A nyílászárók – alapanyagok, vasalatok, ablakok, ajtók, garázskapuk és automatizálásuk

2011.04.18.

Alapanyagok
A nyílászárók készülhetnek fából, műanyagból és – bár magánépítkezéseknél ez nem gyakori – alumíniumból. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, választásunkban a ház hangulata és nem utolsósorban pénztárcánk dönt.


A nyílászárók – alapanyagok, vasalatok, ablakok, ajtók, garázskapuk és automatizálásuk


A fa természetes szépségével bármilyen lakásbelsőben jól érvényesül, ráadásul pácolással, lakkozással vagy festéssel változatos hangulatúvá varázsolható. Gyakorlatilag bármilyen forma kivitelezhető belőle, élettartamát és formatartását a felhasznált alapanyag minősége határozza meg. Ablakkeretek céljára a legolcsóbb és ezért talán a legtöbbet használt a fenyőfa. A keményfa keretek strapabíróbbak, jobban illenek az igényes környezetbe, de az áruk is magasabb. Bármely tömörfát választjuk, fontos, hogy megfelelően szárított legyen, különben könnyen vetemedik.
Az ajtószárnyak készülhetnek hasábragasztásos tömörfából (a hasábragasztás gátolja a vetemedést), vagy fenyőkeretre ragasztott színfurnér, MDF-, esetleg farostlemez borítással.


A nyílászárók – alapanyagok, vasalatok, ablakok, ajtók, garázskapuk és automatizálásuk


A műanyag kereteket különféle PVC-profilokból, műanyag tömítésekkel készítik, alaktartásukat egy belső acélváz garantálja. Kamrás kialakításuknak köszönhetik jó hőszigetelő képességüket. Mivel a gyártók folyamatosan törekednek a hőszigetelés mind jobbá tételére, a piaci palettán 3, 4, sőt 5 kamrás keretváltozatok is találhatók. A műanyag nyílászárók előnye, hogy teljes élettartamuk alatt megtartják színüket, gyakorlatilag nem kell őket karbantartani, mázolni, pácolni, csak néha lemosni. Sokan félnek besárgulásuktól, de jó minőség esetén ettől nem kell tartani, a gyártók erre rendszerint színtartóssági garanciát is vállalnak. A műanyag nyílászárók általában fehérek, de fóliázott vagy lakkozott kivitelben is rendelhetőek. Fontos, hogy hosszú távra tervezzünk, hiszen színük nem változtatható.


Az ajtószárnyak könnyűek, változatos mintázatokkal rendelhetőek, felületkezelést nem igényelnek. Az ablakok forma- és méretválasztéka széles, de túl kicsi ívek vagy túl nagy áthidalások a technológiai korlátok miatt nem gyárthatók. A kereteken található védőfóliát 3 hónapon belül feltétlenül el kell távolítani, mert a nap ráégetheti a tokra.
Az alumínium nyílászárók hőhídmentes aluprofilokból készülnek, ha kell, acélbetétes merevítésekkel. Eloxálással, porszórással színezve, esetleg különböző fa dekorlapokkal lehet felületüket változatossá tenni.  Időtállók, garantáltan nem vetemednek, javításra sem szorulnak, áruk viszont elég borsos.


Az üveg több területen is alapanyagként szolgál, elsősorban természetesen a külső nyílászáróknál. Itt az elsődleges szempont a megfelelő hő- és hangszigetelés, ami több üvegtábla különböző eljárásokkal történő összekapcsolásával érhető el. A többrétegű üvegeknél fontos az üvegtáblák vastagsága, de legalább ilyen fontos a táblák közötti légrés szerepe is. Még jobb szigetelés érhető el, ha a légrésbe különleges gáztöltés kerül, vagy ha módosítják a síküveg optikai tulajdonságait. Abszorvens üvegek esetében ez különféle adalékanyagok hozzáadásával már a gyártás folyamán megtörténik. De módosíthatják az üveg tulajdonságait utólagos felületkezeléssel is, az ilyen üvegeket reflektív üvegeknek nevezik. A nyílászárók hőszigetelése mindig egyforma legyen, és igazodjon a fal hőszigetelési képességéhez.


