A homlokzatok

2010.05.10.

A homlokzatok és lábazatok burkolása, színe, a választott anyagok struktúrája erősen meghatározza az épület karakterét, de jelentősége mégis inkább védelmi funkciójában rejlik, hiszen elsősorban a szerkezeteket kell megóvnia az időjárás viszontagságaitól. Hogy milyen homlokzatburkoló rendszert ajánlatos választanunk, a falak hőszigetelő képessége határozza meg.

Hőszigetelő homlokzatburkolatok
Ezeket akkor kell alkalmazni, ha nem megfelelő a falak hőtartása, vagy a pluszhőszigeteléssel energiát szeretnénk megtakarítani.
Az egyik legelterjedtebb a polisztirol hablemez táblákkal történő szigetelés. Ez felragasztható közvetlenül a falazatra vagy a durva, esetleg simított vakolatra egy speciális, erre a célra kifejlesztett ragasztóval.
A lábazatoknál ajánlatos zárt cellás extrudált polisztirolhabot alkalmazni, melynek nincs vízfelvétele, így tökéletes vízszigetelést biztosít, és kemény felülete folytán a lábazati elemek közvetlenül ráragaszthatók. Ha a lábazatot nem szándékozunk szigetelni, akkor egy lábazati sín alkalmazásával oldhatjuk meg a homlokzatburkolat és a lábazat találkozását. Az összedolgozott táblákra üvegszövet háló kerül, így alkalmas felület alakul ki a színvakolat fogadására. A vakolat színének és struktúrájának választéka hatalmas.
Polisztirol hablemez táblákon kívül használhatunk különféle szálas anyagokat, például kőzetgyapotot is. Ezek kicsit drágábbak, de a falnak jobb szellőzést biztosítanak.
Egy másik lehetőség a hőszigetelő vakolatok rendszere. Az alapvakolat zsákos kiszerelésben kerül forgalomba, amit vízzel megfelelő arányban keverve, kellő vastagságban kell a felületre hordani. Erre kerül a színvakolat, amelynél szintén korlátlan a színválasztási lehetőségünk.


Építkezés, lakberendezés, kertkultúra: lakberendezési ötletek, lakásdekoráció, kreatív megoldások, modern, klasszikus, mediterrán otthonok és kertek. Cikkek, hírek, újdonságok, akciók, cégkereső, ingyenes online magazin, termékajánló. Minden, ami otthonteremtés...
Homlokzatfestés
A modern, jó szigetelőképességű falazóblokkokból épült falak önmagukban is alkalmasak hőtartásra, itt leginkább esztétikai szempontok döntenek a választott homlokzatburkolatról. Alkalmazhatunk színvakolatokat, illetve homlokzatvakolatot kőporos vagy festett felületképzéssel. A homlokzatfesték legyen feltétlenül vízzáró, légáteresztő és a napsugárzással szemben rezisztens.
Ha tehetjük, válasszunk vizes bázisú festékeket. Kőporozott régi homlokzatok újraszínezése előtt mélyalapozóval le kell kezelni a felületet, hogy az a meszes, cementes alapon megkösse a port. Ezzel elősegíthetjük a festék megfelelő tapadását.
A lábazati festékek a homlokzatfestékeknél kicsit vékonyabbak, mivel a betonlábazaton más kötés szükséges, mint a nála porózusabb falon. Színválasztékuk nem túl széles, csak alapszínekben kaphatók.


Építkezés, lakberendezés, kertkultúra: lakberendezési ötletek, lakásdekoráció, kreatív megoldások, modern, klasszikus, mediterrán otthonok és kertek. Cikkek, hírek, újdonságok, akciók, cégkereső, ingyenes online magazin, termékajánló. Minden, ami otthonteremtés...


Egyéb homlokzatburkolatok
Az egész homlokzat borítására vagy akár csak dekorációként használhatunk különböző termésköveket, dísz- és bontott téglákat, mázas vagy mázatlan kerámiaburkolatokat, de egyre több helyen láthatunk fa-, pala-, műanyag vagy fémburkolatokat is. Különleges atmoszférát teremtenek a gipszből vagy hungarocellből készült párkánykiemelések, stukkók, esetleg gipsz- vagy bronzcímerek.
A kb. 1 cm vastag, téglány alakú, agyag vagy műkő alapanyagú burkolatok közvetlenül a vakolatra vagy a polisztirol hőszigetelő táblákra ragaszthatók.
A 6-12 cm vastag dísztégla vagy bontott tégla burkolatokat már vagy külön alapra, vagy a falhoz rögzített horganyzott acélszerkezetre kell építeni. Ez utóbbi meglehetősen drága megoldás, és figyelni kell arra, hogy a téglaburkolat és a ház fala között egy átszellőztető légrés maradjon.
A bontott tégla gyönyörű, de egyben költséges burkolóanyag. Általában egészben, de ahol nem fér el, ott félbevágva használják. (A félbevágással spórolni nem lehet, ugyanis a vágás munkadíjával együtt már annyiba kerül, mintha egész téglát használtunk volna.) Rakását kizárólag ügyes kezű mesterre bízzuk, mert minden apró hiba meglátszik rajta. A fugázását még a rakás napján el kell végezni. Nagyon érzékeny a nedvességre, gyorsan kezd salétromosodni, ezért felrakás után impregnálni kell.
A terméskő burkolat nagyon nehéz, nem szabad horganyzott lapokra tenni, mindenképpen alapot kell neki építeni. Használhatunk 8-12 cm vastag természetes, vagy 1-2 cm vastag hasított lapokat. A terméskő porózus anyaga miatt csemperagasztóval nem ragasztható, csak misungba rakható.
A faburkolatokat a falra épített párnafa vázra kell szerelni. A fal és a burkolat között legyen valamilyen szálas hőszigetelő anyag, és felül bádogozással védjük a csapadéktól. Lehetőleg ne fessük, inkább lazúrozzuk. A fa fajtájának kiválasztása pénztárcafüggő. A fokozott igénybevétel miatt legjobb a vörösfenyő, de használhatunk bármilyen keményfát vagy ragasztott anyagot is. Minden esetben számoljunk azzal, hogy a felületkezelést pár évenként meg kell ismételni.


