Ami a lábunk alatt hever: padlók, parketták, szőnyegek

2012.01.04.

Parketta, hajópadló, laminált padló, padlószőnyeg, linóleum, PVC: ez mind-mind melegpadló. Más-más esztétikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a lakásban betöltött szerepük is különböző.A padló is, mint a fal, hatalmas és látványos felület, ezáltal stílusteremtő hatása is meghatározó. Gondosan kell a színeit, anyagait, mintáit megválasztani ahhoz, hogy a lakás harmonikus összképe ne sérüljön. Ha konkrét elképzelésünk van lakásunk leendő berendezéséről, a helyzetünk viszonylag könnyebb. A stílus meghatározza, hogy miből legyen a padló. A minimál egyszerű, elegáns, ugyanakkor látványos burkolatot követel, a mediterrán hangulathoz a meleg színű természetes kövek vagy a terrakotta burkolatok illenek, antik bútoraink fapadlón (akár intarziás parkettán), gyönyörű szőnyegek között mutatnak a legjobban. De folytathatnánk a sort napestig. Általában akkor kerülünk bajba, ha nem tudjuk igazán, hogy mit is szeretnénk. Ilyenkor legjobb valamilyen semleges burkolatot választani, ami nem befolyásolja a lakberendezést, sőt egy esetleges későbbi stílusváltást is lehetővé tesz.A mi éghajlati viszonyaink között, ha nincs padlófűtésünk, ajánlatosak a melegburkolatok. Főleg olyan házakban, ahol az alsó lakó nem „melegíti” a padlónkat, az úgynevezett hidegburkolatok szó szerint hidegek. A mezítláb járást – bár nagyon egészséges – ilyen helyeken el is felejthetjük. Nem kell kétségbe esni, a melegburkolatok világa nagyon sok és változatos lehetőséget kínál.
A legtöbbet használt melegburkolatok különféle fákból készülnek. A fa természetes szépsége, fénye, finom tapintása mindenkiben kellemes érzést kelt, ugyanakkor ez az egyik legsemlegesebb burkolat. Minden falszínhez, stílushoz, textilhez kitűnően illeszkedik. A kereskedelemben a parketták számos változata megvásárolható. Legáltalánosabban elterjedt a hagyományos, csaphornyos parketta és a lamellaparketta. A sokféle méretben és fafajtából készülő tömörfa burkolatból a lerakási minták variálásával különféle hangulatokat idézhetünk.
A szalagparketta-panel több, egymásra merőleges szálirányú faréteg összeragasztásával készül. Visszaadja a fa természetes szépségét, de az egymásra ragasztott rétegek megakadályozzák az esetleges vetemedést. Ugyanebből az elvből kiindulva készítenek kétrétegű parkettát is a hagyományos, csaphornyos méretében. Ezek a típusok azonban kevesebbszer csiszolhatók, mint hagyományos társaik.A parketták alapanyagai között egyre gyakrabban találkozunk trópusi fajtákkal is. Nem mindennapi színük és mintázatuk miatt lettek – ha áruk miatt nem is széles körben – közkedveltek. Nézzünk utána az egyes fajták jellemzőinek, mert keménységi mutatójuk széles skálán mozog.A faburkolatok felsorolásánál ne felejtsük el a hajópadlót, melynek egyszerű, karakteres megjelenése különleges hatású. Általában fenyőfából készül, ami ugyan könnyen sérül, de a hajópadló hangulatához ezek az apró hibák is hozzátartoznak.Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a laminált parketták. Hogy mik is ezek? Egy hordozórétegre laminált dekorfilmet ragasztanak, ez adja a parketta színét és mintáját. Erre kerül a hő- és karcálló malamingyanta koptatóréteg, ami a tartósságot garantálja, akár 30 évig. Laminált parkettából nem ajánlatos másodosztályút venni, mert az általában hamar tönkremegy. Figyeljünk még a hordozórétegre: a HDF préselt alap jobb minőséget sejtet a SPAN-forgácslapra ragasztott változatnál.A linóleumot és a PVC-t a köznyelvben sokszor összekeverik. Igaz, hogy külső megjelenésükben kicsit hasonlítanak egymásra, de alapvetően más anyagokról van szó. A PVC (polivinil-klorid) egy műanyag. Hordszövetre, hab alátétre öntött vagy homogén változatban vásárolható. Minél vastagabb a habosított alsó réteg, annál kellemesebb rajta a járás. Óriási szín- és mintaválasztékban kapható. Lehetőleg ne követ, fát vagy kerámiát utánzó változatot válasszunk. Minden anyag akkor szép igazán, ha vállalja önmagát. A linóleum ezzel szemben természetes anyag. Lenmag olaj, parafa-granulátum, faliszt, mészkő és gyanta keverékéből készül, amit juta vagy kendervászon hordozóalapra préselnek. Az anyag rugalmassága teret ad az alkotó fantáziának. Mivel a különböző színek közötti összeillesztések gyakorlatilag láthatatlanok, a variációk száma végtelen. Bármilyen minta vagy akár művészeti alkotás is megjeleníthető a padlón. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem töltődik fel statikus elektromossággal, tartós, nehezen éghető, és könnyedén felújítható. Mindkét anyag meleg tapintása és könnyű tisztán tarthatósága miatt ideális kisgyermekes vagy más olyan családoknál, ahol számítani kell arra, hogy valami néha – esetleg gyakran – kiömlik.A természetes anyagok sorát hosszabbítja a parafa. A meglehetősen sérülékeny lapokat néhány gyártó PVC-réteggel látja el, így biztosítva a nagyobb kopásállóságot, bár ezzel veszít természetes szépségéből. Nemcsak natúr, izgalmas, színes változatokban is beszerezhető.
Ipari használatból került a lakóterekbe a gumiburkolat. Készülhet a gumifa nedvéből vagy szintetikus kaucsukból. Vízhatlan, ütésálló és hihetetlenül nagy igénybevételnek tehető ki. Sokféle textúrával gyártják, ami nagyon érdekes felületeket hozhat létre. A dombormintásak tisztítása kicsit problémásabb, de a látvány egyedülállóan izgalmas, megéri.A padlószőnyeg szép lassan kiszorul a nappali terekből. Igaz, hogy ez a valóban „meleg” és puha talp alá való a luxus megtestesítője, de tisztítása körülményes, ezért csak a kevésbé igénybe vett helyekre ajánlatos fektetni. Meleg hatású összefüggő felülete a hálószobákba illik igazán. Ha a nagy forgalmú helyeken is mellette döntünk, sűrű, feszes, rövidre nyírt változatot használjunk. Vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg a kiválasztott terméket. Nézzük meg, hogy a bolyhokat benyomva azok milyen gyorsan nyerik vissza eredeti alakjukat. A padlószőnyeg sokkal erőteljesebben öltözteti a lakást, mint bármely más burkolat. Anyaga, mintázata és színe alapvetően meghatározza a szoba hangulatát. Előnye, hogy jól elnyeli a lépészajokat, javítja a helyiségek akusztikáját. A klasszikus alapanyagokon kívül (gyapjú és különböző szintetikus szálak) egyre többet találkozunk a kenderből, kókuszrostból, jutából vagy tengerifűből szőtt szőnyegekkel is.

Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Ívelt formái a környezetbe simulnak, karakteres részletei viszont meglehetősen szembetűnőek ennek az épületnek. Nem mindennapi látvány. Az utcán sétálva lehetetlen nem észrevenni a házat. Első, szembetűnő jellegzetessége a falak és a tetőszerkezet lágy...

Az igazi romantikát mindig a részletek teszik izgalmassá, bár ebben a hálószobában az alapberendezés sem mindennapi. A hatalmas kovácsoltvas ágy, a baldachin, a klasszikus szépségű tömörfa bútorok és a finom színek mind-mind a nőiességet, a bájt, a kellemet...

Bár a Martela irodabútorokat kínál, néhány tárgyuk otthon is remek szolgálatot tehet.

Hagyományos díszítőelemek modern bútorokon, és a siker garantált.

Ha lakásunkból eltűntek a mesteremberek, és helyükre kerültek az utolsó bútordarabok is, még nem fejeződött be a munka. Bármily tökéletesen és körültekintően válogattuk össze a berendezés különböző darabjait, majdnem biztos, hogy nem leszünk elégedettek a végeredménnyel. A tökéletesség a kiegészítőkben rejlik.

1031 Budapest, Zsófia utca 1-3.

VELUX tetőtéri ablakok, beépítőtermékek, fénycsatornák, távműködtetők, külső és belső árnyékolók

1124 Budapest, Tornalja u. 2.

Antik bronz-, réz-, kristály-, üveg-, facsillár javítás, felújítás, restaurálás, készítés, tervezés. Egyedi elképzelések megvalósítása.

DIEGO – A SZÍNES OTTHONOKÉRT!

1047 Budapest, Váci út 53.

Egyedülálló ragasztási technológiával készült zuhanykabinok.

2051 Biatorbágy, Ország út 2.

Egyedi karakterű kerítések, kapuk gyártása, helyszíni telepítése. Belátás, behatolás elleni védelem.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018