Az üveg másik felhasználási területe a belső ajtók üvegezése. Ezt választhatjuk azért, hogy több fényt juttassunk sötét vagy ablak nélküli helyiségekbe, de választhatjuk pusztán dekorációs célból is. Ajtókat üvegezhetünk hagyományos üveggel, homokfúvott üveggel, katedrálüveggel vagy festett, hengerelt, esetleg tiffany-üveggel is. Modern lakásbelsőkben akár a keret nélküli, teljes egészében üvegből készült ajtók is remekül mutatnak. Ezek természetesen megfelelő szilárdságú, biztonsági üvegekből készülnek, a szárnyak speciális vasalatokkal kapcsolódnak a fa- vagy fémtokokhoz. Áruk meglehetősen magas.

Vasalatok
Kevésbé látványos, de annál fontosabb elemek a vasalatok, melyek a nyílászárók könnyű és megbízható működését hivatottak megoldani. Készülhetnek kovácsoltvasból, rézből, rozsdamentes acélból, könnyűfémből és fémöntvényből.
Ma már nem a rosszul, hanem a túl jól záródó nyílászárók okozhatnak problémát: a háznak az építési technológiák fejlődésével lassan megszűnik a természetes szellőzése. Az ebből adódó gondokat az ablakok résszellőztetési funkciójával tudjuk kivédeni. Másik alapkövetelmény a bukó-nyíló nyílászárók vasalatai felé a téves működésgátló, ami megakadályozza, hogy nyitott állapotban véletlenül nyitásirányt változtassunk.Ajtók
Egy-, illetve kétszárnyú ajtó: Általában ezeket a hagyományos nyílású ajtókat használják a magánépítkezésben. A tok felépítése szerint megkülönböztetünk heveder-, rabic-, palló- és gerébtokos ajtókat. Manapság a drága tokok védelme érdekében egyre elterjedtebb az úgynevezett szerelt ajtók használata. Ilyenkor először csak egy vaktokot építenek be, majd vakolás és festés után erre szerelik fel a valódi tokot.


A nyílászárók – alapanyagok, vasalatok, ablakok, ajtók, garázskapuk és automatizálásuk


Tolóajtó: Nagyon helytakarékos megoldás, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha a nyitott ajtószárny zavaró látvány lenne a térben. A szárnyakat vezethetjük a fal síkja előtt, vagy betolhatjuk egy, a falban kialakított nyílásba. Lehet felső, illetve alsó vezetésű. A felső függesztősínen könnyebben tudjuk mozgatjuk a szárnyakat, kisebb a beakadás veszélye. Természetesen ebben az esetben is szükséges az ajtót alul megvezetni, különben működés közben belenghet.
Harmonikaajtó: Használhatjuk akkor, ha nagyobb ajtónyílást szeretnénk, mint amit a kétszárnyú ajtók megengednek, de akkor is, ha a nyitott ajtószárnyak zavaróak, de már nincs lehetőségünk tolóajtó beépítésére. Az egymáshoz kapcsolt két vagy több kis szárnyat egyenként  kell függeszteni, és egy sínen megvezetve mozgatni. A felfüggesztés lehet külpontos vagy középpontos. Ha a kis szárnyak olyan mélyek, mint a fal vastagsága, akkor az ajtó tulajdonképpen el is tüntethető.


Lengőajtó: Ott javallott, ahol nagy a kétirányú forgalom, és az ajtó nyitását gyorsan, egyszerűen kell megoldani. Teljes magasságú ajtószárnyként ritkán találkozunk vele magánlakásokon belül, de középmagas, úgynevezett western típusa gardróbszobák vagy konyhák ajtajait kiválthatja. Ha szemmagasság fölé ér, feltétlenül legyen benne üvegbetét, hogy elkerülhessük a kellemetlen szembetalálkozásokat.
Bejárati ajtó: A bejárati ajtó általában hagyományos egy- vagy kétszárnyú, esetleg oldal- vagy felülvilágítókkal kiegészítve. Fontos építészeti elem, a homlokzat meghatározó része. A biztonság érdekében lehetőleg többpontos zárszerkezettel, esetleg acéltokkal, elektromos zárral vagy más biztonsági berendezésekkel felszerelve építsük be. Sok gyártó extrákkal, például beépített levélszekrénnyel, kopogtatóval, csengővel is kedveskedik vevőinek.