Építkezés, lakberendezés, kertkultúra: lakberendezési ötletek, lakásdekoráció, kreatív megoldások, modern, klasszikus, mediterrán otthonok és kertek. Cikkek, hírek, újdonságok, akciók, cégkereső, ingyenes online magazin, termékajánló. Minden, ami otthonteremtés...


Lábazatok
Más a hatása, ha a lábazat a homlokzatból látványosan kiemelkedik, és más, ha a homlokzattal homogén felületet alkot, de egy biztos: lábazatra szükség van! A falak alsó részét fokozottan kell védeni a ráfolyó vagy a talajról visszafröcskölődő csapadéktól, az esetleg nekiütődő fűnyírótól vagy a kertben játszó gyerekek kisautójától, biciklijétől. Éppen ezért fontos, hogy kemény, strapabíró anyagot használjunk: ez lehet szilárd, illetve kenhető.
Szilárd lábazati burkolatok a műkő, a beton burkolólapok és a különböző természetes kövek, melyek számtalan színárnyalatban, méretben, formában, struktúrával vásárolhatók.
A műgyanta és kvarchomok keverékéből készült kenhető lábazati anyagok szintén változatos színekben, készen kaphatók. Fontos tudni, hogy ezek csak tökéletesen sík, nagyon stabil betonra hordhatók fel. A felület nem lehet táskás, rossz minőségű, mert az erős anyag lehúzza.
Olcsóbb megoldásként szóba jöhet a betonlábazat cementvakolattal történő vakolása is. Hogy ez időtálló legyen, szakszerűen kell végezni, mert ha a vakolat alá befolyik a víz, felfagyhat.
Lehetőleg a lábazat függőleges síkja legyen beljebb, mint a homlokzaté, a kiálló részeken ugyanis télen könnyen megfagy a csapadék, és ez megbonthatja a fölötte lévő homlokzatburkolatot. Kivétel ez alól a szabály alól a szilárd, például terméskő lábazat vagy a csüngőeresz (túllógó eresz), ahol a lábazat viszonylag védett, és csak az esetek kis százalékában esik rá csapadék.
Mint mindent, a lábazat anyagát is időben kell kiválasztanunk, mivel a különböző anyagok különböző vastagsága befolyásolhatja a homlokzat kialakítását.

Szöveg: Barna IldikóTetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Kertünk termőhelyi viszonyainak megfelelő kúszónövényeket válasszunk. A növényválasztás mellett a talaj- és fényviszonyok alapvető fontosságúak a növények egészsége és erőteljes fejlődése szempontjából. A helyes választással elősegíthetjük...

Új ágykollekció az angol királynő gyémántjubileuma tiszteletére.

Az erdei házikó tetőtéri fürdőszobájában a háromszögletű ablak követi a tető vonalát, lehetővé téve a minél több természetes fény bejutását. A háromszög formát ötletesen ismételték meg a nyolcszögletű kád beépítésénél.

Egy mutatós virágtartó, mely egyaránt használható a kertben és a lakásban.

Végy egy egyszerű alapépületet, dobd fel néhány kiegészítő elemmel, színezd kedved szerint, és máris kész az egyedi, minden esztétikai és funkcionális igényt kielégítő tökéletes otthon.

1106 Budapest, Akna u. 2-4.

Korszerű építőanyagok szakkereskedése

1036 Budapest, Lajos u. 80.

Az ALBATROS Wellnesstechnika wellnessek tervezésére és megépítésére kínál teljes körű szolgáltatást.

1132 Budapest, Csanádi u. 24/b.

Épülettervezés családi háztól a hotelig, a megbízó elképzelése szerinti stílusban, alkalmazkodva az egyedi elvárásokhoz.

1039 Budapest, Rákóczi u. 22.

60 európai cég termékei, 54 berendezett fürdőszoba box és 300 lapozón. Átlag feletti családias és előzékeny kiszolgálás. Legfőbb erősségünk a kreativitás és a vevő elképzeléseinek fényképszerű, háromdimenziós megjelenítése, gyors beszerzéssel és szállítással.

1039 Budapest, Kalászi köz 8/b.

A többféle építészeti stílust képviselő tervezőink 15 éves tapasztalattal várják az önök megbízásait.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2018