lehetőségét, hiszen életünk és mi magunk is folyamatosan változunk.


Családi ház építése – térkapcsolatok és belső lépcsők
Belső lépcsők
A lépcső kritikus pont minden épületben, ezért tervezése, kivitelezése fokozott odafigyelést kíván, hiszen a rosszul megépített, túl meredek vagy kis belépőjű lépcsők sok bosszúságot okozhatnak. Ezért a legjobb, ha nem pusztán engedélyezési, hanem kiviteli tervből készíttetjük. Lépcső építéséhez, vagy akár utólagos beépítéséhez, átépítéséhez építési engedély szükséges!
A megépítendő szerkezet és annak formája függ a födém magasságától, a belső tér elrendezésétől, az egyéb helyszíni sajátosságoktól – és természetesen igényeinktől. A kereskedelemben számos, előre gyártott elemekből összeszerelhető konstrukció kapható, de a legtöbb esetben a lépcső egyedi építésű, így jól megtervezve általában minden kívánalmat kielégít. Időben döntsünk, mert a födémépítésnél és a lépcső alatti szerkezetek terhelésénél már figyelembe kell venni az elvárásokat.


A lépcső szerkezetéhez többféle anyag közül választhatunk. Faszerkezetet (tömör vagy rétegelt ragasztott fából) leginkább gyámolított lépcsőknél alkalmaznak. A betonszerkezetű lépcső általában vasbetonból, ritkábban vasalás nélküli betonból készül. Lehet karonként előre gyártott vagy a helyszínen öntött. Gyakran használt a fém tartószerkezet, melyből szinte bármilyen elképzelés könnyedén megvalósítható.


A fokok anyagát részben a tartószerkezet, de inkább a lakás, a ház hangulata, stílusa határozza meg. Lehetnek fából (legjobb, ha keményfából), fémből, üvegből, betonból, kőből; s burkolhatjuk őket bármilyen hideg vagy meleg padlóburkolattal.
Alapszabály, hogy a lépcsőelemeket 15-18 fellépőnként pihenővel kell megszakítani. Kerüljük a három foknál kevesebb fellépőből álló lépcsőket, mert a nehezen érzékelhető szintkülönbség miatt balesetveszélyesek. A lépcsőkar szabad szélessége családi házak esetében minimum 80 cm legyen. Ha van helyünk, gondolkodjunk szélesebb karokban, hogy ne csak a közlekedés, de a bútorok szállítása is könnyebb legyen. A lépcsőfokok fölötti szabad magasság minimum 2, de inkább 2,2 méter legyen. A pihenő hosszát úgy határozzuk meg, hogy lépésváltás nélkül lehessen továbbmenni rajta a következő lépcsőkarig. Beltéri ajtók soha ne nyíljanak a lépcsőpihenőbe.


Családi ház építése – térkapcsolatok és belső lépcsők


A kényelmesebb belépés érdekében a fokokat és a homloklapot úgy kell kialakítani, hogy alálépést tegyenek lehetővé. A lépcsőfok magassága maximum 19 cm. (A legkényelmesebb fokmagasság 16,5 cm.) A fok mélysége legalább 26 cm legyen. Ennél keskenyebben könnyen megcsúszhatunk, a 34 cm-nél mélyebb pedig botlásveszélyes. A kényelmesen bejárható lépcsőre igaz, hogy a lépcsőfok mélységéhez hozzáadva a lépcsőfok magasságának kétszeresét, az emberi lépés hosszát, azaz 59-65 cm-t kapunk. Egy lépcsőn belül a fokok szélessége és magassága soha ne változzék. Ha lehet, kerüljük a húzott lépcsőket, mert a keskenyedő lépcsőfokok felfelé botlás-, lefelé csúszásveszélyesek.