Ablakok
Ablakok nélkül sem természetes fény, sem friss levegő nem tudna bejutni lakásainkba, nem beszélve a kilátásról, ami rajtuk keresztül tárul elénk. Viszont az ablak bizonyos mértékben gyengíti is épületeinket. Hogy ez ne legyen így, hő- és hangszigetelőnek, tűz- és betörésbiztosnak, megfelelően árnyékolhatónak és – praktikus szemmel nézve – könnyen tisztíthatónak kell lennie.
Nyitási módozataik szerint ablakaink lehetnek egyszárnyúak, középen kétfelé nyílóak, billenők, forgók, bukók, bukó-nyílók, harmonikarendszerűek, vízszintesen és felfelé tolhatóak. Stílusuk, formájuk, méretük eldöntése a ház karakterétől, jellegétől függően az építész feladata. Egyedül műemléki vagy műemlék jellegű épületek esetében van megkötve a kezünk, ugyanis ott általában kötelező, de ha nem, akkor is ajánlott a ház stílusához illő, esetleg a régit tökéletesen másoló, de természetesen a modern technikai követelményeknek megfelelő ablakot beépíteni. Egyedi gyártású ablakok esetében jó, ha a nyílásokat nem mi, hanem a gyártó cég szakemberei mérik fel, ezzel elkerülhetjük az esetleges eltérésekből adódó vitákat. A beépítést is lehetőleg bízzuk rájuk, így biztos zökkenőmentesen orvosolhatók az esetleges garanciális problémák.


A magas építési költségek és a jobb helykihasználás miatt ma a családi házak többsége a tetőtér beépítésével készül. A tetősík felületét alapvetően két ablakmegoldással tudjuk megtörni. Az egyik a számtalan formai lehetőségű, kiemelt vagy félig kiemelt tetőablak. Egy-egy ablak különálló kiemelése se nem túl szép, se nem praktikus: kívülről egy kutyaól képét mutatja, belülről előnytelenül elaprózza a teret, ráadásul a rajta beáramló fény is kevés. Célszerűbb nagyobb felületet, egymás mellett több ablakot kiemelni, ezzel megnövelhetjük a tetőtér légterét, és a fény is jobban áramlik. A másik lehetőség a tetősíkablak. Világosság szempontjából ez a legjobb megoldás, használatával 10-20%-kal is megnövelhetjük a helyiségekbe áramló fény mennyiségét. Használjuk ki a szarufák adta lehetőségeket, és építsünk egymás alá-mellé több tetősíkablakot.

Garázskapuk
Garázskapuból ma már ugyanolyan széles a választék, mint bármely más nyílászáróból. Készülhet fémből, műanyagból vagy fából, különféle színekben és dekorokkal, akár üvegbetétekkel is. (Az üvegbetét nem csupán dekoráció, de az ablak nélküli garázsokban hasznos fényforrás is lehet.) Ne sajnáljuk rá a pénzt, válasszunk a ház stílusához illő és méltó megoldást. A garázskapu óriási felület, rossz választás esetén agyoncsaphatja az egész homlokzatot.


A nyílászárók – alapanyagok, vasalatok, ablakok, ajtók, garázskapuk és automatizálásuk


Fűtött garázsba természetesen szigetelt garázskapu dukál, de nagy, dupla méretű kapuk esetében ajánlatos fűtetlen helyiségekbe is ezt választani. A szigetelőanyag pluszstabilizálást jelent, a kapu nem fog beremegni, és halkabban működik majd.
Oldalra nyíló: Egyszerű, olcsó garázskapu megoldás, bár nem a legpraktikusabb, hiszen télen a feltorlódott hótól, ősszel a lehulló falevelektől nehezen nyitható.


