Az MDF-lap

2011.02.17.

A lakberendezésben jártasabbak természetesen tudják, hogy az MDF rövidítésnek nemcsak politikai tartalma van: egy jó tulajdonságokkal bíró, sokrétűen felhasználható bútoripari alapanyagot is jelöl.


Az MDF-lap


Az MDF-lap a forgácslap továbbfejlesztett változata. Ugyanúgy a bútoripar számára egyébként hasznosíthatatlan faanyagokból készül, mint a laminált bútorlapok alapját képező forgácslap, de itt a ledarált alapanyagot egészen finomra őrlik. Ezt a lisztszerű őrleményt keverik a ragasztóanyaggal, majd öntik táblákba, és vágják méretre. Az így kapott lapok anyaga teljesen homogén, nagyon tömör, ezért remekül marható, alakítható, bármilyen, akár hajlított felületek is készíthetők belőle. Az MDF-lapok nálunk leginkább az ajtólapgyártásban vetették meg a lábukat, bár sok helyen a szekrénytesteket is ebből készítik. Népszerűségét leginkább marhatóságának köszönheti, hiszen ezzel a technikával nagyon változatos frontfelületek alakíthatók ki. A mart mintákkal a klasszikus formáktól egészen extravagáns, egyedi tervezésű felületekig bármi kivitelezhető. Az MDF-lap ára természetesen magasabb, mint a laminált forgácslapoké, de a minősége is összehasonlíthatatlanul jobb. Jobban tartja formáját, ellenáll a párának, víznek, ezért fürdőszobai alkalmazásokra is ideális.


Az MDF-lap


Az MDF-ből általában nem csinálnak színes lapokat, csak natúr változatban létezik. Az ajtófrontok vagy egyéb bútorelemek kialakítása, méretre vágása, marása után lehet ezt a natúr alapot különböző színű és mintázatú fóliával bevonni, esetleg festeni, szinterezni. A fóliaválaszték széles, bár közel sem olyan bőséges, mint azt a laminált bútorlapok esetében tapasztalhatjuk.
A festés hasonló az autók fényezéséhez. Gondos előkészítést igényel, az alapozás után többször át kell csiszolni, majd portalanítani, és a festéket szórásos technikával felvinni. Magas fényű lapok esetén a festés után egy lakkréteg is kerül az alapra.


Az MDF-lap


Az MDF-lapok természetesen házilag, ecsettel is festhetők, de a végeredmény soha nem lesz olyan tökéletes, mint a műhelyben fújt lapok esetében. A felület esetleg pöttyös vagy foltos marad, a festék néhol vékonyabban, néhol vastagabban tapad a felületre, ám a kisebb szépséghibákért kárpótol a saját munka gyönyörűsége és a barátoktól bezsebelt bókok.


Az MDF-lap


Akár festett, akár fóliázott az MDF-ből készült bútorajtó, találhatunk hozzá megfelelő laminált párt a szekrénytest készítéséhez. De vigyázzunk, mert az eltérő technikával előállított színek néha nagyon ütik egymást. Ezt akkor érzékeljük leginkább, ha egy fehér MDF-ajtót és egy fehér laminált bútorlapot teszünk egymás mellé. Legjobb megoldás, ha a bútor látszó oldalait szintén MDF-ből készíttetjük.


Szakértő: Kapusi IstvánTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

A kisméretű kerti tavak építésének egyik alternatívája a tőzegbeton tavak kialakítása, melyek alapja, egy műanyag medence határozza meg a leendő tó méretét és formáját.

A Shivananda jógairányzat magyarországi megalapítójáa, Veres András budai házának kertjében a Zen-kertek szellemisége egyesül a mai technika lehetőségeivel.

A fehér falú és padlójú étkezőben az erős kontraszthatású sötét étkezőbútor játssza a főszerepet. A székek vízszintes vonalakkal tagolt háttámlái és a függőlámpa az asztal kör formáját hangsúlyozzák.

Örök mosolygást és tavaszt varázsolhatunk otthonunkba ezzel a virágot formázó együttessel.

Barátságos, hívogató, de elsősorban emberléptékű ez a viszonylag kicsi, mégis minden igényt kielégítő házikó, melyre Budapest egyik kertvárosában bukkantunk. Alig több mint 60 négyzetméter a szintenkénti alapterület, igaz, ebből három is található a budai kis házban.

8000 Székesfehérvár, Sárkeresztúri u.14./B.

Toilette Nett WC-Bidé berendezés, az övön aluli tisztaságért. Már 16 éve Magyarországon.

1106 Budapest, Keresztúri út 208.

Belsőépítészet, egyedi bútorgyártás, generálkivitelezés, arculattervezés.

2151 Fót, Tessedik Sámuel u. 13/c.

Arra törekszünk, hogy a bútorok az Ön által igényelt funkciókat időtálló, az egyéni stílusának megfelelő formában jelenítsék meg. Klasszikus, modern és designbútorok tervezése, belsőépítészet, komplett lakberendezés. A saját széria és egyedi bútorok tervezésétől a gyártáson keresztül a helyszíni szerelésig.

1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6.

Tisztelt Látogatónk! Hadd hívjuk fel figyelmét az általunk üzemeltetett www.extragarancia.hu weboldalra, amely honlapon megtalálja legfrissebb híreinket, az aktuális kommunikációs tevékenységeinkkel kapcsolatos információkat és kulturális programajánlókat is olvashat. Üdvözli az Indesit Company Magyarország Kft. Csapata!

2364 Ócsa, Kiss János u. 34-38.

Termékpaletta: gázkonvektor, falifűtő, gázbojler, kondenzációs kazán, beépíthető konyhai készülékek.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018