A ház koronája

2015.05.08.

A tető elsődleges funkciója a ház utolsó szintje felett lezárni a teret, ezáltal megvédeni az épület szerkezeteit az időjárás káros hatásaitól. Másik, nem kevésbé fontos, esztétikai feladata az épület jellegének, stílusának meghatározása. Vitathatatlan, hogy egy építményre a tető teszi fel a koronát, ezért ennek kialakítása, formája, dőlésszöge, a fedés színe, anyaga jelentősen befolyásolja egy ház megjelenését. Sorozatunkban végigtekintünk minden fontosabb részletet a tetőszerkezetektől kezdve a fedőanyagokon keresztül a tetőterek beépítéséig.


A tetőkészítés két sarkalatos kérdése a tetőszerkezet és a héjszerkezet, vagyis a tetőfedés kialakítása.Tetőszerkezet


Formák


Magyarország építészetében hagyományosan háromféle tetőszerkezetet lehet elkülöníteni: szelemenes, szarufás és széklábas.


A szelemenes tetőszerkezetnél az orom alatt végigfutó gerenda, más néven szelemen tartja a tető súlyát. A szarufás tetőszerkezet esetén a fordított V formájú szarufa a koszorúfán nyugszik. A széklábas tetőszerkezetnél a szarufákat mindkét oldalról oszlop támasztja alá, melyet felül fogópár köt össze.


Családi ház építésénél a tető majdnem minden esetben magastetőt jelent. Csak néhány modern, a mértani formákra alapító építészeti irányzatnál terjedt el a lapostető alkalmazása. A mai minimalista házépítés során többször találkozunk ezzel a megoldással.Az alapvető tetőformák a nyeregtető, a kontyolt nyeregtető, a félig kontyolt nyeregtető, a sátortető és a manzárdtető. Ezeknek – az épület alaprajzához igazított – variálásából alakulnak ki az összetett magastetők, melyek a mai házakat általában jellemzik.


A legszebb megoldás, ha minél nagyobb töretlen tetősíkok fogják össze a ház részeit. A szétaprózott tetőidomok nem mutatósak, ráadásul a negatív összemetsződések mindig beázásveszélyt is jelentenek. Az íves szerkezetek bár mutatósak, de csak minél kisebb tetőfedő elemek használatával oldható meg igazán jól a fedésük.


A tetőtér-beépítés terjedésével, a tetőtér minél jobb kihasználása érdekében a tetők egyre meredekebbé váltak. A tetőablakok megjelenése óriási esztétikai változást adott a tetőformáknak. A kiemelt, álló tetőablak (melyet a köznyelv „galambdúcnak” nevezett el) megbontják a tető eredeti formavilágát. Ha túl kicsik, akkor bizony negatív irányban rontják a tető megjelenését. A tetősíkba helyezett ablakok meghagyják a szerkezet eredeti vonalát, ráadásul sokkal több fényt juttatnak a mögöttük álló helyiségbe.Anyagok


A tetőszékek alapanyaga hagyományosan és a legtöbbször fa. A faanyagot felhasználás előtt minden esetben láng- és gombamentesítő szerrel kell kezelni. A szerkezet tervezésekor már számításba szükséges venni a leendő tetőfedő anyagot, hiszen ennek súlya befolyásolni fogja a szerkezet méretezését. A tökéletes ácsszerkezethez mindig az előírt keresztmetszetű anyagokat kell használni, nem megfelelő alátámasztásnál ugyanis a tető a cserép súlya alatt meghajolhat. A cseréplécezés kiosztását a cserép típusának és súlyának figyelembevételével kell megválasztani. Bizonyos tetőfedő anyagokhoz speciális fogadófelületet kell kialakítani, például bitumenes zsindelyfedés esetén a cseréplécezés helyett a teljes felületet deszkával vagy OSB-lappal kell borítani.Ma már lehetőség van arra, hogy a tetőszerkezet elemeit méretre előre gyártva rendeljük meg, könnyítve és gyorsítva ezzel az összeszerelést. Az ácsszerkezet kialakításakor figyelembe kell venni a kémények helyét is.


A fán kívül választhatunk még könnyű acél idomgerendákat is, melyek előnye a csekély önsúly és a nagy szilárdság. Ezeket szintén előre legyártva is megrendelhetjük.Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Nálunk is egyre inkább dívik, hogy a hagyományos szintetikus padlószőnyegeket tartós és esztétikus természetes anyaggal váltsák fel. A nyugati, déli és a skandináv országokban ennek már több mint húsz éve élnek hagyományai.

Bár nálunk a napsütéses órák száma meg sem közelíti a mediterránium mindig ragyogó, lágy melegségű világát, a délszaki kertek formáit, arányait és anyagait alkalmazva a tipikus déli növények nélkül is sikerülhet egy mediterrán hangulatú kert kialakítása.

avagy hogyan tisztítsunk és ápoljunk, hogy a szép szép is maradjon

Szinte nap, mint nap új lehetőségek jelennek meg a belsőépítészet palettáján. Íme egy újabb remek designelem, a 3D falpanel.

A bútortervezők fantáziája kifogyhatatlan. Íme öt csodás, egyáltalán nem hétköznapi ágy – melyek szintén ezt bizonyítják.

3700 Kazincbarcika, Bolyai tér 1.

Több, mint 30 éve a PVC ablak- és ajtóprofilgyártás élvonalában! Új 7 kamrás profilrendszer. Egyedülálló ár/érték arány! Mielőtt döntene, látogassa meg honlapunkat, hogy tudja, mi különbözteti meg egyik műanyag ablakot a másiktól!

1081 Budapest, Rákóczi út 73.

Minőség - Kompromisszumok nélkül

1039 Budapest, Rákóczi u. 22.

60 európai cég termékei, 54 berendezett fürdőszoba box és 300 lapozón. Átlag feletti családias és előzékeny kiszolgálás. Legfőbb erősségünk a kreativitás és a vevő elképzeléseinek fényképszerű, háromdimenziós megjelenítése, gyors beszerzéssel és szállítással.

1033 Budapest, Szőlőkert köz 9.

Napellenző, napernyő, redőny, szúnyogháló zsaluzia, reluxa, fareluxa, szalagfüggöny, egyedi ponyvák.

2051 Biatorbágy, Ország út 2.

Egyedi karakterű kerítések, kapuk gyártása, helyszíni telepítése. Belátás, behatolás elleni védelem.

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017