Billenő: A gravitációs erő kihasználásával, ellensúlyokkal működik. Előnye, hogy a garázs belső terébe sem sín, sem tartószerkezet nem nyúlik be, és mivel tulajdonképpen önműködő, teljes élettartama alatt megbízható. Hátránya, hogy mindig figyelni kell a billentés ívére, nehogy autónk orra bánja hanyagságunkat. Bármilyen szélességi és magassági méretben megrendelhető. Ha a kaput nem csak autóval, hanem gyalogosan is használjuk, építtessünk a billenőtáblába személybejárót.


Szekcionált: Lamellás megoldás, melynél a zsanérokkal összekötött kapulapok önmagukra merőlegesen egy sínen elfordulnak, majd a kapu síkjával 90 fokos szöget bezárva megállnak. A kapu súlyát annak méretétől függően torziós vagy extenziós rugópár kompenzálja. Előnyük a billenő garázskapukkal szemben, hogy nem zuhannak vissza, nem lendülnek, és a kapu mozgása a kapunyílás síkjában marad, így minimálisra csökken a balesetek lehetősége. Főleg kisgyermekes családoknál hasznos az a megoldás, amely megakadályozza a szerkezet mozgása közben véletlenül a panelok közé kerülő ujjak becsípődését. A panelok magassága általában fix, a szélességi méretek igény szerint megválaszthatók. Sok cég vállalja egyedi méretű kapuk kialakítását is – természetesen jelentős többletköltséggel.


Két beépítési mód közül választhatunk. Gyakrabban és szélesebb körben használt a függőlegesen nyíló szekcionált garázskapu. Itt a vízszintes kapulapok felfelé gördülnek, majd a födém alá fordulnak. A másik lehetőség, hogy a függőleges kapulapok oldalirányban, a garázs belső oldalfalához simulva gördülnek el. Ez olyan extraszélességű kapukhoz ideális, melyeknél a felfelé mozgatás már nehézkes lenne. A gördülő szárny elé igény szerint szerszámtartó fal építhető, hogy az oldalfal is kihasználható maradjon.

A garázskapuk automatizálása
Természetesen a legtöbb kapu kézzel is mozgatható, de miért ne válasszuk az automatizálás adta kényelmet, az esőben is száraz lábbal történő hazaérkezés boldogító érzését? Főleg, ha ez nem is kerül túl sokba.
Az automata kapukat minden esetben villanymotor mozgatja. Lehetőség van arra, hogy egy frekvenciaváltó változtassa a motor sebességét, ezzel elérhető, hogy az ajtó a padlózathoz közeledve „fékezzen”, és könnyedebb, puhább legyen a záródása. Ezt szaknyelven soft-start-stopnak hívják.


A villanymotor vezérlése elektronikus úton, beépített mikroprocesszorral történik. A vezérlőjeleket adhatják kulcsos kapcsolók, kódkapcsolók vagy távirányítók. Autóban ülve a távirányító tűnik a legpraktikusabbnak, de ha gyakran használjuk a kaput gyalogosan vagy kerékpárral, gondolkodjunk el egy falra szerelt kódkapcsolón.
Mindig az adott kapu mérete és nyitási módja dönti el, hogy milyen hajtóművet és milyen hajtástechnikai elemet alkalmazunk. A hajtóművek általában csigahajtóművek, előnyük, hogy önzáróak, így nem kell a zárakra külön figyelmet fordítani. A mozgatást megvalósító hajtástechnikai elemek többfélék lehetnek.


1. Első lehetőség a lánchajtás, ami nagy erők átvitelét teszi lehetővé. Kevés karbantartást igényel, azonban mechanikus kuplungot és nyomatékfigyelést kell alkalmazni.


2. A fogazott szíj ugyanazon az elven működik, mint a lánchajtás, csak a lánc helyett fogazott szíj végzi az erő átvitelét. A fogazott szíj műanyagból készül, fémszál- vagy poliamiderősítéssel, ezért csendes és karbantartásmentes. Soha nem kell zsírozni vagy olajozni.


