A ház koronája

2015.05.08.

A tető elsődleges funkciója a ház utolsó szintje felett lezárni a teret, ezáltal megvédeni az épület szerkezeteit az időjárás káros hatásaitól. Másik, nem kevésbé fontos, esztétikai feladata az épület jellegének, stílusának meghatározása. Vitathatatlan, hogy egy építményre a tető teszi fel a koronát, ezért ennek kialakítása, formája, dőlésszöge, a fedés színe, anyaga jelentősen befolyásolja egy ház megjelenését. Sorozatunkban végigtekintünk minden fontosabb részletet a tetőszerkezetektől kezdve a fedőanyagokon keresztül a tetőterek beépítéséig.


A tetőkészítés két sarkalatos kérdése a tetőszerkezet és a héjszerkezet, vagyis a tetőfedés kialakítása.



Tetőszerkezet


Formák


Magyarország építészetében hagyományosan háromféle tetőszerkezetet lehet elkülöníteni: szelemenes, szarufás és széklábas.


A szelemenes tetőszerkezetnél az orom alatt végigfutó gerenda, más néven szelemen tartja a tető súlyát. A szarufás tetőszerkezet esetén a fordított V formájú szarufa a koszorúfán nyugszik. A széklábas tetőszerkezetnél a szarufákat mindkét oldalról oszlop támasztja alá, melyet felül fogópár köt össze.


Családi ház építésénél a tető majdnem minden esetben magastetőt jelent. Csak néhány modern, a mértani formákra alapító építészeti irányzatnál terjedt el a lapostető alkalmazása. A mai minimalista házépítés során többször találkozunk ezzel a megoldással.



Az alapvető tetőformák a nyeregtető, a kontyolt nyeregtető, a félig kontyolt nyeregtető, a sátortető és a manzárdtető. Ezeknek – az épület alaprajzához igazított – variálásából alakulnak ki az összetett magastetők, melyek a mai házakat általában jellemzik.


A legszebb megoldás, ha minél nagyobb töretlen tetősíkok fogják össze a ház részeit. A szétaprózott tetőidomok nem mutatósak, ráadásul a negatív összemetsződések mindig beázásveszélyt is jelentenek. Az íves szerkezetek bár mutatósak, de csak minél kisebb tetőfedő elemek használatával oldható meg igazán jól a fedésük.


A tetőtér-beépítés terjedésével, a tetőtér minél jobb kihasználása érdekében a tetők egyre meredekebbé váltak. A tetőablakok megjelenése óriási esztétikai változást adott a tetőformáknak. A kiemelt, álló tetőablak (melyet a köznyelv „galambdúcnak” nevezett el) megbontják a tető eredeti formavilágát. Ha túl kicsik, akkor bizony negatív irányban rontják a tető megjelenését. A tetősíkba helyezett ablakok meghagyják a szerkezet eredeti vonalát, ráadásul sokkal több fényt juttatnak a mögöttük álló helyiségbe.



Anyagok


A tetőszékek alapanyaga hagyományosan és a legtöbbször fa. A faanyagot felhasználás előtt minden esetben láng- és gombamentesítő szerrel kell kezelni. A szerkezet tervezésekor már számításba szükséges venni a leendő tetőfedő anyagot, hiszen ennek súlya befolyásolni fogja a szerkezet méretezését. A tökéletes ácsszerkezethez mindig az előírt keresztmetszetű anyagokat kell használni, nem megfelelő alátámasztásnál ugyanis a tető a cserép súlya alatt meghajolhat. A cseréplécezés kiosztását a cserép típusának és súlyának figyelembevételével kell megválasztani. Bizonyos tetőfedő anyagokhoz speciális fogadófelületet kell kialakítani, például bitumenes zsindelyfedés esetén a cseréplécezés helyett a teljes felületet deszkával vagy OSB-lappal kell borítani.



Ma már lehetőség van arra, hogy a tetőszerkezet elemeit méretre előre gyártva rendeljük meg, könnyítve és gyorsítva ezzel az összeszerelést. Az ácsszerkezet kialakításakor figyelembe kell venni a kémények helyét is.


A fán kívül választhatunk még könnyű acél idomgerendákat is, melyek előnye a csekély önsúly és a nagy szilárdság. Ezeket szintén előre legyártva is megrendelhetjük.



Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

E budai hegyoldalban található ház kertje olyan, mintha maga az őstermészet kúszott volna be a környező erdőkből. A főszereplők a – látszólag – korlátok nélkül burjánzó növények, melyek között itt is, ott is meghitt pihenőhelyekre bukkanhatunk.

Bármit teszel bele, jól mutat.

Az egyszerű vonalvezetésű modern konyhabútort királykék frontjai teszik merésszé és kihívóvá.

A mediterrán hangulathoz természetesen hozzájárul a megfelelő építészeti stílus kialakítása, de vitathatatlan, hogy ez semmit nem érne a buja, dús növényzet nélkül.

Manapság már ritkán kapirgálnak kakasok a hátsó kertben, de akinek hiányzik a vidéki romantika, az egy abszolút trendi műalkotással maga köré varázsolhat egy baromfiudvart.

1047 Budapest, Megyeri út 7/A.

Cégünk teljeskörű burkolat és szaniteráru szakkereskedés.

5000 Szolnok, Tófenék út 11.

Nyílászáró, redőny, reluxa, szalagfüggöny, roletta, napellenző, rovarháló, biztonsági fólia gyártása, forgalmazása.

6600 Szentes, Ipartelepi út 14.

A villanykapcsoló a lakás dísze! Óriási szín és anyagválaszték a piacvezető gyártótól! www.legrand.hu

1106 Budapest, Jászberényi út 29.

Erfurt átfesthető tapéta, Rauhfaser fűrészporos, dombornyomott, Vliesfaser szövettapéta, WandTattoo.

1103 Budapest, Noszlopy u. 2.

Hideg- és melegburkolat ragasztási segédanyagok (aljzatkiegyenlítők, kenhető szigetelések, ragasztók, fugázók), építési vegyi anyagok, festékek, hőszigetelő rendszerek gyártása, forgalmazása.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017