A ház koronája

2015.05.08.

A tető elsődleges funkciója a ház utolsó szintje felett lezárni a teret, ezáltal megvédeni az épület szerkezeteit az időjárás káros hatásaitól. Másik, nem kevésbé fontos, esztétikai feladata az épület jellegének, stílusának meghatározása. Vitathatatlan, hogy egy építményre a tető teszi fel a koronát, ezért ennek kialakítása, formája, dőlésszöge, a fedés színe, anyaga jelentősen befolyásolja egy ház megjelenését. Sorozatunkban végigtekintünk minden fontosabb részletet a tetőszerkezetektől kezdve a fedőanyagokon keresztül a tetőterek beépítéséig.


A tetőkészítés két sarkalatos kérdése a tetőszerkezet és a héjszerkezet, vagyis a tetőfedés kialakítása.Tetőszerkezet


Formák


Magyarország építészetében hagyományosan háromféle tetőszerkezetet lehet elkülöníteni: szelemenes, szarufás és széklábas.


A szelemenes tetőszerkezetnél az orom alatt végigfutó gerenda, más néven szelemen tartja a tető súlyát. A szarufás tetőszerkezet esetén a fordított V formájú szarufa a koszorúfán nyugszik. A széklábas tetőszerkezetnél a szarufákat mindkét oldalról oszlop támasztja alá, melyet felül fogópár köt össze.


Családi ház építésénél a tető majdnem minden esetben magastetőt jelent. Csak néhány modern, a mértani formákra alapító építészeti irányzatnál terjedt el a lapostető alkalmazása. A mai minimalista házépítés során többször találkozunk ezzel a megoldással.Az alapvető tetőformák a nyeregtető, a kontyolt nyeregtető, a félig kontyolt nyeregtető, a sátortető és a manzárdtető. Ezeknek – az épület alaprajzához igazított – variálásából alakulnak ki az összetett magastetők, melyek a mai házakat általában jellemzik.


A legszebb megoldás, ha minél nagyobb töretlen tetősíkok fogják össze a ház részeit. A szétaprózott tetőidomok nem mutatósak, ráadásul a negatív összemetsződések mindig beázásveszélyt is jelentenek. Az íves szerkezetek bár mutatósak, de csak minél kisebb tetőfedő elemek használatával oldható meg igazán jól a fedésük.


A tetőtér-beépítés terjedésével, a tetőtér minél jobb kihasználása érdekében a tetők egyre meredekebbé váltak. A tetőablakok megjelenése óriási esztétikai változást adott a tetőformáknak. A kiemelt, álló tetőablak (melyet a köznyelv „galambdúcnak” nevezett el) megbontják a tető eredeti formavilágát. Ha túl kicsik, akkor bizony negatív irányban rontják a tető megjelenését. A tetősíkba helyezett ablakok meghagyják a szerkezet eredeti vonalát, ráadásul sokkal több fényt juttatnak a mögöttük álló helyiségbe.Anyagok


A tetőszékek alapanyaga hagyományosan és a legtöbbször fa. A faanyagot felhasználás előtt minden esetben láng- és gombamentesítő szerrel kell kezelni. A szerkezet tervezésekor már számításba szükséges venni a leendő tetőfedő anyagot, hiszen ennek súlya befolyásolni fogja a szerkezet méretezését. A tökéletes ácsszerkezethez mindig az előírt keresztmetszetű anyagokat kell használni, nem megfelelő alátámasztásnál ugyanis a tető a cserép súlya alatt meghajolhat. A cseréplécezés kiosztását a cserép típusának és súlyának figyelembevételével kell megválasztani. Bizonyos tetőfedő anyagokhoz speciális fogadófelületet kell kialakítani, például bitumenes zsindelyfedés esetén a cseréplécezés helyett a teljes felületet deszkával vagy OSB-lappal kell borítani.Ma már lehetőség van arra, hogy a tetőszerkezet elemeit méretre előre gyártva rendeljük meg, könnyítve és gyorsítva ezzel az összeszerelést. Az ácsszerkezet kialakításakor figyelembe kell venni a kémények helyét is.


A fán kívül választhatunk még könnyű acél idomgerendákat is, melyek előnye a csekély önsúly és a nagy szilárdság. Ezeket szintén előre legyártva is megrendelhetjük.Tetszett a cikk? Kérje hírlevelünket!

Értesüljön az elsők között a legújabb trendekről, inspiráló lakberendezési ötletekről.

Tetszett a cikk? Ossza meg!

Minden ház nagyon sok lehetőséget hordoz magában. Ezt a jó tulajdonságát leginkább egy régi épület megvételekor érzékeljük, amikor az alaprajzon a falakat radírozgatva és újakat rajzolgatva próbálgatjuk a tereket saját életformánkhoz igazítani.

A formára nyírt kertek ősidők óta ismertek. Talán az ember természet feletti hatalmát hivatottak bizonyítani.

A könnyűszerkezetes épületek, bár ma már egyre több helyen fordulnak elő hazánkban is, még mindig számos kérdést vetnek fel. Az egyik ilyen kérdés, hogy többszintes épület is készülhet-e ezzel a technológiával. A válasz: igen, miért ne?

Közeledik a síszezon, egyre többen böngészgetik az utazási irodák kínálatát, keresik a tökéletes síházat. Mi találtunk egy ilyet. Bár nem valószínű, hogy olvasóink tömegesen rohannának foglalni, azért álmodozni lehet.

Óriási területen, egy erdő közvetlen szomszédságában létezik ez a gyönyörű kert, mely néhány részletében maga is olyan, mintha az erdőből szakították volna ki.

5400 Mezőtúr, Szolnoki út 81.

Az ALTEK Kft. tetőcserepeket, téglaburkolatot és modern téglarendszert gyárt.

1139 Budapest, Pap Károly u. 4-6.

Tisztelt Látogatónk! Hadd hívjuk fel figyelmét az általunk üzemeltetett www.extragarancia.hu weboldalra, amely honlapon megtalálja legfrissebb híreinket, az aktuális kommunikációs tevékenységeinkkel kapcsolatos információkat és kulturális programajánlókat is olvashat. Üdvözli az Indesit Company Magyarország Kft. Csapata!

8200 Veszprém, Kádártai u. 33.

Spanyol, olasz, német, magyar, lengyel, cseh, szlovák, burkolóanyagok, csaptelepek, zuhanyrendszerek, szaniterek, zuhanykabinok. Folyamatos akciók!

1037 Budapest, Bécsi u. 193.

Spanyol és olasz kültéri és beltéri padlólapok, falburkoló csempék, olasz szaniterek és csaptelepek.

1117 Budapest, Budafoki út 111-113.

A Kerex Uszodatechnika Kft a hazai uszodapiac egyik vezető cége.Kínálatában minden olyan termék megtalálható,amelyre egy uszodaépítőnek vagy uszodatulajdonosnak szüksége van. Óbudai, budafoki , zuglói, pécsi és békéscsabai leányvállalatai készséggel állnak a magánszemélyek rendelkezésére

© MInden jog fenntartva Otthonteremto.hu 2017