3. Bizonyos helyeken drótkötelet használnak. Ebben az esetben felesleges a kuplung, ami egyszerűsíti a mechanikát. Ez a megoldás viszont rendszeres karbantartást igényel.


4. A forgó mozgást át tudjuk alakítani lineáris mozgássá menetes orsó segítségével. Ez a mechanika igényli a legkevesebb helyet.
A garázskapunál nemcsak a könnyű mozgathatóság, de a biztonság is rendkívül fontos. A zárás megoldható elektromos zárral, mechanikus retesszel és önzáró hajtással. Ez utóbbi a legkedveltebb, hisz nem kell külön zárral bajlódni, a hajtómű csak a motorirányból mozgatható. E mellé a hosszabb távollétek esetére pluszvédettségként felszerelhető egy biztonsági zár is.


A motorokat, kényelmünk érdekében, általában egy lámpával látják el, ami a kapu nyitásakor automatikusan bekapcsol, és 3-4 percig világít. A kapukat áramszünet vagy üzemzavar esetén kézzel is tudnunk kell működtetni. Nem árt, ha a kapun kívül van egy gyalogosbejárat – vészkijáratnak. Ahol ez nem megoldható, ott tegyük lehetővé a kapu külső nyithatóságát.
És végül egy jó tanács: hogy hazaérkezve ne érjen meglepetés, elindulás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a kapu valóban bezáródott!Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Különleges enteriőrök létrehozása, a terek egyedi, kreatív tárgyakkal való megtöltése. Röviden ez az „YZY” – litván tervezőkből álló – kreatív csoport filozófiája. A fiatalos könnyedséget sugárzó dívány az „YZY lounge” egyik exkluzív bútoruk, melynek tervezője Darius Kalinauskas.

Bár a Martela irodabútorokat kínál, néhány tárgyuk otthon is remek szolgálatot tehet.

Ez a nem mindennapi, magasan az ég felé törő tetőszerkezet három nyeregtető összeépítésével jött létre. A viszonylag nagy méretű épület két tulajdonságával is magára vonja a figyelmet.

Ha lakásunkból eltűntek a mesteremberek, és helyükre kerültek az utolsó bútordarabok is, még nem fejeződött be a munka. Bármily tökéletesen és körültekintően válogattuk össze a berendezés különböző darabjait, majdnem biztos, hogy nem leszünk elégedettek a végeredménnyel. A tökéletesség a kiegészítőkben rejlik.

A nappali szoba bútorán az ébenfekete matt fafurnéros és a magasfényű fehér felületek mértani formákban vannak jelen. A monotonitás elkerülése érdekében a felső szekrény középső két ajtaja halványzöld felületkezelést kapott.

6800 Hódmezővásárhely, Erzsébeti út 7.

Alföldi szaniterek, wellnesstermékek és csaptelepek gyártása, forgalmazása.

2120 Dunakeszi, Kérem, keressen emailen !

Tervezéstől a kulcsátadásig! Megtervezzük lakásának berendezését, igény esetén kivitelezzük, szükség esetén beszerezzük az engedélyeket is. Az első megbeszélés ingyenes.

1107 Budapest, Ceglédi utca 1-3.

A Bien-Zenker 1996 óta épít minőségi készházakat Magyarország egész területén. A családi házak mellett vállaljuk nyaralók, irodák, középületek (faluház, óvoda, idősek otthona) és családias panziók építését is. Amit kínálunk: - egy osztrák cég megbízhatóságát, - favázas, nagypaneles készház-technológiát, - egyedi és típustervek széles választékát, - tervezéstől a beköltözésig terjedő teljes körű szolgáltatást, - állandó, ellenőrzött minőséget, - szakszerű, pontos kivitelezést, - többféle kiépítési és felszereltségi fokozatot, - rövid kivitelezési időt, - fix, kalkulálható költségeket.

1074 Budapest, Dohány u. 39.

Csaphornyos és intarziás parketták, csaphornyos parketták, svédpadló, thermó parketták.

1095 Budapest, Soroksári út 60.

Karácsonyi fénydekoráció, LED technológia és világítástechnikai eszközök nagy választékban.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018