A balesetek elkerülése végett a lépcsőpihenőkben és a lépcsőfokok szabad oldalain korlátot vagy mellvédet célszerű építeni, melynek magassága minimum 90 cm. A korlát függőleges osztásai között maximum 12-15 cm-es távolságot hagyjunk, nehogy egy kisgyerek feje a korlátelemek közé szorulhasson. Megoldás lehet az osztások közötti biztonsági üveg vagy plexi beépítése.
A közlekedés megkönnyítésére akkor is szereljünk fel karfát, ha a lépcsőnek nincsenek nyitott oldalai, és ezt lehetőleg a lépcsőpihenőkben is vezessük tovább. Kisgyermekes házakban szereltessünk nekik megfelelő magasságú és vastagságú karfát is. Fontos még a járófelületek csúszás elleni védelme és a fokok éjjel-nappal jó, árnyékmentes megvilágítása.Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A tinédzserkorral együtt jár a gyerekek önállósodásra való törekvése, a saját út keresése. Érthető tehát, hogy ebben az időszakban különösen fontossá válik számukra a lakáson belül egy külön szoba birtoklása. Esetünkben a szülők már a ház építésekor előrelátóan gondolkodtak, a felnőttektől szeparált lakrészt alakítottak ki fiuk számára.

Ha saját tarka virágfesztiválra vágyunk, az elsők között gondoljunk a kardvirágra. A legkülönbözőbb színekben pompázó, nagyméretű, virágokban tobzódó növények igazi színkavalkádot varázsolnak maguk köré. A kardvirágok a napos helyeket kedvelik...

Az előre megtervezett kert létrehozóinak igényeit tükrözi. Vagyis az ott lakók családi összetétele, életmódja, hobbija, kedvelt sportja, szabadidős tevékenysége szerint kialakított tér szervesen épül bele szűkebb és távolabbi környezetébe, az alkalmazott stíluselemek...

Nem csak ünnepi alkalmakkor, hétköznapok estéin is különleges hangulatot varázsolhatunk néhány gyertyával. A számtalan színben, formában és illatban kapható változatokból a berendezés stílusával, színével harmonizáló darabokat válasszunk ki. Drámai hatást érhetünk el, ha a szokásostól eltérő helyen, és eltérő módon helyezünk el gyertyákat, méghozzá sokat. Azonos formát többszörösen megismételve, például a lépcsőfokokra helyezve, erőteljesen fokozhatjuk a hangulatot.

A kortárs szőnyegek gyártásának úttörője, a francia Toulemonde Bochart a gyerekek részére is tervez inspiráló, vidám talpalávalókat.

1162 Budapest, Budapesti út 176.

Vállalom konyhabútorok, beépített szekrények, egyéb bútorok egyedi méretre történő elkészítését az egyszerűtől a luxuskivitelig. Egyedi kerti garnitúrák, fakerítések, térelválasztók, teraszfedések, pergolák, szerszámtároló faházak tervezése és gyártása ugyancsak egyedi igények alapján. Javítási, felújítási munkák, korrekt munkavégzés, díjtalan felmérés.

9700 Szombathely, Csaba u. 12.

Ön még viszi sétálni porszívóját? SISTEM AIR: Európa piacvezető központi porszívói már Magyarországon! Tegye kényelmesebbé,egészségesebbé, biztonságosabbá otthonát!

1133 Budapest, Visegrádi u. 82/b

A HANÁK cég filozófiája röviden ennyiben foglalható össze: az önállóságban hiszünk. A cég stratégiájának alappillére az alvállalkozók bevonása nélküli, saját gyártás.

1051 Budapest, Hercegprímás u. 12.

www.ligne-roset.hu

1039 Budapest, Rákóczi u. 22.

60 európai cég termékei, 54 berendezett fürdőszoba box és 300 lapozón. Átlag feletti családias és előzékeny kiszolgálás. Legfőbb erősségünk a kreativitás és a vevő elképzeléseinek fényképszerű, háromdimenziós megjelenítése, gyors beszerzéssel és szállítással.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018